+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Ön tudja, hogy mi a narkolepszia?

Egészség - A kóros aluszékonyságot akár a fokozott stressz is kiválthatja!

Mi a narkolepszia?

A narkolepszia hirtelen, rohamszerűen, napközben jelentkező alváskésztetés, aluszékonyság, melyre jellemző, hogy éjszaka a páciens alvása kielégítő zavartalan. A nappal jelentkező rohamszerű elalvásokat gyakran erős érzelmi stressz váltja ki. A roham alatt a beteg izmai elernyednek, a páciens összecsuklik.
A narkolepsziának négy vezető tünete van. Az aluszékonyság mellett a rohamokban jelentkező előbb említett izomtónus csökkenés, amikor a beteg összeesik, ez a kataplexia. Emellett jellemző még, hogy ébredéskor, illetve elalvás kor, a szendergés állapotában a betegnek bénultság érzése van, mintha nem tudna megmozdulni, illetve beszélni. A narkolepsziára jellemzőek még a különböző mértékű hallucinációk. 

Kit veszélyeztet a kóros aluszékonyság?

A betegség okát nem ismerjük. Fiatal felnőtt korban kezdődik, gyakran tünetszegényen, a fent említett négy tünet közül gyakran csak a kóros nappali aluszékonyság jelentkezik, ezért fontos, hogy amennyiben serdülő gyermekünkön kóros nappali aluszékonyságot észlelünk, forduljunk megfelelő szakemberhez, alvásszakértőhöz, mivel a fel nem ismert betegség súlyos következményekkel járhat. A beteg elmarad kortársaitól tanulmányi eredményében, nem tudja ellátni feladatát, ami kirekesztettség érzéshez, depresszióhoz vezet. A váratlan elalvási periódusok pedig akár balesetet is okozhatnak. A narkolepsziát csak alváslaboratóriumi körülmények között lehet diagnosztizálni, illetve kizárni.

Hogyan kezelhető a narkolepszia?

A narkolepszia kezelése a gyógyszeres terápia mellett az életmód gondos megtervezésével és megváltoztatásával, orvosi –alvásszakértői- segítséggel lehetséges.

 

Orsi - 2017 szeptember 18.
 

 

Így segíthet gyermekének, ha fél a sötétben!

Hasznos tanácsok szülőknek, ha a gyermek nem mer elaludni este

A gyermekkori horkolás nem vicc!

Ezért fontos, hogy orvoshoz forduljunk, ha rendszeresen horkol a gyermekünk!