+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Már megint front van, fáj a fejem és nem tudok aludni!

Egészség - A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet. Van, aki a hidegre, más inkább a melegre reagál érzékenyebben és a tünetek is nagyon eltérőek lehetnek. Sokan panaszkodnak ilyenkor migrénes fejfájásra, koncentrációs zavarokra és alvásproblémákra is.

Hazánk felett átlagosan heti egy ciklon vonul át, ami évente nagyjából 100 frontot jelent. Idén azonban a szokásosnál is változékonyabb az időjárás, ezért gyakran az is előfordul, hogy egy napon belül váltja egymást a hideg-, majd a melegfront.

Környezetünk változásai szervezetünket (leginkább idegi és hormonális) alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszerítik. Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás; mindezek vérnyomás csökkenéshez, pulzusszám emelkedéshez, esetleg a depressziós tünetek, illetve migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek.

Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszokkal, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe a rendelkezésre álló megfigyelések alapján.

Bizonyos általános idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, mint például levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás.

Van, ami segít a frontérzékenység okozta tüneteken!

A fronthatások enyhítése érdekében a legfontosabb feladat a megelőzés. Ennek legfontosabb elemei az erős immunrendszer, az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű mozgás és alvás.

Amennyire lehet, próbáljuk meg kiiktatni a mindennapi életünkből a stresszt, táplálkozzunk egészségesen, együnk vitaminokban (C-, B-vitaminok), ásványi anyagokban (Zn, Mg) gazdag, könnyen emészthető ételeket (sok zöldség, gyümölcs), valamint ügyeljünk a megfelelő (kb. napi 2-3 liter) folyadékbevitelre. Fontos a rendszeres testmozgás, attól függetlenül, éppen milyen idő van kint.

Jó hatású lehet a naponta végzett váltott zuhany (2 perc hideg vizes, majd 2 perc meleg vizes tusolás váltogatva), vagy a szaunázás, amely segít formában tartani a keringési- és hőszabályozó rendszerünket.

Kedvező élettani hatása van az aromaterápiának, bizonyos gyógynövényekből készült kivonatok és teák rendszeres fogyasztásának (citromfű, orbáncfű, levendula, rozmaring, ginzeng), a különböző relaxációs és jóga gyakorlatoknak, valamint az akupresszúrának és a talpmasszázsnak is.

Forrás: webbeteg.hu

Sleepwell - 2023 május 23.
 

 

Csak 16 perc, de az egészségünk múlhat rajta!

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy az alvás mennyisége és minősége egyaránt fontos tényezője egészségünk megőrzésének. Egy új kutatás azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy már 16 perccel kevesebb alvás is veszélyt jelenthet az immunrendszerünkre, testi-szellemi fittségünkre.

Meglepő előnyökkel járhat, ha együtt alszunk a párunkkal

Új kutatások szerint, ha az ágyunkat megosztjuk a szerelmünkkel, akkor valóban azt érezhetjük, hogy jobb volt az éjszakai pihenésünk.