+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Kismamák alvásproblémái

Egészség - A 6 leggyakoribb alvászavar várandósság alatt és kezelésük

Alvásprobléma 1: Gyakori vizelési inger

A gyakori éjszakai vizelési inger jellemzően az első és harmadik trimeszterben jelentkezik, melynek oka a magas szérum hCG szint. Emellett a vesének több vért kell szűrnie, így nagyjából 50 százalékkal nagyobb terhelés kerül rá. A terhesség harmadik trimeszterében pedig a növekvő méh nyomja a hólyagot.

Megoldás:

A lefekvés előtti 2-3 órában csökkentsük a folyadék mennyiségét! Ha mégis vécére kell mennünk éjjel, kerüljük az éles világítást – minél kevesebb fény ér bennünket, annál kevésbé ébredünk fel.

Alvásprobléma 2: Kényelmetlen alváspozíció

A terhesség előrehaladtával, főként a harmadik trimeszterben, amikor már jelentős a pocak mérete alvászavart okozhat, hogy a kismama nemigen találja alváshoz a kényelmes pozíciót: hason aludni nem tudnak, a háton fekvés nem ajánlott – a hasi fővénát nyomhatja a méh, s ez akadályozhatja a szív felé történő vérvisszaáramlást, ami nem tesz jót a magzatnak –.

Megoldás:

Szoktassuk magunkat már a terhesség elején az oldalt fekvéshez! Segítséget nyújtanak ehhez a kismama párnák, melyeket bárhogy lehet hajtogatni, nagyszerűen megtámasztják a testet, anélkül, hogy a has nyomódna.

Alvásprobléma 3: Gyomorégés

Főként a korai terhesség alatt, illetve a harmadik trimeszter során okozhat gondot ez a probléma. Ilyenkor éjszaka a gyomorszáj megnyílik, a savas gyomortartalom pedig visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek egyik oka a terhesség alatti magas progesztron szint, mely ellazítja a gyomorszájat, másrészt pedig a baba helyezkedhet úgy, hogy nyomja a gyomrot.

Megoldás:

A panaszokon enyhít, ha sokszor, keveset eszünk és kerüljük – elsősorban vacsoránál – a fűszeres, savas, zsíros ételeket. Ilyenek a citrusfélék, a paradicsom, a mustár, ecet, szénsavas üdítők. A kávéivást és a csokoládéevést is érdemes kerülni. Elalvás előtt helyezzünk olyan párnát a fejünk alá, amely megemeli azt!

Alvásprobléma 4: Szorongás, aggódás

A szorongás, felfokozott érzelmi állapot, érzékenység teljesen természetes jelenség a kismamáknál, egyrészt a hormonok miatt, másrészt pedig amiatt, mert az anyuka fél a szüléstől, az azt követő időszaktól – főként, ha első gyermekét várja vagy előző terhességénél valamilyen gond volt a szülés során -.

Megoldás:

Ma már számtalan helyen elérhetők olyan tréningek, amelyek kifejezetten várandósok igényeinek megfelelően lettek kialakítva. A foglalkozásokon a relaxációs technikák mellett az anyukák elsajátíthatják a helyes légzéstechnikát, amit szülés közben is tudnak alkalmazni és találkozhatnak olyan sorstársakkal, akikkel megoszthatják félelmeiket, beszélhetnek róla.

Alvásprobléma 5: Orrdugulás

A kismamák orrdugulástól is szenvedhetnek. Ennek oka a magas ösztrogén és progeszteron szint, amely az orrnyálkahártyákban is vérbőséget okoz.

Megoldás:

Lefekvés előtt sós vizes orrspray-vel, illetve éjjel sós vizes oldattal enyhíteni lehet a tüneteket. Nagyobb mértékű orrdugulásnál a orrspray-k átmeneti használata is szóba jöhet, de csak a második trimesztertől illetve ha az orvos is hozzájárulását adta.

Alvásprobléma 6: Lábikragörcs és nyugtalan láb szindróma

Alvászavart válthat ki a gyakran jelentkező lábikragörcs, melynek oka a lábra nehezedő túlsúly és magnéziumhiány is lehet. A nyugtalan láb szindróma hátterében - mely általában a harmadik trimeszterben jelentkezik, vas- és folsavhiány, hormonális problémák, ösztrogénhatás állhat, illetve alsó végtagi keringészavar.

Megoldás:

A lábikra görcs kivédésére érdemes magnéziumot és kalciumot szedni, odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére és arra, hogy a lábak minden nap át legyenek mozgatva egy kiadós sétával. A nyugtalan láb szindróma esetén pótoljuk a vas- és a folsavhiányt, de a tünetek enyhíthetők rendszeresen mozgással, akupunktúrával, meditációval, esti relaxációs technikákkal is.

 

Jean Orsolya - 2017 november 22.
 

 

Elalvás zenével vagy füldugóval? Vajon mindkettő egészséges?

Egyes hangok segítenek az elalvásban, míg mások gátolják a nyugodt pihenést. Van, aki csak teljes csendben tud elaludni, mások zenét hallgatnak, hogy álomba ringassák magukat. Vajon, melyik előnyösebb az egészségünk szempontjából?

Altató helyett ez a módszer segíthet az elalvásban!

Évezredek óta megfigyelt, tudományosan is megerősített tény, hogy a megfelelően kiválasztott zene segít az elalvásban, és gyógyítja az alvászavarokat. Pontosan hogyan hatnak és mely zenék segítenek az alvásra hangolódásban? Írásunkban megtalálja a választ!