+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ne aludjon el a volánnál!

Egészség - A kezeletlen alvászavar balesetet okozhat, ne várja meg, míg ez bekövetkezik, vizsgáltassa ki magát!

2015 áprilisától az európai Unió tagállamaiban alvászavar gyanúja esetén a vezetői engedély megújításához kivizsgálás szükséges. A „13/1992. (VI. 26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról” szerint, minden obstruktív alvási apnoe szindróma gyanús sofőrnek szűrő alvásvizsgálatot kell végezni.
A gyanút a vezetői engedély megújításakor a háziorvosnak kell felvetni, a betegség lehetőségét kizárni illetve igazolni egy erre alkalmas teszt segítségével. Amennyiben ennek a tesztnek az eredménye alapján a páciensnél felmerül az obstruktív alvási apnoe szindróma lehetősége, szűrő jellegű alvásvizsgálaton kell részt venni. A vezetői engedély csak abban az esetben hosszabbítható meg, ha a páciensnél az obstruktív alvási apnoét kizárják. Amennyiben azonban a gyanú beigazolódik, további vizsgálatokat végeznek nála és alvásszakértő véleményezi és igazolja, hogy az érintett személy kezelés alatt áll.

Mi az obstruktív alvási apnoe szindróma és miért veszélyes?

Az obstruktív alvási apnoe szindróma az alvásfüggő légzészavarok legsúlyosabb formája. Lényege, hogy alvás közben a garatfal izmai túlzott mértékben ellazulnak, ezzel részleges vagy teljes elzáródást okozva a felső légutak területén. Ennek megfelelően a páciensnek 10 másodpercet meghaladó légzéskimaradása (apnoéja) lesz, ezzel együtt a vér oxigénszintje is lecsökken, oxigénhiányos állapotot okozva. A légzőközpont ilyenkor riasztja a szervezetet, az alvót a mélyalvás fázisából felébreszti, ami sokszor olyan rövid ideig tart, hogy nem emlékszik rá a beteg, de az alvása így folyamatosan megszakad, (akár több százszor is egy éjszaka során) ezáltal a beteg nem tudja magát kipihenni. Nappal fáradt lesz, gyakran lankad a figyelme, monoton tevékenységek közben – mint egy hosszú egyenes útszakaszon vezetés –akár el is alszik, memóriazavara lesz, súlya megnő, magas vérnyomása alakul ki. Mindezek a tünetek együtt alkotják az obstruktív alvási apnoe szindrómára jellemző panaszok csoportját.

Hogyan lehet kivizsgálni az alvási apnoe szindrómát?

Az alvászavar nappali tünetei miatt a betegek elsősorban a háziorvosukat keresik fel, nekik kell a tünetek alapján felvetni a betegség gyanúját. Ugyanez a helyzet a jogosítvány meghosszabbítása kapcsán, ahol szintén a háziorvos végzi az alkalmassági vizsgálatot. Neki kell rákérdezni és első lépésként szűrni az alvási apnoét. Ennek a menete, hogy a pácienssel kitöltetnek egy erre a célra készített, a Magyar Alvástársaság által elfogadott kérdőívet, melynek válaszaiból az alvási apnoe gyanús betegek kiszűrhetők. A teszt pozitivitása esetén a háziorvos továbbküldi a beteget alvásszakértőhöz, aki szűrő alvásvizsgálatot végez, amellyel megerősíti a betegség gyanúját, valamint annak súlyosságát is meghatározza. Ez alapján a betegnek lehet enyhe, középsúlyos, ill. súlyos alvási apnoe szindrómája. Középsúlyos és súlyos alvási apnoe szindróma esetén a páciensnek alváslaboratóriumi körülmények között kell tovább differenciálni, valamint kezelni a betegségét.

Milyen a szűrő jellegű alvásvizsgálat?

A vizsgálat menete, hogy a készüléket a szakember egy pánt segítségével a beteg törzséhet rögzíti. Kialakításának köszönhetően szabad alvás közbeni mozgást tesz lehetővé. A két szenzor közül az egyik a vérben lévő oxigén szintjét és a szívritmus mértékét rögzíti úgynevezett pulzoximetriás alapon, tehát a vizsgált személy egyik ujjára felhelyezett puha csiptető segítségével. A másik érzékelő az orrnyílások elé helyezett vékony kis cső, mely a horkolás vagy légzéskimaradás (apnoe) jelenlétéről ad információt. A készülék által rögzített információt egy megfelelő gyakorlattal és képesítéssel rendelkező alvásszakértő elemzi a vizsgálatot követően, a végeredmény alapján pedig a beteggel közösen határozza meg az esetleges további diagnosztikai és terápiás lépéseket. 

Mi történik az alváslaborban?

Az alváslaboratóriumban a szakember egy gépet helyez a betegre, ahol viszont a szívfrenkvencia, a vér oxigén telítettsége, valamint a horkolás és légzéskimaradás mellett regisztrálja a beteg bizonyos agyi aktivitását, szemmozgásait, izomtónusát, a mellkas-, hasmozgást, valamint a láb esetleges kóros mozgászavarait, a páciens pozícióját alvás közben. Ezen adatokat az alvásszakértő egy számítógépes szoftver segítségével értékeli ki. Ezzel a komplex vizsgálattal nem kizárólag az alvási apnoe szindróma diagnosztizálható, hanem fényt deríthetünk inszomniára, alvásfüggő mozgászavarok, és egyéb alvásfüggő légzészavarokra is.

 Ha ilyen betegsége van, akkor már nem is vezethet?

Az elmúlt években megszerzett elméleti tudás és gyakorlati tapasztalat alapján az alvási apnoe biztonsággal kezelhető betegség. Ha az alvásvizsgálat pozitív eredménnyel zárul, úgy az alvásszakértő a beteggel egyeztetve határozza meg a terápiát. Ez lehet az alvás alatt a szájüregbe helyezett segédeszköztől kezdve a különböző gégészeti műtéteken át egészen a légsínterápiáig. Utóbbi esetben az úgynevezett CPAP-készülék beszerzését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 50%-ban támogatja, megfelelő feltételek esetén.  A CPAP betűszó jelentése continuous positive airway pressure, vagyis folyamatos pozitív légúti nyomás. Normál esetben belégzés elején a légutakban lévő nyomás lecsökken, ezáltal idézi elő a levegő beáramlását. Kóros esetben az elzáródott légutak nem tudnak megnyílni, nem történik meg a légcsere, ami légzéskimaradást és a vér oxigén szintjének csökkenését okozza. A terápia lényege, hogy folyamatos pozitív légúti nyomás mellett nem záródnak el a légutak, így nem alakul ki légzésleállás. A készülék alkalmazásával akár 1-2 napon belül is javulhat a beteg alvása, nappali fáradtsága, aluszékonysága. A vezetői engedély érvényessége akkor hosszabbítható meg, ha a mérsékelt illetve súlyos  alvási apnoéban szenvedő gépjárművezető akkreditált alvásközpontban kiadott szakértői vélemény alapján igazolja állapotának javulását. A diagnosztizált alvási apnoeban szenvedő Egészségügyi 1. kategóriába tartozó gépjárművezetők felülvizsgálatát 3 évente, a 2.kategóriába tartozó hivatásos vezetőkét évente kell elvégezni.

Miért érdemes a szűrővizsgálatot mielőbb elvégeztetni?

Ha a tünetek alapján bárkiben felmerül, hogy alvási apnoe betegsége lehet, érdemes a jogosítvány lejárta előtt időben elvégeztetni a szűrővizsgálatot. Így elkerülhető, hogy az alvásközpontok többhónapos előjegyzése miatt hónapokig eltartson a vezetői engedély meghosszabbítása.  Rendelőnkben egy helyen elérhető a kivizsgálás minden szintje. Alvásszakértő és fül-orr-gégész segítségével feltérképezhető nemcsak a betegség megléte, de annak oka is. Nálunk lehetőség van nem csak kórházi körülmények között, de otthonában is elvégezni a pulzoximetriás, valamint szűrő alvásvizsgálatot. Az eredménytől függően, konzultáció keretén belül alvásszakértőnk igazolja az alvási apnoe szindróma fennálltát, és személyre szabott terápiás tervet állít fel.

 

Orsi - 2017 szeptember 18.
 

 

A kamaszok és az alvás

Minden, amit a kamaszok alvásáról tudni érdemes!

Ezek a gyógynövények segítenek a hőség okozta álmatlanság ellen

Természetes módszerekkel a hőség miatti kimerültség, nyugtalanság és álmatlanság ellen