+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ön is a veszélyeztetett csoportba tartozik?

Egészség - Kronotípusa szerint melyik csoportba tartozik: reggeli pacsirta vagy éjszakai bagoly? Tudta, hogy mindkét típusra jellemzőek bizonyos tulajdonságok, személyiségjegyek és betegségek? Olvasson tovább, hogy kiderítse, Ön melyik kronotípus és mire kell odafigyelnie!

 Mi a kronotípus?

Kronotípusnak nevezik a pszichológiában az egyén preferenciáját arra vonatkozóan, hogy mikorra szereti időzíteni az alvását és az ébrenléti aktivitását. Eszerint két kronotípust különböztetünk meg: míg a reggeli kronotípusú emberek – más néven a reggeli pacsirták - fizikai és szellemi teljesítőképessége reggel és délelőtt a legnagyobb és este hat-hét tájékán már kevésbé aktívak, addig az éjszakai kronotípusúak – az éjszakai baglyok - délután négy óra környékén kezdenek aktívak lenni, és a teljesítményük éjszaka a legmagasabb.

Persze a kutatások szerint az emberek többsége nem a két végletbe, hanem inkább valamilyen köztes típusba sorolható. Azt, hogy ki, melyik csoportba tartozik, 50-50 százalékban határozzák meg a gének és a szociális környezet. Az egyik leginkább befolyásoló tényező az életkor. A gyerekek még inkább reggel aktívabbak, aztán a kamaszkor beköszöntével egyre inkább áttérnek az éjszakai aktivitásra. A nem és a hormonok is  befolyásolják az egyén napszaki preferenciáját. Általánosságban elmondható, hogy a nők inkább reggeli pacsirták, míg a férfiak éjszakai baglyok. Ám idősebb korban, a hormonális változások idején mindkét nemnél változás tapasztalható. A kronotípusra hatással van a földrajzi hely, a kultúra, a munkaidő és egyéb környezeti tényezők is. A két kategória között nincs válaszfal, át lehet kerülni egyikből a másikba például életmódváltással, következetes napirend bevezetésével, korábbi fekvéssel vagy akár munkahelyváltással.

Ilyenek a reggeli pacsirták

Kutatások szerint a reggeli pacsirták és az éjszakai baglyok között nem csupán alvási szokásaikban, aktivitásukban van eltérés, hanem személyiségjegyeikben is. A reggeli pacsirták reggel aktívak, ilyenkor a legjobb a teljesítő- és koncentrációs képességük, frissek és kreatívak. Általában az ebbe a kronotípusba tartozó embereknek fontos a napirend, és hogy legyen rendszer az életükben, jobb az alvásminőségük és többet is alszanak. Jellemző rájuk a megbízhatóság, valamint a cél-orientáltság.

Ilyenek az éjszakai baglyok

Az éjszakai baglyok impulzívabbak, kevésbé van rendszer az életükben, ezáltal érzelmileg instabilabbak. Mivel kevesebbet alszanak, alacsonyabb az önkontrolljuk, az önszabályozásuk és ők hajlamosabbak a két típus közül arra is, hogy kávéval, cigarettával pótolják a kimaradt pihenést, hiszen kell valamilyen szerrel stimulálni magukat. Ugyanakkor az éjszakai baglyok szociális hálója jóval szélesebb, több barátjuk van, hiszen többségük élénk társasági életet él. Az esti kronotípus egészségileg és pszichésen is sérülékenyebb, és ha szélsőségesen keveset és rendszertelenül alszik, az hosszú távon idegrendszeri és egészségügyi gondokhoz is vezethet.

A kronotípusok jellemző betegségei

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők - állapították meg amerikai és brit kutatók. Eredményeik szerint az éjszaka szélsőségesen aktívaknál a 6,5 évnyi kutatási idő alatt mintegy 10 százalékkal nagyobb volt a halálozás kockázata, mint a korai kelőknél. Azt gondolnánk, hogy egyszerű a megoldás, hiszen csak át kell szokniuk a korán kelésre, de a kutatások szerint ez egyáltalán nem olyan könnyű. Azoknak az éjszakai baglyoknak ugyanis, akik megpróbálnak a koránkelők világában élni, komoly egészségügyi problémáik lehetnek.

Az éjszakai baglyok cirkadián ritmusa hosszabb, mint az átlagé. Körülbelül 25 óra, azaz több mint egy nap, vagyis minden egyes napon egy órát vissza kell pótolniuk, ami sokszor nem történik meg, ezért náluk gyakoribbak az idegrendszeri problémák, pszichés zavarok, így a szorongás és depresszió. Az éjszakai baglyoknál evészavarok is - jellemzően a bulímia – jelentkezhetnek. A szenzoros élménykeresés és a nyitottság miatt pedig náluk gyakoribbak a szenvedélybetegségek, függőségek. Az éjszakai baglyok hajlamosabbak a diabéteszre, gyomor- és légzési panaszokra.

A koránkelő reggeli pacsirták a statisztikák szerint hosszabb, kiegyensúlyozottabb életre számíthatnak - persze csak a kronotípusuk alapján, ami nem veszi figyelembe a genetikai és egyéb betegségek kockázatát -. Mivel elegendő pihenést biztosítanak szervezetük számára, immunrendszerük erősebb, és pszichés állapotuk is jóval kedvezőbb, mint éjszakai bagoly társaiké.

Ha Ön éjszakai bagoly, ne essen kétségbe! A természetes beállítottság ellen harcolni teljesen felesleges, ugyanakkor arra érdemes odafigyelni, hogy ne csússzon át a szélsőséges kategóriába. Vegye észre teste jelzéseit, ha fáradt, kimerült és szánjon pár órával többet pihenésre és alvásra!

Jean Orsolya - 2018 április 23.
 

 

Ismered a japánok vagy a britek alvási szokásait? Most megtudhatod, miben térnek el a miénktől!

Egy telefonos applikáció segítségével vizsgálták az emberiség alvási szokásait.

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!