+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A magas emberek rosszabbul alhatnak, és ez az egészségükre is kihat

Egészség - Az átlagos testmagassággal élő emberek el sem tudják képzelni, hogy magasabb társaik mennyi plusz nehézséggel küzdenek pusztán a testi adottságaik miatt. Ugyanis nagyon kevés gyártó gondol rájuk, legyen szó akár lábbeliről, akár egy ágyról és a hozzá tartozó matracról. Miért fontos a pihentető alvás, és miként válasszunk olyan matracot, ami maximálisan elősegíti, hogy reggelente kipihenten, energikusan kezdhessük az újabb napot? Cikkünkből kiderül!

A  pihentető alvás a jó matraccal kezdődik

Az alvás a test és az elme regenerációjának eszköze, amely létfontosságú az egészséges életmódhoz és a jólléthez. Amikor alszunk, az agyunk és a testünk olyan fontos folyamatokat végez el, amelyek nélkülözhetetlenek a test működéséhez és a megfelelő teljesítményhez.

„Az alvás minőségét nagymértékben befolyásolja a matracunk minősége, illetve az, hogy hossza a testmagasságunknak megfelelő legyen. Ragaszkodjuk ahhoz, hogy éjszakai alvásunk kielégítő legyen, hiszen az segít fenntartani az egészségünket, a memóriát, a tanulási- és a döntéshozatali képességet, de hozzájárul az érzelmi egyensúly megőrzéséhez is. Különösen igaz ez a magas emberekre, akik közül sokan már megszokták, hogy semelyik ágy nem elég hosszú nekik, és reggel fáradtan, fájdalmakkal ébrednek” - mondja Perge László, a matracok szakértője.

Az alvás az immunrendszer egyik legfontosabb szabályozója. Amikor alszunk, a testünk képes megerősíteni az immunrendszer védekező mechanizmusait, így növelve az ellenállóképességet a betegségekkel szemben. Az izmok és szövetek építése, a sejtek helyreállítása és a szervezet energiaellátásának újratöltése is az alvás ideje alatt történik, csakúgy, mint a megfelelő anyagcsere biztosítása.

Ne lógjon le a lábunk a matracról!

Az alvás közbeni megfelelő testhelyzet olyan tényező, amely sokkal fontosabb, mint ahogy gondolnánk. Ha nem fordítunk erre kellő figyelmet, a helytelen alvási pozíció hosszú távon károsíthatja az izmokat, az ízületeket és az idegrendszert. Fokozódhatnak a meglévő problémák, például az alvászavarok és az állandó fájdalmak.

„A legtöbb alvásszakértő a háton fekvést javasolja, mert az a testünknek és a nyakunknak ideális helyzetet biztosít, és nem fejt ki nyomást a gerincoszlopunkra. Emellett segít elkerülni az arc- és bőrproblémákat, amelyek előfordulhatnak, ha az arcunkat az párnába dörzsöljük” - ismertette Perge László.

Az egyik leggyakrabban előforduló testhelyzet az oldalra fekvés. Ha valaki nem tudja a lábát kinyújtani a fekhelyén, vagy az ágy túl kicsi ahhoz, hogy a lábak kényelmesen elférjenek, előfordulhat, hogy az egyik lábunk összenyomódik a másikkal. Ez hosszú távon csökkentheti a vérkeringést, ami károsíthatja az izmokat és az idegeket.

„Sok 190 cm-nél magasabb ember az ágy pereménél alszik, és a lába a levegőben lóg. Ez az elhelyezkedés akadályozhatja a vérkeringést, és hosszú távon az alvás minőségét ronthatja. Az éjszakai ébredések gyakorisága is megnövekedhet, ami által az alvás felületes és kevésbé pihentető lehet” - tette hozzá a szakember.

Hogyan válasszunk matracot?

A matrac magja nyújtja a fő támaszt, és az emberi test természetes görbéivel egyeznie kell. Olyan matracot keressünk, amely egyensúlyt teremt a tartás és a kényelem között. A keménység szintjének megfelelőnek kell lennie az alvási pozíciónkhoz és testsúlyunkhoz, hosszának pedig illeszkednie kell a magasságunkhoz.

A matracban használt anyagok jelentős hatással vannak a kényelemre és a tartósságra. Memóriahab, latex, rugós és hibrid matracok közül választhatunk. Minden anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai a különböző igényekhez és preferenciákhoz igazodva.

„Egy jó matrac egyenletesen osztja el a testsúlyt, enyhítve a nyomást a vállakon, csípőn és térdeken. Az optimális alvási hőmérséklet fenntartása is elengedhetetlen a pihentető éjszakáért. Olyan matracokat keressünk, amelyek hűtőtechnológiával vagy lélegző anyagokkal rendelkeznek, amelyek elvezetik a hőt”- sorolta a szempontokat a szakértő.

A profi sporthoz (is) elengedhetetlen a pihentető alvás

Juhász Péter, sportoló arról mesél, hogy az ágy méretét jóval könnyebb volt kiválasztani, mint a megfelelő matracot. Elmondta, hogy míg egy normál 200 cm-es ágyon kényelmesen elfér, a matrac már lényegesen nagyobb kihívást jelent.

„A sportolói pályafutásom során nagyon sok helyen megszálltam már, de sajnos rendszeresen tapasztaltam azt, hogy a hotelszobák matracai nagyon puhák, ezáltal nem tudnak megfelelő minőségű alvást biztosítani. A testmagasságom miatt, ami 195 cm, sokszor előfordult, hogy az ágyról lelógott a lábam. De talán még ennél is rosszabb, amikor még lelógatni sem tudom a lábam az ágyról. Ilyen éjszakákon iszonyatosan sokat romlik az alvás minősége, illetve nekem személy szerint reggelre rendszerint derékfájdalmat is okoz, ami egy versenynap reggelén nem a legjobb érzés. Azt gondolom, hogy megfelelő pihenés, illetve regeneráció nélkül, nem beszélhetünk profi sportról. Az alvás mennyisége és minősége teszi hozzá a legtöbbet a teljesítményhez. Amíg egy héten 4-5 edzéssel 8-10 órát töltök a teljesítményem növelésére, a pihenő órák száma jóval több, legalább 40-45 óra”- magyarázza Juhász Péter.

Fotó: Pixabay/Pride1979

 

Sleepwell - 2023 szeptember 14.
 

 

A leghatékonyabb gyógynövények alvásproblémára!

A gyógynövények és gyógynövényalapú készítmények rendkívül hatásosak lehetnek alvásprobléma esetén, szorongás- és feszültségoldásban. De azért ezek sem teljesen ártalmatlanok és vannak bizonyos szabályok, amelyeket érdemes betartani rendszeres fogyasztásuk előtt! Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

8 egészséges ital estére a zavartalan pihenésért

Ezek az italok valóban támogathatják az éjszakai pihenést.