+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Miért pisil be éjszaka a gyermekem?

Érdekességek - Az éjszakai ágybavizelés lehetséges okai

Mikor tekinthető kórosnak az éjszakai ágybavizelés?

Az éjszakai ágybavizelés, éjszaka, alvás közben bekövetkező akaratlan bevizelést jelent.
Kórosnak akkor tekinthető, amikor lányoknál 5, fiúknál 6 éves kor felett is rendszeresen előfordul, mivel a normál vizeletürítés, illetve a vizeletürítés gátlásának kialakulása általában 5 éves életkorra befejeződik. Ezért ha az éjszakai bevizelés 5 éves koron túl is fennáll vagy azon túl jelentkezik, akkor kivizsgálást igényel. Két nagy csoportra lehet osztani az ágybavizelés okait: pszichés eredetű illetve szervi megbetegedések okozta.

A leggyakoribb kiváltó okok

Pszichés eredet

A szülők gyakran gondolják, hogy az éjszakai ágybavizelés elsősorban pszichés eredetű probléma, de a gyakorlatban az eseteknek nagyjából 10%-a vezethető csak vissza erre az okra. Ilyenkor a kiváltó ok valamilyen trauma lehet, például családban történt haláleset, válás, költözés, kistestvér születése és egyéb, a közvetlen környezetben fellépő probléma.

Agy és a húgyhólyag közötti kapcsolat

Előfordulhat, hogy az agy nem reagál megfelelő módon a húgyhólyagnak a jelzésére, mert a két szerv közötti reflexkapcsolat még nem alakult ki.

Endokrin ok-elégtelen hormontermelődés

Az éjszakai ágybavizelést kiváltó egyik leggyakoribb ok a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara (ez kb. az esetek 70%-ának az oka). Kutatási eredmények szerint ebben az esetben a vizelet mennyiségének szabályozásáért felelős anyag (vazopresszin) a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik a beteg gyermek szervezetében, ez a hormon csökkenti az éjszakai vizelet képződést, és annak az alacsony szinten tartását.

Fejletlen húgyhólyag

Veleszületetten, vagy szerzett betegség következtében kicsi lehet a húgyhólyag kapacitása, ezért a gyermek nem képes a normál mennyiségű vizelet tárolására.

Húgyúti gyulladás

A húgyúti gyulladás nagyon gyakori kiváltó ok, azonban ebben az esetben az ágybevizelés csak átmenetileg jelentkezik és a probléma orvoslásával megszűnik.

Egyéb tényezők

Székrekedés, paraziták okozta fertőzések, hüvely gyulladás ugyancsak okozhatnak átmeneti vizelettartási problémákat.

Rossz szokások

Nagy mennyiségű délutáni és esti folyadék fogyasztás és a késői lefekvés miatt is kialakulhat ágybavizelés.

Hogyan deríthető ki a valódi ok?

Nagyon sok, hasznos információ nyerhető abból, ha az orvos beszélget a szülőkkel és a gyermekkel a folyadékfogyasztási szokásokról és a vizeletürítés napi megoszlásáról. Sok információt nyerhető a vizeletmennyiség mérésével és a vizeletsugár alaposabb megfigyelésével. Fizikális vizsgálattal, vizelet fajsúly és vizelet rutin vizsgálattal, valamint a vesefunkció felmérésére szolgáló vérvétellel pedig már önmagában is jól szűrhető a betegség. Ezen kívül hasi ultrahang segítheti a pontos diagnózis felállítását.

 A betegség kezelése, gyógyítása

Az organikus vagy szervi eredetű betegség kezelése elsősorban urológus és nefrológus tevékenységi körébe tartozik.Kétféle lehetséges gyógymód létezik kezelésére: gyógyszeres és nem gyógyszeres.

A nem gyógyszeres kezelési mód lényege, hogy gyógyszerek, gyógyhatású készítmények nélkül, életmódbeli változásokkal, folyadéknapló vezetésével, illetve hólyagtréninggel segíti a betegség megszűntetését. A kezelés alapja minden esetben az egyenletes napszaki elosztású folyadékbevitel. Lényeges, hogy odafigyeljen a gyermek arra - illetve kisebbeknél a szülő- hogy rendszeresen menjen pisilni és ne halogassa a vizeletürítést.

Amennyiben gyakori kis mennyiségű vizelés (kis kapacitású húgyhólyag), vagy gyakori vizelési késztetés a tünet, a hólyagkapacitás az éjszakai időszakra gyógyszeresen növelhető. Ha az éjszakai vizelet mennyiség sok és alacsony koncentrációjú, megfelelő gyógyszerek alkalmazásával az éjszakai vizelet mennyisége csökkenthető, a koncentráltsága és a sűrűsége növelhető.Előfordulhat, hogy a sikeres kezeléshez a különböző készítmények megfelelő kombinációja szükséges.

Amennyiben semmilyen kóros elváltozás, vagy egyéb, orvosilag indokolható ok nincs a háttérben, akkor érdemes a pszichés háttéret alaposabban kivizsgálni gyermekpszichológus segítségével. Ha gyermekünk ezzel a panasszal küzd, semmiképpen se hibáztassuk őt érte, ne éreztessük vele, hogy ő ettől rossz. A betegség leküzdésében sokat segít a szeretetteljes, elfogadó családi légkör, a pozitív hozzáállás és odafigyelés.

Forrás: bethesda.hu

 

Sleepwell - 2020 március 09.
 

 

5 tipp, hogy a baba jól aludjon

Mire lehet szüksége egy babának a nyugodt alváshoz? Elsősorban a szüleire, akik megfelelően gondoskodnak róla. De azért van más is, amivel elősegíthetjük, hogy az éjszakák ne forduljanak káoszba. Íme 5 tipp!

Le lehet-e szokni az alvásról? Ezért nem érdemes vele próbálkozni!

Fitten és üdén 2 óra alvás után? Sokan vannak, akik próbálkoznak vele, hogy csökkentik az alvásidejüket, csak azért, hogy több idejük maradjon másra. Vajon megéri?