+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Tudta, hogy a legtöbb baba éjszaka születik?

Érdekességek - Ez a magyarázat, hogy miért éjszaka születik a legtöbb kisbaba!

A londoni University College 2005 és 2014 között zajlott kutatásából derült ki, hogy természetes körülmények között a legtöbb édesanya késő délután, illetve este kezd el vajúdni és többségük még éjjel világra is hozza gyermekét. Az állítás, miszerint a babák általában éjjel jönnek világra, a természetes módon, nem indított szüléssel és nem császármetszéssel világra jövő újszülöttekre vonatkozik.

A kutatás eredménye azonban még ennél pontosabb időpontot is kimutatott – hála leginkább az otthonszülési adatoknak, ahol ugyanis köztudott, hogy nincs se indítva, se gyorsítva, se egyáltalán zavarva a szülés folyamata. Egyrészt azt, hogy a szülések többsége hajnali 1 és 7 óra között zajlik, másrészt pedig azt, hogy a legeslegtöbb baba hajnali 4 órakor jön a világra.

Dr. Peter Martin, a kutatócsoport egyik tagja szerint ennek okát – ahogy az állva dajkálásét is – az ősidőkben kell keresni, mivel úgy véli, evolúciós okokról van szó. Évezredekkel ezelőtt is már távol voltak a férfiak napközben a családjuktól, hiszen vadásztak, gyűjtögettek, a nők szülés közben védtelenek lettek volna a vadonban élő ragadozókkal szemben, ráadásul segítségük se lett volna – se a szülésben, se esetlegesen abban, hogy a többi gyermekükre vigyázzon valaki. Így a szülések estére tolódtak, amikor otthon vannak a férfiak, együtt a család és esetlegesen amikor a nagyobb gyerekek már alszanak.

A kutatók szerint ennek függvényében lehet át kellene gondolni a kórházak szülészetén jelenleg dolgozók időbeosztását, és nem “csak” éjszakai ügyeletet tartani, hanem a szüléseket figyelembe véve inkább az éjjelekre koncentrálni és több orvossal, ápolóval felkészülni.

Ezzel szemben egyébként néhány érdekes adat: a tervezett, programozott szülések többsége – amely az összes szülés nagyjából 30%-át teszi ki – általában hétköznapra esik, 9 és 17 óra közé, azaz fényes nappal, a hivatalos munkaidőre.

Forrás: famiily

Sleepwell - 2019 szeptember 02.
 

 

Egy magyar álomkutatás eredményei

Sándor Piroska és kutatótársai 2014-ben 349 gyermekálmot elemeztek és vetettek egybe az álmokat közlő 4 és 8 év közötti gyerekek egyéb, tudományos eszközökkel mért, jellemzőivel. Íme az eredmény!

Nyugtalanul alszik a baba? Ez lehet az oka!

Ahhoz, hogy a kisbabánk jó alvó legyen és az éjszakák nyugodtan teljenek, elsősorban türelemre és időre van szükség, hiszen az alvást tanulni kell és idegrendszeri érettségre van hozzá szükség. A nyugtalan alvás ugyanakkor sok esetben hozzátartozik a kicsik természetes fejlődéséhez.