+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ennyi az ideális hőmérséklet a jó alváshoz!

Egészség - A jó minőségű és elegendő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember testileg és szellemileg is rendben legyen. Ehhez nem csak egy kényelmes matracra vagy puha ágyneműre van szükség: az is kulcs fontosságú hozzá, hogy a szoba megfelelő hőmérsékletű legyen.

A Tohoku Fukushi Egyetem vizsgálata szerint a szoba hőmérséklete az egyik legjelentősebb tényező az alvás minősége szempontjából, ez ugyanis hat a testhőmérséklet-változásra, mely nagyban befolyásolja, hogy az egyes alvásszakaszok zavartalanul zajlanak-e le.

Ha túlságosan meleg van a szobában, akkor az ember sokkal éberebben alszik, és a rapid eye movement (REM), vagyis az alvás egy bizonyos szakaszában tapasztalható gyors szemmozgás is gyengébb. A túlzott hideg ugyan nem jelent akadályt az alvásszakaszok zavartalan lezajlásában, még ha nehezíti az elalvást és kényelmetlenséget is okoz. A hidegebb környezethez ugyanis alkalmazkodik az alvás közbeni testhőmérséklet-változás.

A National Sleep Foundation szerint biológiai szempontból a 18 fok az ideális hőmérséklet az alváshoz és az ember cirkadián ritmusának megfelelő működéséhez. A cirkadián ritmus egyfajta biológiailag beépített, természetes időmérő eszköz. Az élőlények, így az ember esetében is nap nap után újabb 24 órás kör indul el, melynek lezajlását külső tényezők - például a napfény - is szabályozzák. Amikor az ember lefekszik aludni, testhőmérséklete csökkenni kezd. Hajnali öt óra tájban éri el a legalacsonyabb hőmérsékletet, majd a folyamat visszafordul, és a testhő ismét megemelkedik. Ahhoz, hogy a hőváltozás zavartalanul végbemehessen, a 18 fokos szobahőmérséklet az ideális. Ha ennél melegebb van a szobában, a test nem képes megfelelően visszahűlni, a cirkadián ritmus felborul, az alvás pedig nem lesz kellőképpen pihentető.

A National Sleep Foundation szakértői szerint mind a hidegebb, mind a melegebb hőmérséklet megzavarja az alvást. A túlságosan meleg szoba nehezíti a cirkadián ritmus szerinti testhőmérséklet-csökkenést, így nehezíti az elalvást. Ugyan a túlzottan hideg szoba nem gördít legyőzhetetlen akadályt a hőmérséklet ellen, kényelmetlenséget okoz, így nehezítheti az elalvást.

A nyugodt alvás reményében lefekvés előtt nem árt megnézni, hogy hány fokot mutat a hőmérő. Az esti szellőztetést sem jó elhanyagolni, de fontos nyomon követni, hogy a beltéri hőmérséklet ennek hatására ne emelkedjen 18 fok fölé.Ha van rá mód, és a termosztát programozható, hasznos lehet beállítani, hogy mindennap, a lefekvés óráiban visszahűtse a levegőt az optimális 18 fokra.

Forrás: femina.hu

Sleepwell - 2021 május 11.
 

 

Így hat a testünkre, ha zokniban alszunk

Az éjszakai zokniviselés megosztó téma: vannak, akik el sem tudják képzelni a ruhadarab nélkül az éjszakát, mások úgy érzik, még véletlenül sem tudnának elaludni benne. Arról is eltérnek a vélemények, hogy vajon egyáltalán egészséges-e a viselése az esti pihenés során. Utánajártunk, mi a tudomány álláspontja.

Vegyen egy esti fürdőt, hogy jól aludjon! Mutatjuk a pozitív hatásait!

Télvíz idején nincs jobb egy kád meleg fürdőnél. Kellemesen ellazít és a jól megválasztott hőfok még az alvásban is segíthet!