+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Betegség vagy sem az alvajárás?

Egészség - Mi okozhat alvajárást és hogyan kezelhető?

Mi az alvajárás?

Az alvajárás olyan kizárólag alvás során jelentkező rendellenesség, melynek során a beteg az éber állapotban jellemző aktivitásokat végez pl. felül, feláll, beszél, járkál a lakásban, akár ki is megy a lakásból (ami nagyon veszélyes állapotot idézhet elő), eszik, iszik, telefonál, közlekedik, úgy, hogy nincs igazából tudatánál, nem emlékszik ezekre az eseményekre.

Kiknél fordul elő a leggyakrabban?

A betegség gyakrabban fordul elő gyermekeknél, jellemzően az éjszaka első felében, az első mély alvás fázisában jelentkezik. Éjszakánként általában egy alkalommal fordul elő, az esetek nagy részében spontán, beavatkozás nélkül oldódik.

Az alvajárás lehetséges okai

A betegség okát nem ismerjük pontosan, általában családi halmozódást mutat, gyermekkorban az idegrendszer érési folyamatának zavara állhat a hátterében. Sokat ront a betegségen, mind gyermek, mind felnőtt korban az emocionális stressz, a szorongás, a kimerültség, a túlterheltség, illetve az alváshiány.A betegség legsúlyosabb következménye az alvajárót ért, illetve általa akár másoknak okozott, időnként életveszélyes sérülés.

Az alvajárás kezelése

A kezelés enyhébb esetben a pszichés okok feltérképezése és kezelése, szorongásoldás, relaxáció. Súlyosabb esetben akár gyógyszeres kezelés is szóba jöhet.

 

Orsi - 2017 szeptember 15.
 

 

Amikor fogzás miatt nem alszik a kicsi

Jelek, melyek arra utalnak, hogy fogzik gyermekünk és 5 bevált tipp a fogzási fájdalom enyhítésére

Tudta, hogy a legtöbb baba éjszaka születik?

Ez a magyarázat, hogy miért éjszaka születik a legtöbb kisbaba!