+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ez az oka, amiért hajnali 3 és 4 óra között felébredünk: a hormonok tehetnek róla!

Egészség - A hormonszintünk könnyen felborul hajnalban

Sokan szenvedünk álmatlanságban. Van, amikor nehezen alszunk el, máskor pedig felébredünk hajnali 3 és 4 óra között, és nem tudunk visszaaludni. Ez utóbbit a szakorvosok farkasórának nevezik, mert akkor csak a farkasok vannak ébren – rajtunk kívül.

Miért ébredünk fel hajnali 3 és 4 óra között?

A hajnali ébredés a hormonszintünkkel, pontosabban a melatonin, a szerotonin és a kortizol kölcsönhatásával állunk szemben. A melatonint alvási hormonként ismerjük, amelyet a szervezetünk a sötétben felszabadít, majd a jó körérzet hormonjává, vagyis szerotoninná alakítja. A kortizol felszabadulása pedig a szervezet stresszreakciója.

Hajnali 3 óra körül a testhőmérsékletünk alacsonyabb, a melatoninszintünk magas, a kortizol- és szerotoninszintünk alacsony. A hormonháztartásunk könnyen felborul, így könnyebben felébredünk. Ilyenkor különösen érzékenyek vagyunk a félelemre és a pesszimizmusra, és elindulhat egy negatív gondolatspirál.

A következő technikák segíthetnek a visszaalvásban vagy abban, hogy túllendüljünk a holtponton:

  • Csak akkor feküdjünk vissza, ha fáradtak vagyunk. Különben szépen, lassan álljunk fel, igyunk egy pohár vizet.
  • Kerüljük a mobiltelefont, számítógépet, hacsak nincs a készüléken kék fényszűrős éjszakai üzemmód, ami nem bántja annyira a szemünket.
  • Próbáljuk meg a 4-4-4 légzéstechnikát, vagyis négy másodpercig szívjuk be a levegőt, tartsuk vissza négy másodpercig, majd lélegezzük ki ismét négy másodpercig. Ez segít megnyugtatni, és újra el is tudunk aludni.
  • Ha 15-20 perc elteltével még mindig ébren vagyunk, akkor kapcsoljunk lámpát és olvassunk valami nem túl érdekfeszítő könyvet.

Forrás; Fotó: Pixabay/Vokandapics

 

 

Sleepwell - 2024 április 09.
 

 

Álmatlanul forgolódik éjszakánként? Ez a hormon okozza!

Ha nem termelődik ebből a bizonyos hormonból, alvászavar lehet a következménye. Mi szabályozza működését, és hogyan hat az alvásunkra?

Miért ébrednek az idősebbek nagyon korán? Ez az oka!

Igaz, hogy minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb alvásra van szükségünk? Utánajártunk!