+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Nehezen megy az elalvás? Ezzel a módszerrel egy perc sem kell hozzá!

Általános - A légzéstechnika, amely segít, hogy akár 20 másodperc alatt el tudjon aludni!

Dr. Andrew Weil, az úgynevezett 4-7-8 futó légzéstechnika megalkotója nem kevesebbet ígér, mint hogy a módszer kipróbálói garantáltan képesek lesznek elaludni 60 másodperc alatt.

A technika egy indiai gyakorlaton alapul, melynek lényege, hogy oxigénnel telítve a tüdőt, ellazítja az elmét és az izmokat. Az átlagos levegővételkor nem tartjuk benn a levegőt, sőt jellemzően inkább csak felületesen, épp csak a túléléshez elég oxigént szívunk be. Ezzel a légzéstechnikával azonban teljesen telítődik oxigénnel a tüdőnk, így természetes módon nyugtatjuk meg az idegrendszerünket, csökkentjük az izmainkban lévő feszültséget, és amíg a légzésre összpontosítunk,  a bennünk kavargó, zavaró gondolatok is elcsendesednek, hiszen a számolásra kell koncentrálnunk.

Így végezze a 4-7-8 légzéstechnikát!

1. Lélegezzen ki a száján keresztül, miközben “húúúú” hangot ad ki.
2. Csukja be a száját, és csendben szívja be a levegőt az orrán, miközben négyig számol magában.
3. Tartsa benn a lélegzetét, míg elszámol hétig.
4. Lélegezzen ki a száján keresztül, újra “húúúú” hangot adva ki, miközben magában elszámol nyolcig.
5. Lélegezzen be újra az orrán keresztül, és ismételje meg a 4-7-8 kört háromszor!

A 4-7-8 számolásban nem az időtartam a lényeg, hanem az, hogy a kilégzés mindig kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés. Arra kell figyelni, hogy mindig csendesen szívja be a levegőt az orrán keresztül, és kilégzéskor hangot adjon ki magából.

Dr. Weil szerint ez nem csupán alvászavarokra jó technika, hanem mivel az egész paraszimpatikus idegrendszert megnyugtatja és ellazítja a testet, ezért erősen ajánlott szorongás, stressz esetén is. Ha napi kétszer gyakoroljuk a módszert, hat hét alatt garantáltan a mesterévé válunk, hogy pillanatok alatt el tudjunk aludni és meg tudjunk nyugodni.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.
Forrás: nlc.hu

 

Jean Orsolya - 2018 szeptember 17.
 

 

5 alvással kapcsolatos tévhit, ami nem hogy segítene, inkább ront az alvási szokásainkon

Nagyanyáink a meleg, mézes tejre esküdtek, ezért azt adtak lefekvés előtt a gyerekeknek, mások azt vallják, kimerülésig kell edzeni, és akkor garantált az alvás. Vajon tényleg igaz, hogy egy pohár vörösbor segíti az elalvást vagy hogy napközben semmiképpen sem szabad sziesztázni, mert az éjszakánk látja kárát? Utánajártunk!

A tudomány szerint akár 12 kilót is fogyhatunk alvással!

Szakértők szerint naponta plusz egy órányi éjszakai alvással mintegy 270 kalória bevitelét spórolhatja meg az ember. Három év alatt ez már 11,8 kilogrammnyi súlycsökkenést jelenthet csupán azzal, hogy az ember többet alszik - mutattak rá a kutatók.