+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Mit tegyünk, ha nem tudunk aludni?

Egészség - Ezért fontos, hogy alvásproblémáinkkal szakemberhez forduljunk!

Ha alvásproblémánk van

Amennyiben nincsenek alvásgondjaink, kipihenten ébredünk, napközben sem vagyunk fáradtak, nem zavarja horkolás vagy más, visszatérő probléma az alvásunkat, nem érdemes ezzel a kérdéssel többet foglalkozni.

Ám ha sokszor felébredünk éjszaka, mindig nehezen alszunk vissza, reggelente úgy érezzük, mintha semmit sem aludtunk volna, akkor érdemes utánajárni az okoknak, mivel az elhanyagolatlan alvásproblémák hosszú távon egészségkárosodást is okozhatnak. Az immunrendszer és a szervezet egészének hatékony működéséhez ugyanis a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és pihenés elengedhetetlen.

Applikáció vagy orvos?

Ma már nem csak az alváslaboratóriumban kaphatunk információt az alvásfázisainkról, alvási szokásainkról. Alvásfigyelő segítségével is hozzájuthatunk ezekhez az adatokhoz. Persze azt tudni kell, hogy ezek az otthon használható eszközök és telefonra letölthető alkalmazások egyáltalán nem biztos, hogy korrekt és megbízható adatokat szolgáltatnak, bizonyos problémákra azonban felhívhatják a figyelmet.

Ha például arra gyanakszunk, hogy éjszaka horkolunk, de nem ébredünk fel rá, hasznos lehet, ha a mobilunkkal felvesszük az éjszakai zajokat, így rögtön kiderül, hogy valóban horkoltunk vagy sem. Ugyanakkor bármi is az eredmény, ha bármi zavar bennünket vagy panaszaink vannak, ne kezdjünk öndiagnózisba és öngyógyításba, és pláne ne kezdjünk hasonló problémával küzdő barátaink tanácsára nekik bevált altatókat szedni, hanem forduljunk alvásszakértőhöz!

Figyelmeztető jelek

Figyelmeztető jel lehet, ha félünk az esti lefekvéstől, szorongunk, hogy megint nem tudunk majd elaludni, csak forgolódunk az ágyban, bármennyire is fáradtnak érezzük magunkat. Ugyancsak érdemes szakemberhez fordulni olyan problémákkal is, amikor nem tudunk kellő mértékben ellazulni, folyamatosan jár az agyunk és már a másnapi teendőket vesszük sorra, ennek hatására olyan magas lesz a stressz-szintünk, hogy az teljesen lehetetlenné teszik az elalvást. Ennek hatására persze másnap fáradtak, dekoncentráltak és ingerültek leszünk, romlik a teljesítőképességünk.

Mindenképpen a szomnológus kompetenciájába tartozik annak a kiszűrése, hogy érint-e bennünket az alvási apnoé, a légzéskimaradás, és horkolás. Ezek hátterében ugyanis akár szervi okok is állhatnak, melyeket mielőbb orvosolni kell.

Az orvosi kivizsgálás során fény derülhet olyan alvásbetegségre vagy egyéb, belgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, pulmonológiai, urológiai vagy pszichiátriai eltérésekre, melyek kezelésével nem csak az alvásprobléma, de más kellemetlen kísérő tünet is megszüntethető és az életminőség jelentősen javítható.

Miután a kezelőorvos felállította a diagnózist, annak megfelelően dönt a kezelés módszeréről, amely lehet gyógyszeres vagy pszichoterápiás, vagy javasolhat műtétet is pl. megnagyobbodott orrmandula kisebbítésére, eltávolítására.

 

Sleepwell - 2022 június 09.
 

 

Ezért sújtják inkább a nőket az alvászavarok!

A hazánkban élő nők csaknem 70%-a küzd alvásproblémával, de a teljes lakosságnak is több, mint felét érinti valamilyen alvászavar. De vajon miért a nőket sújtja jobban?

Altató helyett ez a módszer segíthet az elalvásban!

Évezredek óta megfigyelt, tudományosan is megerősített tény, hogy a megfelelően kiválasztott zene segít az elalvásban, és gyógyítja az alvászavarokat. Pontosan hogyan hatnak és mely zenék segítenek az alvásra hangolódásban? Írásunkban megtalálja a választ!