+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Mendemonda vagy tényleg van tudományos alapja? Így hatnak alvásunkra a holdfázisok!

Érdekességek - A hold fázisai sok mindent befolyásolnak a szülésektől kezdve a baleseteken át a természeti katasztrófákig. A legújabb kutatások szerint a lista újabb elemmel bővült: az alvással.

A Science Advances januári számában közölt kutatás szerint a Washington Egyetem, a Yale Egyetem és az argentin Quilmes Egyetem munkatársai megállapították, hogy az emberek alvása a hold ciklusaihoz köthető 29,5 napos hullámzást mutatnak.

A teliholdat megelőző napokon az emberek később fekszenek le, és kevesebbet alszanak.

A tudósok észak-argentinai falvakban élő őslakos közösségek és az amerikai nagyvárosban, Seattle-ben élő diákok alvási szokásait összehasonlítva ugyanazt a hullámzást mutatták ki. Az alvásbeli eltérések markánsabbak voltak ott, ahol nem volt villamoshálózat.

Az alvás hosszában átlagosan 46–58 perces eltéréseket mértek, a lefekvés idejében átlagosan 30 perces kilengések voltak. A legkevesebbet a telihold előtt három–öt nappal aludtak az emberek.

A hold alvásra gyakorolt hatása eddig vitatott kérdés volt, de a szóban forgó vizsgálat során a kutatók különleges, csuklóra erősíthető eszközökkel követték az alanyok alvását, szemben az önállóan végzett naplózással. Az adatok minőségét javította továbbá, hogy több holdcikluson keresztül követték a vizsgált személyeket, így kiszűrhették az esetleges egyéni kilengéseket. A kutatást vezető Horacio de la Iglesia szerint az adatok mutatják, hogy a villamosítás és a mesterséges fény komolyan befolyásolja alvási szokásainkat.

Forrás: index.hu

Sleepwell - 2021 november 30.
 

 

100 éve még a kétfázisú alvás volt a természetes – Tudja, hogy pontosan mit is jelent ez?

Manapság minden a hatékonyságról szól: igyekszünk minél több teendő elintézését beleszuszakolni egy napba. Azt is elvárjuk, hogy az alvásidő a legoptimálisabban kihasznált legyen, vagyis lefekvés után azonnal elaludjunk és egészen addig fel se ébredjünk, amíg meg nem szólal az ébresztőóra. Egy új kutatás szerint azonban nem is erre lettünk programozva.

Ennyi az ideális hőmérséklet a jó alváshoz!

A jó minőségű és elegendő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember testileg és szellemileg is rendben legyen. Ehhez nem csak egy kényelmes matracra vagy puha ágyneműre van szükség: az is kulcs fontosságú hozzá, hogy a szoba megfelelő hőmérsékletű legyen.