+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

4 ok, amiért egészségtelen meztelenül aludni

Egészség - Bár különösen nyári hőségben lehet hívogató ruha nélkül aludni, a szakemberek szerint ez mégsem a legjobb ötlet, már csak az egészségünkre gyakorolt negatív hatásai miatt sem.

Egy felmérés szerint az amerikaiak 71,5 százaléka minden esetben pizsamában alszik, míg a maradék 28,5 százalék időként meztelenül fekszik le. Nem feltétlenül döntenek azonban jól: a jobb alvásért és a kellemesebb hőmérsékletért történő vetkőzés akár a visszájára is elsülhet. Mutatunk négy okot, miért kerüld az ádámkosztümöt alvás közben!

Higiénia

A magunkon hagyott ruha alvás közben „megvéd” saját magunktól, legalábbis higiéniai szempontból. A legkomolyabb fenyegetést az a tény jelenti, hogy az emésztésünk ugyan lassabb fokozatra kapcsol éjszaka, de nem áll le teljesen és így például alvás során is távoznak bélgázok a testünkből. A levegővel együtt azonban egyéb apró részecskék is távozhatnak belőlünk, amelyet alapesetben megfog, és egy helyen tart a pizsama. Ruha nélkül azonban forgolódással eljuthat olyan helyekre is, ahová a legkevésbé sem akarnánk, ezzel akár súlyos egészségügyi problémákat okozva.

Hőmérséklet

A nyári meztelen alvás melletti egyik leggyakoribb érv, hogy legalább a pizsama nem melegíti a testet. Ez lehet, de egy szellős ruha abban mindenképp segít, hogy alvás közben elvezeti az izzadságot. Ha meztelenül vagyunk, a belőlünk távozó folyadékok a takaró alól nem tudnak elpárologni, benn rekednek az ágyneműben és a matracban, kellemetlen körülményeket hozva ezzel létre.

Allergia és érzékenység

Ha az átlagosnál érzékenyebb valakinek a bőre, nem feltétlenül javasolt dolog a meztelenül alvás. Ilyenkor a bőr és a környezet között nincs egy plusz védőréteg, külső borításunkat pedig kikezdheti a takaró vagy a lepedő anyaga is. Akár allergiás reakciók is jelentkezhetnek: az amerikai lakosságnak például hat százaléka allergiás azokra a, szabad szemmel nem is látható poratkákra, amelyek azért jönnek az ágyunkba, hogy az elhalt hámsejtjeinkből lakmározzanak.

Nehéz elalvás

Habár meztelenül születünk, mindenki ruhában alszik első éveiben. Idővel hozzászokunk ehhez, így amikor meztelenül próbálunk aludni, nem is feltétlenül sikerül ez. Hosszú távon ez az alvásminőség romlásához, fáradékonysághoz, ingerlékenységhez vezet.

Forrás; Fotó: Pixabay/manbob86

 

Sleepwell - 2023 augusztus 24.
 

 

Így teszi tönkre magát rengeteg magyar a rossz alvással: nem is tudják, mekkora veszélyben vannak

Bizonyára mindenki tapasztalta már, milyen hatásai vannak, ha az ember nem tudja kipihenni magát: fáradtság, ingerlékenység, hosszú távon pedig olyan komoly egészségügyi problémák alakulhatnak ki, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Nem elég viszont korán lefeküdni a pihentető alváshoz: kutatók most arra mutattak rá, hogy nagyban befolyásolja az éjszakai pihenésünket, mennyi és milyen típusú fény ér minket ilyenkor. Most megnéztük, hogyan javíthatjuk az alvásunk minőségét a kánikulában.

5+1 szokás a rohanó hétköznapokban, ami alvásproblémát okozhat

Hiába érezzük úgy a nap végén, hogy szinte összeesünk a fáradtságtól, mégsem jön álom a szemünkre, amikor végre ágyba kerülünk. Mert az agyunk még este sem áll át pihenő üzemmódba, egyre csak a feladatokon, a megoldandó problémákon, a határidőre teljesítendő projekteken pörög. Nem csoda, ha elkerül bennünket az álom.