+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Már a nők is horkolnak!

Érdekességek - Nem csak a férfiak horkolnak! Egy nemrégiben készült kutatás szerint ugyanis egyre több hölgyet is érint ez a probléma. Hogy pontosan miért horkolnak az érintettek, cikkünkből kiderül!

 Ki zavar kit?

Felmérésekből kiderült, hogy majdnem minden második felnőtt horkol. A dobogó legfelső fokán horkolásban való igaz, hogy összességében a férfiak állnak, ám egy friss kutatás eredménye szerint vannak olyan korcsoportok, ahol ebben a nők vezetnek. A londoni Royal National Throat, Nose and Ears Hospital kutatása szerint 25 és 34 év között a horkolás gyakoribb jelenség a nők körében, mint a férfi kortársaikéban. A megvizsgált résztvevő hölgyek 34%-a heti három alkalommal horkolt, a velük egykorú férfiaknál ez az arány csupán 31% volt. A kutatók szerint a meglepő eredmény mögött olyan okok húzódhatnak meg, mint a túlsúly, a stressz, a mozgásszegény életmód, de az alkoholfogyasztás is szerepet játszik benne.

Ugyancsak Angliában végezték el a British Lung Foundation felmérését is, ami azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a horkolás az alvótárs alvásminőségére. Az eredmény: a nők 41%-ának és a férfiak 24%-ának álmát zavarja meg a másik hangoskodása, és több mint 70%-uk legalább 1,5 órával kevesebbet is alszik miatta. A párok körülbelül egyharmada nyilatkozta, hogy a horkolás miatt éjszaka fekhelyet kell változtatnia, vagy a horkolót száműzik a nappali kanapéjára vagy az áldozata kénytelen menekülőre fogni, hogy aludni tudjon.

A horkolás egészségtelen

A horkoló emberek nem csak mások pihenését zavarják, hanem sokszor ők maguk is problémákkal küzdenek. Érthető módon sokan közülük nem érzik magukat másnap kipihentnek, fáradtak és dekoncentráltak. Ráadásul a horkolás megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek , valamint az agyvérzés kockázatát is. Ennek az oka a horkolás közben gyakran bekövetkező, átmeneti oxigénhiány.
A horkolók nagy része ugyanis egyben alvási apnoéban is szenved, ami rövid légzéskimaradásokban nyilvánul meg. Ennek tünetei a napközbeni fáradtság, fejfájás, szédülés, reggeli szájszárazság, intenzívebb éjszakai izzadás, valamint gyomorégés, magas vérnyomás vagy szívritmuszavarok.

Mi a horkolás valódi oka?

Az érintettek  20%-ánál az okozza a horkolást, hogy a túl nagy nyelvcsap és/vagy a laza, tónustalan, lágy szájpad alvás közben a hátsó garatfalhoz vibrálva záródik. A horkolók körülbelül 30%-a a nyelvével elzárja a légutakat is. A fennmaradó 50% esetében pedig nem lehet egyértelműen megállapítani a zavar okát.

A primer horkolást a leggyakrabban a rossz orrlégzés okozza, de horkolást idézhet elő egy krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy egy orrfolyást okozó allergia is, akárcsak a helytelen étkezési szokások – a késő estébe nyúló nagy vacsorák -, a túlsúly, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nyugtató gyógyszerek szedése, valamint a lefekvés előtti túlzott folyadékbevitel is.

 

Sleepwell - 2019 július 22.
 

 

A 7 leggyakoribb alvászavar

Ezek a legtipikusabb alvásproblémához vezető okok és így kezelhetők

Reggel gyakran ébred kiszáradt szájjal és fejfájással? Alvási apnoe is lehet az oka!

Az alvás alatti légzészavart nem szabad félvállról venni, kezelés nélkül ugyanis több súlyos betegséggel is összefüggésbe hozható.