+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Iskolakezdés előtt korábban bújtassuk ágyba a gyerekeket!

Egészség - Nem árt, ha a gyerekek legalább egy héttel az iskolakezdés előtt változtatnak alvási szokásaikon és korábban mennek aludni. Az alváshiány ugyanis gyengíti az immunrendszert és az iskolások könnyebben elkaphatják az ősszel egyébként is megjelenő, a légutakat érintő betegségeket.

A lefekvés idejét előrehozni meglehetősen nehéz, és ha egyszer kialakult egy szokás, napokba, de inkább hetekbe telhet új rendszer kialakítása, nem megy egyik napról a másikra. Épp ezért nem meglepő, hogy a tanítás első hetében a legtöbb kisgyerek és kamasz nem alszik eleget – mondják amerikai alvásszakértők.

Azt javasolják, hogy már az iskolakezdés előtti héten kezdjék el az átszokást. A gyerekeknek több alvásidőre van szükségük, mint a felnőtteknek, és a biológiai órájuk is könnyebben felborul. Kortól függően a kisdiákoknak legalább 9-10 óra jó alvás kell, és a szülőknek kell betartatniuk az időben való lefekvést, és ügyelniük az egészséges alvási környezetre.

Néhány tipp arra, hogy a gyerek jól aludjon éjszaka és kipihent legyen:

  • Az iskolás gyerek rendszeresen azonos időben menjen aludni.

  • Elalvás előtt biztosítsunk számára nyugodt környezetet.

  • Ne fogyasszon cukros italokat elalvás előtt, sem olyan gyógyszert, mely élénkítőszereket is tartalmaz.

  • Ne tanuljon a gyerek késő estig.

  • Éhesen ne menjen aludni, de ne is egyen túl sokat.

  • Hat órával a lefekvés előtt ne végezzen megerőltető testmozgást.

  • Legyen a hálószoba csöndes, sötét, és inkább hűvös, mint meleg.
  • Számítógépet vagy televíziót ne tartsunk a gyerek hálószobájában és ne engedjük, hogy késő estig telefonozzon, számítógépezzen.

  • Legyen megszokott napirendje: minden reggel azonos időben keljen, este pedig nagyjából ugyanakkor térjen nyugovóra.
Sleepwell - 2021 augusztus 26.
 

 

Nyáron is figyelni kell a gyerekek megfelelő alvásidejére

A gyerekeknél nyáron is fontos a rendszeres alvási rutin betartása, az alváshiány hosszabb távon akár mentális egészségügyi problémákat is okozhat.

Miért vagyok fáradt? A fáradtság lehetséges okai, amire nem is gondolnánk

Nehéz kikelni az ágyból, napközben is úgy érzed csak félgőzzel mész előre és már kora délután a sokadik kávé után sóvárogsz, hátha segít? A fáradtságot okozhatja egyszerű alváshiány vagy stressz, de sok más, komolyabb dolog is. Nem szabad félvállról venni a tüneteket!