+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 ok, ami orrdugulást okozhat és így szüntethetjük meg!

Egészség - Sokakat kínoz orrdugulás, főként lefekvéskor és éjszaka, ez pedig nagyon megnehezíti a nyugodt alvást. Az sem megoldás, hogy a valódi okok kiderítése helyett orrspray-t használjunk minden nap, mert ez a szokás hosszú távon komolyan károsíthatja az orr nyálkahártyáját. Összegyűjtöttünk 5 okot, ami előidézhet orrdugulást és adunk pár tippet, hogyan szüntethetjük meg ezt a kellemetlen tünetet.

Pollenek az ágyban

Allergiásként, főként pollenszezonban – de azon kívül is- érdemes figyelmet fordítani a gyakori hajmosásra és párnahuzat cserére.  Az ágyneműt és párnahuzatokat ne a szabad levegőn szárítsuk, mert a pollenek a nedves ruhán könnyen megtapadnak, így azok erős tüneteket okozhatnak.

Éjszakai orrdugulást poratka allergia is okozhat. A por alatt itt valójában a mikroszkopikus méretű háziporatkát értjük, ami pedig a konkrét panaszokat okozza, az az élőlény beszáradt széklete. Ez az, ami a bőrrel érintkezve kiütést, belélegezve pedig orrdugulást is kiválthat. Mivel a háziporatka elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, ezért legnagyobb mennyiségben az ágyban – ágyneműben, matracban – fordul elő.

A poratkák számának csökkentésével, az ágynemű 60 fokon történő mosásával, a matrac rendszeres porszívózásával védekezhetünk, ám tartós megoldást csak allergén immunterápiával érhetünk el. Ezzel a kezeléssel három év alatt hozzászoktathatjuk a szervezetünket az allergénhez, így az a későbbiekben – tíz-tizenkét évig hatásos egy kezelés – nem fog tüneteket okozni.

Penész a hálószobában

A háziporatka mellett a másik gyakori beltéri allergén, mely szintén okozhat orrdugulást. Penész nem csak a nedves helyiségekben, fürdőszobában és konyhában jelenhet meg, hanem nagyon gyakori a jól szigetelt, emiatt rosszul szellőző, magas páratartalmú szobákban is. Megjelenését segítik a lakásban az ún. hőhidak jelenléte. Északi falakra tolt szekrények mögött, ablakkeretek körül, sarkokban érdemes ellenőrizni a jelenlétét, mert ha egész éjszaka penészes szobában alszunk, reggelre bedugult orral ébredhetünk.

Háziállatok a lakásban

Ha a lakásban kutyát vagy macskát tartunk, akkor mindenhol számíthatunk állati szőrök megjelenésére. De a tollas állatok, sőt a csupasz példányok is allergizálhatnak, hiszen nem csak az állat szőre, hanem az elhullott, lehámlott bőrdarabkái, sőt a nyálában és vizeletében lévő bizonyos fehérjék is tüneteket okozhatnak. Ha kedvencünk bejáratos a lakás minden helyiségébe, az ágyunkra is, akkor az éjszaka folyamán fokozódó tünetekre számíthatunk.

Túl száraz levegő

Ahogy a nedves levegő kedvez az allergének terjedésének, úgy a túl száraz levegő sem egészséges. Ilyenkor kiszárad a nyálkahártya, nem tudja védő funkcióját betölteni, gyakrabban elkaphatunk felső légúti betegségeket. A túl száraz levegő belélegzése kellemetlen feszítő érzést okoz, ez ellen az orrnyálkahártya védekezni próbál, így az is megeshet, hogy a túlzott orrváladék termelés miatt dugul be reggelre az orrunk. Ha a páramérő készülék szerint 40% alatti a hálószoba páratartalma, akkor párásító eszköz segítségével tehetjük komfortosabbá a levegőt.

Betegségek a háttérben

Felső légúti betegség, nátha gyakran okoz orrdugulást, ám ilyenkor a tünetek rendszerint 7-10 nap alatt megszűnnek. Ha hosszabb ideje orrdugulással ébred, ne bagatellizálja el, mert betegségeket is jelezhet. Orrsövényferdülés jellegzetesen féloldali orrdugulást okoz, de orrpolip is kiválthatja, ilyenkor lehet féloldali vagy mindkét oldalon is jelentkezhet.

Az orrdugulás súlyos állapotokat, akár daganatos elváltozást is jelezhet. Nem múló panaszok esetén ezért forduljon mielőbb fül-orr-gégészhez!

Forrás: Fül-Orr-Gége Központ

Sleepwell - 2022 április 05.
 

 

Száraz, fájó torokkal ébred, pedig nincs is megfázva? 3 gyakori ok is kiválthatja!

Száraz torokkal ébredni kellemetlen, de nem csak betegség okozhatja.

A legtöbb felnőtt nem alszik eleget

Sajnos a legtöbb felnőtt nem alszik eleget, pedig az alváshiány az egészségünkben is súlyos kárt tehet. Összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy Önnek is több alvásra lenne szüksége! A Psychology Today cikke