+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az éjszakai, fokozott izzadás nem normális jelenség!

Egészség - Ha az éjszakai pihenésünket a hűvösebb idő ellenére is folyamatosan megzavarja a fokozott izzadás, akkor érdemes utánajárni az okoknak, mert akár nem diagnosztizált betegség tünete is lehet.

Nem szabad csakis a melegre (és rémálmokra) fogni, ha sokszor ébredünk fel arra, hogy túlzottan megizzadtunk. A Women's Health magazin által megkérdezett szakértő szerint, ha a probléma legalább 2-3 hónapja fennáll, mindenképp érdemes kivizsgáltatni magunkat. Az alábbi betegségeknek ugyanis mind lehet tünete az éjszakai izzadás.

Hormonális eltérések

A várandóssággal járó hormonális változás kihat az agy testhőszabályozásért felelős területére, ezért a kismamák gyakran tapasztalják, hogy a terhesség korai szakaszában a szokásosnál többet izzadnak, különösen éjszaka. Ez később enyhül, ám a nyolcadik-kilencedik hónapra ismét visszatérhet. A menopauzában járó hölgyek szintén gyakran küzdenek izzadással járó hőhullámokkal, ami ugyancsak a hormonváltozások számlájára írható.

A pajzsmirigy az egyik legfontosabb hormontermelő szervünk, túlműködésére is utalhat az éjszakai túlzott verítékezés. Ilyenkor az anyagcsere fokozódása miatt izzadunk többet, ami mellett tapasztalhatunk még heves szívdobogást, menstruációs panaszokat, fogyást és gyakori hasmenést is.

Daganatos betegségek

Sok daganatos betegség jár éjszakai izzadással, de a limfóma esetében különösen gyakori ez a panasz. Magyarországon évente mintegy háromezer új beteget diagnosztizálnak a limfóma valamely típusával, a gyógyulási esélyeket pedig nagyban befolyásolja, hogy a daganat mennyire előrehaladott, amikor felismerik. Ha az extrém éjszakai verítékezés mellett visszatérő lázat, fáradékonyságot, étvágytalanságot tapasztalunk, feltétlenül keressünk fel egy orvost.

A karcinoid szindrómának is tipikus tünete az éjjeli izzadás. Ez a hormonális rendellenesség a karcinoid daganatok kísérője, melyek olyan neuroendokrin tumorok, amelyek szerotonint termelnek. Leggyakrabban a vékonybélben, hasnyálmirigyben, ritkábban a gyomorban és a tüdőben alakulnak ki, lassan fejlődnek és sokáig tünetmentesek, ezért az éjszakai izzadás itt is segíthet a korai felismerésben.

A mellékvesevelő-daganatnak is jellegzetes tünete az éjszakai verítékezés (a szapora szívverésen és fejfájáson túl). Ez egy elég ritka tumorfajta, általában az 50 alattiaknál alakul ki, a panaszokat pedig az okozza, hogy a daganat hatására megnő egyes hormonok (adrenalin, noradrenalin, dopamin) termelése.

Inzulinrezisztencia, cukorbetegség

Ha az éjszaka folyamán leesik a vércukorszintünk (például gyógyszerezés vagy késő esti edzés miatt), akkor testünk a többi között a kortizol hormon szintjének növelésével próbálja ezt helyreállítani. Ezzel viszont az izzadságmirigyek is aktivizálódnak.

Neurológiai rendellenesség

Végezetül olyan ritka neurológiai rendellenesség is állhat az éjszakai izzadás hátterében, mint a poszttraumás syringomyelia, amely esetében a gerincvelőn belül folyadékkal telt hólyagok alakulnak ki. A betegség egyik következménye, hogy az idegrendszer túlstimulálja az izzadságmirigyeket, ezért a betegek sokat verítékeznek mind nappal, mind éjjel.

Forrás: Házipatika

Sleepwell - 2022 március 03.
 

 

Jól szeretne aludni? Akkor bizony nem mindegy, mit eszik napközben!

Bár azt gondolhatnánk, csak a lefekvéshez legközelebb eső étkezés számít alvásunk minősége szempontjából, ám bebizonyosodott, hogy ez nem így van. Mert bizony a reggeli, az ebéd, a nasik és minden, napközben elfogyasztott ital is hatással van arra, milyen lesz az éjszakánk!

Nem tud aludni? 5 módszer, hogy gyorsan álom jöjjön a szemére

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) jelentése szerint 3 felnőttből 1 alváshiányos - ami azt jelenti, hogy nem alszik eleget és alvása nem megfelelő mimőségű, pedig a szervezetének szüksége lenne rá.