+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Betegség vagy sem az alvajárás?

Egészség - Mi okozhat alvajárást és hogyan kezelhető?

Mi az alvajárás?

Az alvajárás olyan kizárólag alvás során jelentkező rendellenesség, melynek során a beteg az éber állapotban jellemző aktivitásokat végez pl. felül, feláll, beszél, járkál a lakásban, akár ki is megy a lakásból (ami nagyon veszélyes állapotot idézhet elő), eszik, iszik, telefonál, közlekedik, úgy, hogy nincs igazából tudatánál, nem emlékszik ezekre az eseményekre.

Kiknél fordul elő a leggyakrabban?

A betegség gyakrabban fordul elő gyermekeknél, jellemzően az éjszaka első felében, az első mély alvás fázisában jelentkezik. Éjszakánként általában egy alkalommal fordul elő, az esetek nagy részében spontán, beavatkozás nélkül oldódik.

Az alvajárás lehetséges okai

A betegség okát nem ismerjük pontosan, általában családi halmozódást mutat, gyermekkorban az idegrendszer érési folyamatának zavara állhat a hátterében. Sokat ront a betegségen, mind gyermek, mind felnőtt korban az emocionális stressz, a szorongás, a kimerültség, a túlterheltség, illetve az alváshiány.A betegség legsúlyosabb következménye az alvajárót ért, illetve általa akár másoknak okozott, időnként életveszélyes sérülés.

Az alvajárás kezelése

A kezelés enyhébb esetben a pszichés okok feltérképezése és kezelése, szorongásoldás, relaxáció. Súlyosabb esetben akár gyógyszeres kezelés is szóba jöhet.

 

Orsi - 2017 szeptember 15.
 

 

Meglepő tények az alvásról

Tudja, mi az a szomniofóbia? És arról hallott, hogy az ember az egyetlen élőlény, amely képes az alvás időpontját késlelteni? Összegyűjtöttünk pár alvással kapcsolatos érdekességet!

Ezt jelzik a felnőtt- és gyermekkori rémálmok!

Mi okozhat rémálmokat, milyen testi tünetei vannak és hogyan segítsünk gyermekünknek, ha rossz álmok gyötrik?