+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Mit adjunk este a babának, hogy jobban aludjon?

Egészség - Ezek a módszerek segíthetnek, hogy kiegyensúlyozottabban aludjon a baba

Igény szerinti szoptatás

Az első hónapokban a babák este általában szoptatás közben szenderülnek álomba és ilyenkor annyit „esznek”, hogy azzal jól is laknak. Később- nagyjából 3 hónapos kortól - azonban előfordulhat, hogy még nem annyira álmosak, kevesebbet szopiznak, ugyanakkor sok anyuka panaszkodik arra, hogy estére kevesebb a teje. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy pótlást adunk cumisüvegből, hanem az, hogy estefelé gyakrabban – igény szerint, akár fél óránként - tesszük mellre a babát. Ettől a baba is jobban lakik és a gyakori szoptatás a tejtermelésnek is jót tesz.

Álometetés

Kisebb korban sokat segíthet az ún. álometetés is, amelynek a lényege, hogy amikor az anyuka lefekszik aludni, az alvó babát megszoptatja, aki így hosszabban alszik majd teli pocakkal és nem ébreszti fel a szüleit pár órával azután, hogy azok éppen elaludtak. Ez a módszer nem minden babánál működik, néha egyáltalán nem fogadja el a baba félálomban az etetést, mások csak néhányat szívnak az anyatejből, de nem esznek rendesen. Erőltetni semmiképpen sem kell, azonban nagyobb az esély a sikerre, ha kifigyeljük, mikor van félálomban a baba (jellemzően 45 percenként legalább 15-20 percig élénkebb, ilyenkor forgolódik, mocorog), ekkor lehet megetetni.

 „Tartalmas vacsora”

Ha a baba elkezd éjszaka a korábbinál gyakrabban ébredni, sokan tanácsolják a vacsoráztatást, abban reménykedve, hogy ha jóllakik a baba, akkor utána biztosan jobban is fog aludni. Ez általában akkor jár sikerrel, ha este már kevesebb a tej, vagy kevesebbet eszik a baba, vagy nappal nagyon keveset eszik csak, inkább nézelődik és éjszaka pótolja be, ami este kimaradt.  Ám ez a módszer sokszor azért nem hatékony, mert a babáknak általában gyors az emésztése, ezért hiába etetjük tele, 3-4 óra múlva ugyanúgy megéhezhet. Sok esetben pedig a picit nem is az éhség ébreszti fel, hanem valami más: fejlődési ugrás - például mozgásfejlődés - miatti nyugtalanság, fogzás, hasfájás vagy valamilyen betegség.

Hogyan dönthetjük el, hogy az éhség miatt ébred fel éjszaka?

Ha 3-4 óránként kel a baba enni, akkor ott az éhség a probléma és nem szabad alvásra szoktató módszerekkel, cumi vagy tea adásával megpróbálni alvásra szoktatni, mert éhes, ilyenkor meg kell etetni. A 3-4 óránkénti evés, majd visszaalvás nem számít alvászavarnak, erről akkor beszélhetünk, ha a baba 3 óránál gyakrabban, rendszertelen időközönként ébred, vagy ébredés és evés után hosszan nem tud visszaaludni. A legtöbb kisgyerek 1-2 éves korban még igényel legalább 1 éjszakai etetést, erről nem szabad “leszoktatni” őt, hiszen nem rossz szokásról van szó, hanem tényleg éhes a kicsi.

Mit adjunk estére a kicsinek és hogyan, hogy jobban aludjon?

  • Estefelé gyakrabban kínáljuk a babát ennivalóval: ha még szopizik, gyakrabban szoptassuk, ha már hozzátápláljuk, akkor az uzsonna után kapjon még szilárd vagy pépes vacsorát (életkornak megfelelően) és lefekvés előtt tápszert vagy anyatejet is.
  • A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy vacsorára laktatóbb ételeket adjunk (burgonyát, tejpépet, rizst) és kicsit nagyobb adagot. Arra azonban mindig figyeljünk oda, hogy ne tömjük tele, mert akkor a pocakja feszülni fog és ezzel meghiúsul a nyugodt, éjszakai alvása.
  • Tápszeres babáknál nyugodtan be lehet vezetni a tejpépet az étrendbe akár az esti tápszer helyett, akár előtte is, de ezzel jobb várni 6 hónapos korig. Anyatejes babáknál egyáltalán nincs szükség tejalapú tejpépekre, helyette 6 hónapos kortól gabonapépet kaphat a baba.
  • Ha a kicsi már ott tart a hozzátáplálásban, kaphat sűrű főzeléket, burgonyával, vagy a korának megfelelő gyümölccsel, zöldséggel összeturmixolt főtt rizst is, ez is tápláló és laktató. Óvatosan bánjunk azonban a főzelékekkel is, hiszen lehet, hogy épp az ellenkezőjét érjük el vele: a még hozzá nem szokott baba pocakja megfájdulhat és emiatt ébredhet fel éjszaka, éppen ezért csak akkor adjunk főzeléket vagy tejpépet vacsorára, ha más étkezésnél már bevezettük, megette a kicsi a teljes adagot (legalább 150 gramm) és nem okozott semmilyen emésztési zavart.

A cikk Vida Ágnes, gyermekpszichológus blogbejegyzése alapján készült.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2019 április 11.
 

 

Így hat a téli óraátállítás a szervezetünkre! Valóban kell ez nekünk?

Múlt vasárnap hajnalban ismét háromról kettőre állítottuk vissza az órákat. Dr. Bódizs Róbert, alvásszakértő, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatóhelyettese mondja el, milyen hatással van ez a szervezetünkre.

Ezek az alvászavar jelei csecsemő- és kisgyermekkorban

Mire figyeljünk oda? Milyen szokásokat alakítsunk ki, hogy gyermekünk jó alvóvá váljon? Milyen jelek utalhatnak problémára és mit tehetünk ilyenkor?