+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ennyi az ideális hőmérséklet a jó alváshoz!

Egészség - A jó minőségű és elegendő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember testileg és szellemileg is rendben legyen. Ehhez nem csak egy kényelmes matracra vagy puha ágyneműre van szükség: az is kulcs fontosságú hozzá, hogy a szoba megfelelő hőmérsékletű legyen.

A Tohoku Fukushi Egyetem vizsgálata szerint a szoba hőmérséklete az egyik legjelentősebb tényező az alvás minősége szempontjából, ez ugyanis hat a testhőmérséklet-változásra, mely nagyban befolyásolja, hogy az egyes alvásszakaszok zavartalanul zajlanak-e le.

Ha túlságosan meleg van a szobában, akkor az ember sokkal éberebben alszik, és a rapid eye movement (REM), vagyis az alvás egy bizonyos szakaszában tapasztalható gyors szemmozgás is gyengébb. A túlzott hideg ugyan nem jelent akadályt az alvásszakaszok zavartalan lezajlásában, még ha nehezíti az elalvást és kényelmetlenséget is okoz. A hidegebb környezethez ugyanis alkalmazkodik az alvás közbeni testhőmérséklet-változás.

A National Sleep Foundation szerint biológiai szempontból a 18 fok az ideális hőmérséklet az alváshoz és az ember cirkadián ritmusának megfelelő működéséhez. A cirkadián ritmus egyfajta biológiailag beépített, természetes időmérő eszköz. Az élőlények, így az ember esetében is nap nap után újabb 24 órás kör indul el, melynek lezajlását külső tényezők - például a napfény - is szabályozzák. Amikor az ember lefekszik aludni, testhőmérséklete csökkenni kezd. Hajnali öt óra tájban éri el a legalacsonyabb hőmérsékletet, majd a folyamat visszafordul, és a testhő ismét megemelkedik. Ahhoz, hogy a hőváltozás zavartalanul végbemehessen, a 18 fokos szobahőmérséklet az ideális. Ha ennél melegebb van a szobában, a test nem képes megfelelően visszahűlni, a cirkadián ritmus felborul, az alvás pedig nem lesz kellőképpen pihentető.

A National Sleep Foundation szakértői szerint mind a hidegebb, mind a melegebb hőmérséklet megzavarja az alvást. A túlságosan meleg szoba nehezíti a cirkadián ritmus szerinti testhőmérséklet-csökkenést, így nehezíti az elalvást. Ugyan a túlzottan hideg szoba nem gördít legyőzhetetlen akadályt a hőmérséklet ellen, kényelmetlenséget okoz, így nehezítheti az elalvást.

A nyugodt alvás reményében lefekvés előtt nem árt megnézni, hogy hány fokot mutat a hőmérő. Az esti szellőztetést sem jó elhanyagolni, de fontos nyomon követni, hogy a beltéri hőmérséklet ennek hatására ne emelkedjen 18 fok fölé.Ha van rá mód, és a termosztát programozható, hasznos lehet beállítani, hogy mindennap, a lefekvés óráiban visszahűtse a levegőt az optimális 18 fokra.

Forrás: femina.hu

Sleepwell - 2021 május 11.
 

 

100 éve még a kétfázisú alvás volt a természetes – Tudja, hogy pontosan mit is jelent ez?

Manapság minden a hatékonyságról szól: igyekszünk minél több teendő elintézését beleszuszakolni egy napba. Azt is elvárjuk, hogy az alvásidő a legoptimálisabban kihasznált legyen, vagyis lefekvés után azonnal elaludjunk és egészen addig fel se ébredjünk, amíg meg nem szólal az ébresztőóra. Egy új kutatás szerint azonban nem is erre lettünk programozva.

Álmatlanul forgolódik éjszakánként? Ez a hormon okozza!

Ha nem termelődik ebből a bizonyos hormonból, alvászavar lehet a következménye. Mi szabályozza működését, és hogyan hat az alvásunkra?