+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Miért alszanak téli álmot az állatok?

Érdekességek - Érdekes megfigyelni, melyik faj hogyan vészeli át a telet: míg egyesek melegebb vidékre költöznek, mások hibernálják magukat és olyanok is akadnak, akik időnként fel-felébrednek.

Ki hogyan alszik télen?

A téli hónapokban az állatok is igyekeznek a zord időjárási viszonyokhoz alkalmazkodni. A költöző madarak már a tél beállta előtt délre költöznek, ahol elég táplálékot találnak. Az itt maradt állatok más-más túlélési stratégiát választanak, és eltérő módon alszanak téli álmot.

Az ízeltlábúak, kétéltűek és hüllők megfelelő hőmérsékletű rejtekhelyet keresnek, életfunkcióikat lecsökkentik, és megmerevednek. A legtöbb rovar teljesen üres gyomorral megy téli álmára, ellenben a hüllők közül több, pl. a kígyó, teknős-béka, még előbb jóllakik, és az álom alatt a bevett eledelt lassan megemészti.

Az emlősök között is változatos a téli álom lezajlása. Vannak olyan állatok, amelyek rengeteg élelmet halmoznak fel és álmukból néha felébrednek enni, ilyenek például a mókusfélék. És vannak, amelyek teljesen hibernálódnak úgy, hogy életfunkcióikat lecsökkentik, a nyáron felhalmozott zsírkészletüket égetik el. Ilyenek például az ürge, pele és a sün.

A téli álom idejére több állat is csoportokba verődik, így tulajdonképpen egymást is melegítik, amire leginkább a fiatal egyedeknek van szükségük. Amíg a költözés, vándorlás az állatvilág tekintetében inkább a madarakra jellemző, addig a téli álom és a hibernálás az emlősök és természetesen a hüllők, rovarok sajátossága.

A téli álom biológiája

A téli álmot alvók, miután megtalálták a legmegfelelőbb vackot, takaréklángra kapcsolnak. A téli álom kezdetekor a testhőmérsékletet szabályzó központ átprogramozódik, és az állat kezd kihűlni. De még mielőtt megfagyna és elpusztulna, a hőfokszabályzó beállítja a fajnak megfelelő alvóhőmérsékletet. A valódi téli álmot alvók tetszhalottként viselkednek. Hőmérsékletük megközelítőleg a környezet hőmérsékletére csökken, de sohasem fagypont alá, szívverésük a megszokott érték tizedére lassul le, és lélegzésük megritkul.

A téli álom kialakulása hormonálisan meghatározott, elsősorban a pajzsmirigy hormontermelésének függvénye. A hormontermelés apadásakor az anyagcsere aktivitása is csökken, ami a téli álom kialakulásához vezet. A téli álomba szenderedett állatok mintegy letargikus állapotba kerülnek, hónapokig nem táplálkoznak. A téli álom alatt minden szerv működése a minimálisra csökken. Az idegrendszer is pihen ilyenkor, hiszen a föld alatti, sötét üregekben nem sok inger éri az állat szervezetét.

Akik néha felébrednek

A vadon élő hörcsögök a hideg ellenére hetente felébrednek álmukból, esznek, ürítenek, majd folytatják alvásukat. A mozgást persze nem viszik túlzásba, mert annak végzéséhez energiára, tehát még több táplálék elfogyasztására lenne szükségük. A medvék is felszínes alvók: ha tavasz kezdetén felébrednek, s nem tetszik nekik az idő, még visszafekszenek.

És akik nem alszanak téli álmot

Nem könnyű a tél azoknak a fajoknak, akik nem alszanak téli álmot. Muszáj túlélési stratégiákat alkalmazniuk: van, aki beépített fagyállóval rendelkezik, van, aki egyszerűen beolvad a fehér háttérbe. Ám a táplálékszerzés minden olyan fajnak nehézséget okoz, amely nem alszik téli álmot, ilyenkor ugyanis a természet nem bánik túl bőkezűen velük.

Jean Orsolya - 2019 január 07.
 

 

Súlyosbodó (vagy épp javuló) alvásproblémák nyáron

Nagy melegben általában romlik az alvás minősége, de nyáron a csökkenő terhelés, kevesebb stressz miatt javulhatnak is bizonyos alvászavarok.

Reggel gyakran ébred kiszáradt szájjal és fejfájással? Alvási apnoe is lehet az oka!

Az alvás alatti légzészavart nem szabad félvállról venni, kezelés nélkül ugyanis több súlyos betegséggel is összefüggésbe hozható.