+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Mindig máskor fekszel és kelsz? Ne tedd! Ezek a bioritmus felborulásának következményei!

Egészség - A  cirkadián ritmuszavar okai, leggyakrabban előforduló típusai és gyógyítása


A szervezet belső biológiai óráját nagyon sok tényező befolyásolja. Ez a biológiai óra egy olyan szabályozó rendszer, ami 24 órás ciklusokra bontva szabályozza a hormonális rendszer működését, az alvás- ébrenlét változását, a testhőmérsékletet, a szervezet megújító, önjavító mechanizmusát, és még számos egyéb létfontosságú folyamatot a szervezetben. Ha ennek a biológiai órának a működésében zavar keletkezik, akkor az betegséghez vezet, amit a szakirodalom cirkadián ritmuszavarnak nevez.

A bioritmus felborulásának tünetei

A biológiai óra zavarának legjellemzőbb tünete az alvás-ébrenlét ritmusának felborulása, ami álmatlansággal, nappali aluszékonysággal elalvási nehezítettséggel, valamint az alváshiány egyéb tünetével jár.

A jet lag szindróma

A betegség egyik leggyakoribb, szerencsére csak átmeneti formája a jet lag, vagyis az időzónaváltás szindróma, ami akkor jelentkezik, ha rövid idő alatt több időzónán haladunk át.  Ebbe a kategóriába sorolható a váltott műszakos munkavégzés is.

A késleltetett alvási fázis szindróma

A késleltetett alvási fázis szindróma jellemzően a pubertás kor körül szokott jelentkezni, amikor is a hormonális változások mellett egyéb tényezők, mint pl. telefon, számítógép, tv éjszakai használata az alvást késlelteti. A betegek hajnali 2 óra előtt nem alszanak el, reggel pedig nem tudnak felébredni. Így a nappali aktivitásuk is zavart szenved, nem tudják elvégezni feladatukat az iskolában, munkahelyen.

Előrehozott alvási fázis szindróma

A fentiek ellentéte az előrehozott alvási fázis szindróma, ami főleg idősebb felnőtteknél fordul elő. A betegek már kora délután elalszanak, ezután az éjszaka közepén felébrednek, nem tudnak visszaaludni.

A cirkadián ritmuszavar gyógyítása

A csoportba tartozó betegségek hosszú távon a hormonális rendszerek felborulásához, az immunrendszer működészavarához, szív-érrendszeri betegségek kialakulásához, pszichés problémákhoz vezethetnek. Sajnos a biológiai óra működése  - ha hosszú távon fennállnak a tünetek – már nem áll helyre magától. A betegeknek szakszerű segítségre van szüksége a kezeléshez, illetve a terápia sikeréhez. Alvásszakértő vezetése mellett egyénre szabott, szigorúan betartott szabályokkal, súlyosabb esetben gyógyszeres kezeléssel lehet megküzdeni a betegséggel.

Orsi - 2020 május 28.
 

 

Rosszul alszik? Ezek a vitaminok segítenek!

Estére úgy érzi, iszonyúan fáradt, mégsem megy az elalvás és éjszaka is többször felébred? Állandóan feszegeti a lábát vagy arra riad fel, hogy begörcsölt a lába? Lehet, hogy egyszerűen csak lemerült szervezete vitamin-raktára!

Az óraátállítás veszélyei egészségünkre

A nyári időszámításra való áttérés, bár csak egy órás időeltolódásról van szó, mégis még a teljesen egészséges emberek szervezetét is megviseli.