+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Nyugtalanul alszik a baba? Ez lehet az oka!

Egészség - Ahhoz, hogy a kisbabánk jó alvó legyen és az éjszakák nyugodtan teljenek, elsősorban türelemre és időre van szükség, hiszen az alvást tanulni kell és idegrendszeri érettségre van hozzá szükség. A nyugtalan alvás ugyanakkor sok esetben hozzátartozik a kicsik természetes fejlődéséhez.

Ahhoz, hogy a baba úgy tudjon aludni, mint egy felnőtt, érnie kell az agyának. A baba számára a zajok és az illatok új ingernek számítanak, amelyeket meg kell szokni. Egyes babák nehezebben alkalmazkodnak az újdonságokhoz, nekik ehhez időre és segítségre van szükségük.

 A jó alvás elősegíti a növekedést

A babák az első néhány hétben szinte egész nap alszanak. Ez azért jó, mert éppen az alvás szükséges ahhoz, hogy feltöltődjenek a mozgalmas ébrenlét után, de fejlődésükhöz is elengedhetetlen. Amikor a baba alszik, az agyalapi mirigy (hipofízis) serkenti a növekedési hormon termelődését. A baba alvása is két fázisból áll: az első a nem gyors szemmozgásos, amely során a növekedési hormon termelődése optimális, és a baba békésen alszik kb. 20 percen át. Ezt követi a gyors szemmozgásos alvási ciklus, amelyben a babák egy kicsit nyugtalanabbak, és az alvásuk is felszínesebb, előfordulhat, hogy egy-két percre fel is ébrednek. Ez az időszak nélkülözhetetlen az agy éréséhez. E két ciklus között vannak közbülső alvási fázisok is. A babák szinte mindig a nyugtalan alvási fázissal kezdik az éjszakát.

Éjszakai ébredések

Egy újszülött átlagban naponta 16 órát alszik (szélsőséges esetben 14-20 óra között). Az egész napos alvásmennyiség az idő múlásával csökken, hat és fél hónapos korában 15 órára, négy éves korában 13 órára. A napközbeni alvás időtartama is mérséklődik, míg hat hónapos korban háromszor-négyszer alszik napközben egy átlagos baba, egy éves kora körül már csak kétszer, majd másfél éves korától csupán napi egyszer, általában délután.

Az, hogy mikor fogja átaludni az éjszakát, rajta múlik. Egyes babák már pár hetes koruktól kezdve estétől reggelig alszanak, míg mások biológiai órájának hónapokra van szüksége ahhoz, hogy a 3-4 órás ciklusukat felváltsa a 24 órás ciklus. A baba fokozatosan kerül szinkronba a külvilág ritmusával: az éjszaka és a nappal váltakozása, az étkezések rendszere, a játék és a családdal való együttlét is segíti a babát abban, hogy alkalmazkodjon, és hogy fokozatosan elhagyja az éjjeli ébredéseket.

Íme, néhány jó tanács, hogy a babának pihentető és biztonságos legyen az éjszakája!

  • A biztonsági előírásoknak megfelelő kiságyat válasszunk, és hozzá olyan kemény matracot, amelynek mérete éppen illik a kiságyéhoz, nehogy a baba beszoruljon az ágy és a matrac vagy a rácsok közé!
  • Ne pakoljuk tele a kiságyat! A hálózsák éppen elég ahhoz, hogy a baba ne fázzon, a játékai közül pedig a kedvencén kívül nincs másra szükség.
  • A babák jobban alszanak a hátukon, így az arcuk szabadon van és könnyebben tudnak lélegezni. Az orvosok ezt a testhelyzetet javasolják a bölcsőhalál elkerülése ellen is, ahogyan azt is, hogy a szoba hőmérséklete ne legyen túl meleg (18-20 C° elegendő)!
  • A babaszobát rendszeresen szellőztessük ki!
  • Biztosítsunk nyugodt környezetet éjszakára, ügyeljünk rá, hogy csend legyen és a sötétítők, redőnyök le legyenek húzva! A nappali alváshoz nem kell besötétíteni, közben nyugodtan végezhetjük a napi teendőinket, egy kis zaj nem fogja zavarni a babát.
  • Alakítsunk ki esti rutint, hogy a baba megértse, eljött az alvás ideje. A szertartás része lehet a pelenkacsere, fürdés és pizsama felvétele, egy altatódal eléneklése és egy ölelés. A kicsit idősebb babának már mesét is olvashatunk.

Forrás: Nestlé

Sleepwell - 2021 szeptember 09.
 

 

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!

7 hasznos tipp a csecsemő altatásához

Egy újszülött, kisbaba altatása nem mindig egyszerű. Sokszor a kialvatlan anyuka a lehető leghatékonyabb – ám, nem feltétlenül a legegyszerűbb – módszert választja, de hosszútávon érdemesebb olyanra törekedni, ami az egész család számára kényelmes megoldást és pihentető éjjeleket jelent. A babafalva.hu szakértője javasol pár valóban hatékony tippet, hogy miként is jussunk el oda, hogy a kisbabánk a saját ágyában aludjon el és a lehető legkevesebbszer ébredjen fel.