+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Aludjunk együtt a párunkkal! Egy új kutatás szerint ugyanis így egészségesebbek leszünk

Érdekességek - Egy új, német kutatás szerint mentálisan egészségesebb és jobban alszik, aki a partnerével közös ágyban tér nyugovóra

Sok országban bevett gyakorlat a partnerek együtt alvása, mégis hiányosak és ellentmondásosak a közös ágy és az alvás minősége közötti kapcsolatról szóló kutatások. A legtöbb munka csak a test mozgásainak mérésével vizsgálta a párban és az egyedül alvás közötti különbséget.A német Integratív Pszichiátriai Kutatóközpont tudósa, Henning Johannes Drews és kollégái friss tanulmányukban ezen kívül az együtt alvó párok alvásszerkezetét is megvizsgálták. Kutatásukat a Frontiers in Psychiatry című szakfolyóiratban ismertették.

A tudósok 12 fiatal, egészséges, heteroszexuális párt vizsgáltak, akik négy éjszakát alváslaborban töltöttek. Megmérték az alvásuk jellemzőit mind a partner jelenlétében, mind távollében. Kettős egyidejű poliszomnográfiát, vagyis összetett alvásvizsgálati módszert alkalmaztak, hogy „az alvás sok szintjéről: az agyhullámokról, a légzésről, a testmozdulatokról, az izomfeszülésről és a szívműködésről is részletes képet kapjanak” – mondta Drews.

Ezen kívül a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki a viszonyukról, többek között olyan kérdésekre válaszoltak, hogy mennyi ideje tart, milyen mély, mennyire szenvedélyes a kapcsolatuk. Az eredmények azt mutatták, hogy az alvás úgynevezett gyors szemmozgásos szakasza (REM, rapid eye movement) növekedett és folyamatosabb volt az együtt alvás idején, mint amikor külön aludtak a partnerek. Ez a jellemző azért különösen fontos, mert az élményteli álmokkal jellemzett REM az érzelmek szabályozásával, az emlékek megerősítésével, a társas kapcsolatokkal és a kreatív problémamegoldással is összefügg.

Noha a kutatók nem vizsgálták meg külön-külön a REM fázissal kapcsolatos területeket, Drew mégis azt mondta, „mivel ezek jól ismert hatásai az alvás REM szakaszának, nagyon valószínű, hogy ha tesztelnénk őket, tapasztalnánk a hatást”. Megválaszolatlan kérdések azonban így is maradtak, nem tudni, hasonló hatás érvényesül-e idősebb párok esetében, vagy olyankor, ha egyikük beteg. A résztvevők kis száma ellenére a kutatás rámutatott az együtt alvás és a mentális egészség összefüggésére. Drews szerint „a partnerrel alvás segítheti a mentális egészséget, a memóriát és a problémamegoldást”.

(MTI)

Sleepwell - 2023 január 10.
 

 

A tudomány szerint akár 12 kilót is fogyhatunk alvással!

Szakértők szerint naponta plusz egy órányi éjszakai alvással mintegy 270 kalória bevitelét spórolhatja meg az ember. Három év alatt ez már 11,8 kilogrammnyi súlycsökkenést jelenthet csupán azzal, hogy az ember többet alszik - mutattak rá a kutatók.

Vegyen egy esti fürdőt, hogy jól aludjon! Mutatjuk a pozitív hatásait!

Télvíz idején nincs jobb egy kád meleg fürdőnél. Kellemesen ellazít és a jól megválasztott hőfok még az alvásban is segíthet!