+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Új felfedezés! Ez a probléma is okozhat krónikus fáradtságot!

Egészség - Túl aktív immunválasz állhat a krónikus fáradtság szindróma hátterében.

Az összetett tünetegyüttessel, többek között hosszan tartó fizikai és mentális kimerültséggel járó krónikus fáradtság szindróma (CFS) világszerte több mint 17 millió embert érint, akik gyakran ágyhoz kötöttek és képtelenek elvégezni olyan napi tevékenységeket, mint a tisztálkodás vagy a táplálkozás.
Az állapot, illetve annak kutatása erősen vitatott részben azért, mert lehetséges okai és a gyengítő tünetek nagyon kevéssé ismertek.

Most egy új kutatás arra jutott, hogy a CFS oka az lehet, hogy egyes emberek immunrendszere jóval aktívabban reagál az egészség elleni támadásokra. A kutatók egy interferon alfa nevű szert alkalmaztak, hogy előidézzék a szindróma modelljét,  és megállapították, hogy azok a páciensek, akik a kezelésre hiperaktívan vagy túlzón reagáltak, sokkal hajlamosabbak voltak a súlyos kimerültségre.
Az interferon alfát a hepatitisz-C fertőzés elleni kezelésként alkalmazzák, és ugyanúgy aktiválja az immunrendszert, mint egy erőteljes fertőzés. Sok ilyen szert kapó páciens extrém fáradtságot tapasztal a kezelés során, többen pedig hónapokkal a gyógyszerkúra befejezése után is érzik a krónikus kimerültséget.

A kutatók  55 páciensben mérték a kimerültség és az immunrendszer markereit az interferon alfával végzett kezelés előtt, alatt és után. Arra jutottak, hogy az 55-ből 18-an, akiknél a CFS-hez hasonlatos betegség alakult ki, hiperaktív immunrendszerrel rendelkeztek a kezelés előtt és erősen túlzó reakciót mutattak a kezelés alatt.

"Első alkalommal mutattuk ki, hogy azoknak, akik hajlamosak CFS-hez hasonlatok betegségekre, túlműködik az immunrendszerük az azt érő kihívás előtt és alatt is"- mondta Alice Russell, a King's College London pszichiátriai, pszichológiai és idegtudományi intézetének munkatársa, a kutatás vezetője.

Forrás: MTI

Jean Orsolya - 2018 december 20.
 

 

Meglepő tények az alvásról

Tudja, mi az a szomniofóbia? És arról hallott, hogy az ember az egyetlen élőlény, amely képes az alvás időpontját késlelteni? Összegyűjtöttünk pár alvással kapcsolatos érdekességet!

Ezek a gyógynövények segítenek a hőség okozta álmatlanság ellen

Természetes módszerekkel a hőség miatti kimerültség, nyugtalanság és álmatlanság ellen