+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Évekkel öregebbnek érzik magukat, akik két éjszaka rosszul alszanak

Egészség - A rossz alvásnak és az ezzel járó öregségérzésnek hosszútávú egészségügyi hatásai lehetnek- írja a Guardian.


Már két rossz alvással eltöltött éjszaka is elég ahhoz, hogy valaki évekkel idősebbnek érezze magát a valós koránál – írta a Guardian svéd pszichológusok kutatására hivatkozva. Ezzel szemben a pihentető alvás után fiatalabbnak érzik magukat az emberek.A kutatás eredményei szerint átlagosan négy évvel érezték magukat idősebbnek a kutatásban részt vett önkéntesek, amikor két egymást követő éjszaka mindössze csak négy órát aludtak, de voltak olyanok is, akik évtizedekkel idősebbnek érezték magukat. A pihentető, kilenc órás alvás után átlagosan három hónappal érezték magukat fiatalabbnak a résztvevők.

Dr Leonie Balter, a stockholmi Karolinska Institute kutatója elmondta, hogy az emberek egészségét is befolyásolhatja, ha öregebbnek érzik magukat a koruknál: kevesebb testmozgást végeznek, egészségtelen ételeket ehetnek, és visszavonulhatnak a társasági eseményektől és az új kalandoktól. Balter kijelentette:

Ha fiatalnak akarja érezni magát, akkor figyeljen oda az alvásra.

A kutatással kapcsolatban megkérdezett szakértők „ígéretesnek” nevezték a kutatási eredményeket, közölve, hogy az alvásnak azonnali hatása van az emberekre, és hosszú távú egészségügyi hatásai lehetnek, ahogy befolyásolják az életmódválasztást.

Forrás; Fotó: Unsplash/Engin Akyurt

Sleepwell - 2024 március 28.
 

 

Kávé és édesség fáradtság ellen? Mutatjuk, miért nem jó ötlet!

Kávé és nassolás helyett mutatunk pár valóban működő módszert az alváshiány okozta fáradtság ellensúlyozására.

Megdöbbentő hatásai vannak az alváshiánynak

Ne gondoljuk, hogy ha nem alszunk eleget, az mindössze annyit eredményez, hogy fáradtak, esetleg nyűgösebbek leszünk napközben! A kialvatlanság lemeríti a szellemi képességeinket és veszélyezteti az egészségünket.