+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Le lehet-e szokni az alvásról? Ezért nem érdemes vele próbálkozni!

Érdekességek - Fitten és üdén 2 óra alvás után? Sokan vannak, akik próbálkoznak vele, hogy csökkentik az alvásidejüket, csak azért, hogy több idejük maradjon másra. Vajon megéri?

Az utóbbi időben többször találkozhatunk az interneten a következő kifejezéssel: polifázisos alvás. Ennek célja az alvásigény drámai csökkentése és a nyert idő által a produktivitás növelése. Működhet?

Az tény, hogy az egyes emberek alvási szokásai az élet során többször változnak. A babák naponta többször alszanak kevesebbet, a felnőttek alvásmintázatában hosszabb alvási fázisok vannak. Korral azonban ez változhat. Az éjszakai alvás rövidebb lesz, ezáltal ismét előkerülhet a "jó öreg" ebéd utáni alvás.

Milyen alvási szokások vannak?

Monofázisos

Az alvási szokások ezen fajtája a leggyakoribb világszerte a felnőtt emberek körében. A nap két részre van osztva, egy 16 órás éber és egy 8 órás alvó fázisra.

Bifázisos

Ez a minta szintén széles körben elterjedt, különösen a déli országokban. Az éjszakai hat órás fázist egy 20 perces ebéd után alvás egészíti ki. Létezik egy séma 4,5 órás éjszakai és 1,5 órás délutáni fázissal is.

Everyman

Ez az alvásminta egy rövid éjszakai (min 1,5 - max. 4,5 óra) fázist tartalmaz, amelyet 2-5 20 perces szunyokálás egészít ki a nap folyamán elosztva. Az Everyman alvással akár három óra alvásmentes időt is nyerhetünk.

Dymaxion

Ez a kifejezés egy mozaikszó. Ezzel a mintával naponta négyszer 30 perc alvás szükséges, tehát összesen 2 óra. A 30 perces alvásokat szigorúan minden 6 órában kell beiktatni.

Uberman

A Dymaxion mintához hasonlóan, ebben az esetben is csak naponta 2 óra alvás szükséges, csak itt minden 4 órában 20 perc.

Egészséges ez?

Két óra alvás első hallásra nagyon egészségtelennek tűnik (és nem csak annak tűnik, hanem az is). Mindenki tudja, hogy a túl kevés alvás káros. Ennek ellenére még nem készült tanulmány a polifázisos alvásról. Az interneten azonban számos saját tapasztalatot találunk, amelyek különböző mellékhatásokra figyelmeztetnek. Például azoknál a szélsőséges modelleknél, mint pl. a Dymaxion, amelynél a teljesítmény azonnal alább hagy, ha egy szundikálás kimarad.

Az extrém alvási szokások egyáltalán lehetségesek?

Újabb és újabb beszámolókat olvashatunk olyan emberekről, akik hónapokon keresztül alkalmazták a polifázisos alvást. Azonban ők is kénytelenek voltak egy idő után abbahagyni, mert túl megterhelő volt és úgy érezték, komolyan veszélybe sodorják az egészségüket és visszafordíthatatlan károsodást szenved a testük, az idegrendszerük.

A szélsőségek leginkább a sport világában találhatók meg. Például egy sportoló, aki több napos kerékpárversenyen vagy maratonon vesz részt, többfázisú alvásmintát követ. Így a teljesítmény még a drasztikusan csökentett alvással is állandó maradhat. Ezt azonban csak viszonylag rövid ideig csinálják. Aligha tudná egy profi sportoló ezt az alvásmintát hónapokig tartani.

A polifázisos alvásról szóló legtöbb kísérlet még a befejezés előtt véget ért. Az alváshiány mellett a leggyakoribb ok az volt, hogy nem praktikus. Ha például az Everyman mintát követve négy óránként aludnánk, társadalmi életünk teljesen összeomlana. Nem is beszélve a munkáról. Csak nagyon keveseknek van lehetőségük minden negyedik órában szundikálni egyet. Tehát attól függetlenül, hogy kevesebbet alszunk és több időnk lesz, nem biztos, hogy ezt hasznosan tudjuk tölteni.

Nem véletlen, hogy az egészségesnek tekintett alvásminta olyan, amilyen. Bár kisebb-nagyobb egyéni eltérések lehetnek és az alvás mennyisége valamint minősége sok egyéb tényezőtől (például egészségi állapottól, életkortól, stresszes életmódtól) is függ, azért a kutatások mindegyike azt támasztja alá, hogy a napi 6-8 óra alvás egy egészséges felnőtt esetében elengedhetetlen.

Sleepwell - 2022 május 19.
 

 

Miért zavar bennünket a zaj az alvásban? Itt a válasz!

A pihentető alváshoz nemcsak sötétségre, megfelelő hőmérsékletre van szükség, hanem csendre is.

Nem tud aludni? 5 módszer, hogy gyorsan álom jöjjön a szemére

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) jelentése szerint 3 felnőttből 1 alváshiányos - ami azt jelenti, hogy nem alszik eleget és alvása nem megfelelő mimőségű, pedig a szervezetének szüksége lenne rá.