+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Tényleg igaz, hogy a gyerekek éjszaka nőnek?

Egészség - Amerikai kutatók érdekes eredményekre jutottak.

A pihentető éjszakai alvás, minden életkorban elengedhetetlen feltétele az egészségnek és a jó közérzetnek. Az alvászavar napjainkban a világ népességének 45%-át érinti. Az alváshiánynak negatív hatásai vannak a fizikai, mentális és érzelmi egészségre is. Az alvási problémák nem csak a felnőtteket érintik. Rosszul alszik a világ gyermekeinek 25%-a. A minőségi alvás rovására mehet a gyermekeknél az elhízás, a különböző balesetekből adódó sérülések, az érzelmi problémák, az agresszivitás, a zaklatott idegállapot, a frusztráltság, a hiperaktivitás, a figyelemzavar, ami hatással van az iskolai teljesítményre is.

Egy friss kutatás szerint pedig bizonyítást nyert az is, hogy a gyerekek egészséges növekedésében is hatalmas szerepe van a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak. Sokkal nagyobb, mint azt eddig gondolták.

A tudósok bárányok lábszárcsontjára három héten át elektronikus érzékelőket kapcsoltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy a csontok növekedésének legalább 90 százaléka akkor történik, amikor az állatok alszanak vagy pihennek - írj a BBC cikke alapján az Informed.

A növekedés szinte csak akkor volt megfigyelhető, amikor az állatok feküdtek vagy aludtak. Ha álltak, vagy mozogtak, akkor nem. A kutatók szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy a növekedésben szerepet játszó csontlemezekre álló helyzetben nyomás hat, vízszintesen, pihenés közben viszont lehetővé válik a csont nyúlása. Ezen kívül a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a növekedés nem folyamatos, hanem szakaszos.

Dr. Norman Wilsman kutató szerint ugyanez igaz lehet az emberekre is. Feltehetően emiatt panaszkodhatnak a gyerekek éjszaki fájdalmakról. Fontos tudni, hogy ezek a gyermekkor normális velejárói, és nem igényelnek semmiféle terápiát.

Forrás: Informed.hu;Fotó: Pixabay

 

 

Sleepwell - 2022 október 25.
 

 

Az alvás nem luxus, hanem létszükséglet - Egészségünk múlhat rajta, ha nem alszunk eleget!

Az alvást méltatlanul alábecsüljük, pedig a testi és lelki egészségünk múlhat azon, milyen minőségben és mennyit alszunk.

A legtöbb felnőtt nem alszik eleget

Sajnos a legtöbb felnőtt nem alszik eleget, pedig az alváshiány az egészségünkben is súlyos kárt tehet. Összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy Önnek is több alvásra lenne szüksége! A Psychology Today cikke