+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Már a nők is horkolnak!

Egészség - Nem csak a férfiak horkolnak! Egy nemrégiben készült kutatás szerint ugyanis egyre több hölgyet is érint ez a probléma. Hogy pontosan miért horkolnak az érintettek, cikkünkből kiderül!

 Ki zavar kit?

Felmérésekből kiderült, hogy majdnem minden második felnőtt horkol. A dobogó legfelső fokán horkolásban való igaz, hogy összességében a férfiak állnak, ám egy friss kutatás eredménye szerint vannak olyan korcsoportok, ahol ebben a nők vezetnek. A londoni Royal National Throat, Nose and Ears Hospital kutatása szerint 25 és 34 év között a horkolás gyakoribb jelenség a nők körében, mint a férfi kortársaikéban. A megvizsgált résztvevő hölgyek 34%-a heti három alkalommal horkolt, a velük egykorú férfiaknál ez az arány csupán 31% volt. A kutatók szerint a meglepő eredmény mögött olyan okok húzódhatnak meg, mint a túlsúly, a stressz, a mozgásszegény életmód, de az alkoholfogyasztás is szerepet játszik benne.

Ugyancsak Angliában végezték el a British Lung Foundation felmérését is, ami azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a horkolás az alvótárs alvásminőségére. Az eredmény: a nők 41%-ának és a férfiak 24%-ának álmát zavarja meg a másik hangoskodása, és több mint 70%-uk legalább 1,5 órával kevesebbet is alszik miatta. A párok körülbelül egyharmada nyilatkozta, hogy a horkolás miatt éjszaka fekhelyet kell változtatnia, vagy a horkolót száműzik a nappali kanapéjára vagy az áldozata kénytelen menekülőre fogni, hogy aludni tudjon.

A horkolás egészségtelen

A horkoló emberek nem csak mások pihenését zavarják, hanem sokszor ők maguk is problémákkal küzdenek. Érthető módon sokan közülük nem érzik magukat másnap kipihentnek, fáradtak és dekoncentráltak. Ráadásul a horkolás megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek , valamint az agyvérzés kockázatát is. Ennek az oka a horkolás közben gyakran bekövetkező, átmeneti oxigénhiány.
A horkolók nagy része ugyanis egyben alvási apnoéban is szenved, ami rövid légzéskimaradásokban nyilvánul meg. Ennek tünetei a napközbeni fáradtság, fejfájás, szédülés, reggeli szájszárazság, intenzívebb éjszakai izzadás, valamint gyomorégés, magas vérnyomás vagy szívritmuszavarok.

Mi a horkolás valódi oka?

Az érintettek  20%-ánál az okozza a horkolást, hogy a túl nagy nyelvcsap és/vagy a laza, tónustalan, lágy szájpad alvás közben a hátsó garatfalhoz vibrálva záródik. A horkolók körülbelül 30%-a a nyelvével elzárja a légutakat is. A fennmaradó 50% esetében pedig nem lehet egyértelműen megállapítani a zavar okát.

A primer horkolást a leggyakrabban a rossz orrlégzés okozza, de horkolást idézhet elő egy krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy egy orrfolyást okozó allergia is, akárcsak a helytelen étkezési szokások – a késő estébe nyúló nagy vacsorák -, a túlsúly, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nyugtató gyógyszerek szedése, valamint a lefekvés előtti túlzott folyadékbevitel is.

 

Sleepwell - -1 november 30.
 

 

Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, ha megfelelően alakítjuk az alvási szokásainkat

Érdemes következetes alvási szokásokat kialakítani, vagyis minden nap ugyanakkor feküdni és kelni – ez legalább annyira fontos egy nemrég publikált tanulmány szerint, mint az, hogy mennyit alszunk. Az Index cikke.

Mi okozhatja az állandó aluszékonyságot, fáradékonyságot? Itt a válasz!

Ha annak ellenére is fáradtnak, energiátlannak érezzük magunkat, hogy 7-8 órát aludtunk éjjel, annak egészségügyi oka van!