+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Minden, amit gyermeke alvásáról egy szülőnek tudni érdemes!

Egészség - Miért ébred fel gyakran? Hogyan alakíthatjuk ki a megfelelő alvási rutint? Megetessük-e vagy sem, ha felébred éjszaka? Miért alszik olyan keveset?

Mi történik alvás közben?

Az alvás látszólag passzív időszak, lassul a szívműködés, csökken a légzésszám, az idegrendszer pihen és regenerálódik, több hormon – például a növekedési hormon- termelődése viszont épp ilyenkor indul be és az alvás mély fázisában a legintenzívebb. Ezért is van az, hogy a gyermekek többet alszanak és alvási idejük nagyobb százalékát képezi a mélyalvás, mint a felnőtteknél. A kiegyensúlyozott fejlődéshez ugyanis szükség van megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra.

Miért ébrednek fel a picik gyakrabban?

3 hónapos korig többnyire a csecsemő táplálkozási igényeinek megfelelően alakul az alvási ritmus. Mivel még pici a gyomrunk, egyszerre kevesebb mennyiségű anyatejet vagy tápszert képesek elfogyasztani, ami hamarabb ki is ürül a szervezetükből, így újra megéheznek. Szakértők szerint azért nem szabad folyamatosan 5 óránál tovább aludni hagyni a  3 hónaposnál fiatalabb kisbabát, mert ebben az életkorban a szervezet cukorraktárai ennél tovább nem tudnak megfelelő vércukorszintet biztosítani.

Mikortól alakítható ki az alvási rutin?

Az alvási rutin kialakítását nagyjából 12 hetes kortól tudjuk érdemben elkezdeni- bár előtte is nagyon fontos, hogy rendszert vigyünk a saját életünkbe és a babáéba is-. S hogy mit jelent az alvási rutin? Azt, hogy megközelítően azonos időben etetjük, majd fürdetjük meg a gyermekünket, végül mesét olvasunk vagy énekelünk neki, ringatjuk, simogatjuk. Ha az esti rutin részévé tesszük, és arra szoktatjuk a kisbabát, hogy szoptatás vagy ringatás segítségével aludjon el, összeköti ezeket az alvással és feltételes reflexszé válik, vagyis erre lesz szüksége a későbbiekben is ahhoz, hogy el tudjon aludni. Az elalvást mindenképpen segíti, ha a baba érzi a közelségünket, mert biztonságérzetet ad neki. Ugyancsak megkönnyíti az álomba szenderülést, ha van egy állandó kispárna, alvóka, plüssállat vagy takaró a pici mellett. Ezeket utazáskor is magunkkal vihetjük, hiszen egyfajta állandóságot biztosítanak, beindítva az alvási rutint.

Mikorra alakul ki az alvás rendszere?

Ideális esetben fél éves korra az alvás-altatás rendszere kialakul. Megzavarhatja a rutint egy-egy betegség, vagy fogzás, és a napközbeni történések is meghatározzák, hogy milyen lesz az éjszaka. Többször ébredhetnek a növekedési ugrások idején (3, 6 hetes, 3, 6 hónapos kor körül), illetve a motoros képességek (mászás, járás) kialakulásakor is. 9 hónapos kor körül a szeparációs szorongás okozhat éjszaka többszöri ébredést, amikor a kisgyerek fél egyedül maradni és elaludni, és ragaszkodik az édesanyja testközelségéhez, később pedig a közösségbe szoktatás zökkentheti ki a megszokott kerékvágásból. Vannak olyan típusú gyerekek, akik gyakran felébrednek az egyes alvási ciklusok között. Hagyjuk ilyenkor őket az ágyukban (maradhatunk mellette, hogy ne féljen a sötétben), így kevésbé zökkennek ki az alvási fázisokból, ami elősegíti a növekedéshez szükséges mélyalvást.

Megetessük vagy sem?

Sok anyuka minden egyes alkalommal, amikor a kisbaba felriad álmából, rutinszerűen megszoptatja. Ez azért nem jó, mert a legtöbb ébredés nem az éhség miatt következik be. A különböző mélységű alvási ciklusok között ugyanis a csecsemők hajlamosak a spontán ébredésre. Amennyiben a csecsemőt rendszeresen etetéssel nyugtatják meg, az agy összekapcsolja az éjjeli ébredést az evéssel, és ez a szokás fennmaradhat akár kisgyermekkorban is. Ezek a gyermekek később is gyakran felébredhetnek éjjel, - etetést igényelve - ami több szempontból sem egészséges. Ha a baba etetés nélkül is visszaalszik, ne erőltessük a szoptatást! Fel fogjuk ismerni, ha az éhség keltette fel, mert ha valóban éhes, addig nem lesz képes elszenderedni, amíg meg nem etettük.

Miért alszik keveset?

Több szülő panaszolja, hogy a kisbabája más csecsemőhöz képest alig alszik. Ha a baba kiegyensúlyozottan fejlődik, jó kedvű és aktív, akkor valószínűleg ilyen típusú. Azt azonban mindenképpen érdemes kipróbálni, hogy bevezetünk egy következetes alvási rutint, amelyet minden nap ugyanabban az időben kezdünk el.
Ha a kisbaba nagyon korán ébred fel, olyankor érdemes egy kicsit simogatni vagy akár magunk mellé venni és szunyókálni még egyet. Ilyenkor el is magyarázhatjuk neki, hogy nagyon korán van még, ilyenkor még mindenki alszik.

Mit tegyünk, ha sír?

Ha a baba éjszaka felsír, és nem hagyja abba, semmiképpen se hagyjuk sírni! Menjünk oda hozzá, simogassuk, tegyük a hasára, hátára a kezünket, hogy érezze a közelségünket! Próbáljuk úgy megnyugtatni, hogy nem vesszük ki a kiságyból! Ha azonban ily módon nem tudjuk visszaaltatni, még mindig sír, vegyük ki, ringassuk, hogy érezze a testközelséget! Ha megnyugodott, tegyük vissza a kiságyába és maradjunk ott még pár percig, amíg teljesen el nem szenderül. Tévhit, hogy a babát a szeretgetéssel, simogatással elrontjuk! Éppen ellenkezőleg, a szeretettel, törődéssel körbevett kisbabákból válnak kiegyensúlyozott gyerekek és magabiztos felnőttek!

Jean Orsolya - 2018 március 08.
 

 

Mit tegyünk, ha alvajáró a gyermekünk?

Az alvajárás lehetséges okai és kezelése

Ezekről az ételekről senki sem gondolná, hogy nehezítik az elalvást!

7 étel, amelyben rejtett koffein van