+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Milyen matracot válasszunk a babának?

Egészség - Az egyik legfontosabb dolog, amikor kisbaba születik, hogy milyen matrac kerül a kiságyába. Ezekre érdemes odafigyelni!

A matrac befolyásolja, hogy hogyan fog fejlődni a gyerek gerince, vele együtt pedig azt, hogy milyen lesz a mozgása és a tartása. Mindemellett a nem megfelelő matracon nem fogja tudni kipihenni magát, pontosan úgy, ahogy mi, felnőttek sem tudunk rendesen aludni, ha nem kényelmes az ágy.

Milyen matrac kerüljön a kiságyba?

A kiságyba a babáknak alapvetően kétféle matracot szoktak ajánlani: sima szivacsot és a mostanában divatos kókuszmatracot. Laikusként nem könnyű kitalálni, hogy a kettő közül melyik a jobb. Igaz, a kókuszmatracról ódákat zengnek, vele szemben azonban ott a sima szivacs, ami lényegesen olcsóbb. A megoldás valahol középen van: a gyereknek nem lesz semmi baja a szivacstól sem, de ha ez megnyugtatja a szülőket, nyugodtan vegyenek kókuszmatracot.

A kisbabáknál egy valamivel semmiképpen ne próbálkozzunk: a memóriamatracokkal. Ezek a matracok nagyon jók és egészségesek a felnőtteknek, azonban az egészen piciknél még nem javasolt a használatuk.

Ha viszont már nagyobb a gyerek, egy memóriahabos matraccal számára is garantálhatjuk az a kényelmes alvást, amit mi magunk is átélünk éjszakánként egy ilyen fekhelyen. Amennyiben a gyerek gerincének nincs semmi olyan baja, ami miatt speciális matrac kéne, a memóriamatrac jó választás lehet idősebb korában.

Mire figyeljünk még oda?

  • A picik kiságyának "berendezésekor" arra kell fokozottan odafigyelni, hogy ne kerüljön bele semmi, ami veszélyes lehet, ami rátekeredhet a babára és fulladást okozhat.
  • Ezen kívül csak és kizárólag természetes anyagokat használjunk! Tiszta pamutot, esetleg puha lenvásznat.
  • Ne legyen cipzár vagy olyan gomb, éles szél sehol, amivel a pici megsérheti magát forgolódás közben.
  • A kiságyat mindig a szoba legnyugodtabb részébe állítsuk, ahol nincs huzat, zaj és átjárás.

Mindezekre érdemes nagyobb korban is odafigyelni a kényelmes és biztonságos alvás érdekében.

 

 

Sleepwell - 2020 december 24.
 

 

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!

7 hasznos tipp a csecsemő altatásához

Egy újszülött, kisbaba altatása nem mindig egyszerű. Sokszor a kialvatlan anyuka a lehető leghatékonyabb – ám, nem feltétlenül a legegyszerűbb – módszert választja, de hosszútávon érdemesebb olyanra törekedni, ami az egész család számára kényelmes megoldást és pihentető éjjeleket jelent. A babafalva.hu szakértője javasol pár valóban hatékony tippet, hogy miként is jussunk el oda, hogy a kisbabánk a saját ágyában aludjon el és a lehető legkevesebbszer ébredjen fel.