+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így győzze le az orrdugulást!

Egészség - 3 bevált tipp, ha orrdugulás miatt nem alszik

Mi okozhat orrdugulást?

Orrdugulást többnyire a különböző típusú náthás megbetegedések, felső légúti allergiák vagy gyulladások okoznak. A nátha nem más, mint az orrnyálkahártya gyulladása és a leggyakoribb betegségek közé tartozik. Évente legalább egyszer mindannyian megkapjuk a vírusos náthát, ami többnyire nyomtalanul gyógyul. Ugyanakkor a nátha bizonyos hosszan tartó formái szövődményeket is okozhatnak. A vírusos nátha leggyakoribb tünetei az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, rossz közérzet.

A vírusos náthán kívül az allergiás náthának, légúti allergiának is egyik kellemetlen kísérő tünete az orrdugulás, de az orrpolip, az orrsövényferdülés és az orrmelléküregek gyulladásos betegségei, néha daganatos elváltozások is okozhatják ezt a zavaró tünetet.

Az orrcseppek kontrolálatlan, hosszú ideig tartó alkalmazása is kiválthat orrdugulást. A készítmények használatával az orrnyálkahártya vérellátását biztosító erek összehúzódnak, ilyen módon az érintett területen csökken a véráramlás, s az addig jelentősen duzzadt nyálkahártya mérete lecsökken. A készítmények huzamosabb időn át történő alkalmazásával azonban épp ellenkező hatást érhetünk el. A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez. Nagyon fontos, hogy a recept nélkül kapható orrcseppeket csak addig használjuk és úgy, ahogy az a használati útmutatóban le van írva!

Hogyan kezeljük?

A gyulladásos folyamatok kizárására érdemes szakorvost felkeresni, aki a szükséges vizsgálatokat elvégzi. Az orrdugulás hátterében álló okok felderítésére – az allergia és fizikális vizsgálat mellett – a fül-orr-gégészetben már elterjedt endoszkópos, valamint a CT vizsgálat alkalmas. Az endoszkópos vizsgálat fájdalommentes, segítségével jól áttekinthető az orrüreg teljes területe, pontos képet kaphatunk az orrnyálkahártya állapotáról.

Az orrdugulásnak, mint kellemetlen tünetnek a megszüntetésére lehetnek alkalmasak az alábbi módszerek:

  1. Az allergiás panaszok enyhítésére a szakorvos által felírt, receptre kapható szerek nyújtanak hosszú távú megoldást.
  2. Ha kóros, gyulladásos folyamatot, gócot (például nyálkahártya megvastagodást, polipot) nem talált az orvos, érdemes gyógyszerészünk segítségével olyan szert keresni, ami segít megszüntetni az orrdugulást, anélkül, hogy károsítaná az orr nyálkahártyáját. Erre alkalmasak az orrspray-k, melyekkel könnyebben eloszlatható a hatóanyag.
  3. A hideg kamillateás, Salvus vizes vagy sós párologtatás is segíthet, mivel nedvesíti a nyálkahártyát és egyben gyulladásgátló is. A sós vizes öblítés és az infralámpás kezelés is csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot, segít kitisztítani az orrmelléküregeket. A gyulladt nyálkahártyák forró gőzös inhalálása nem javasolt, ugyanis fokozza a nyálkahártya-duzzanatot.
Sleepwell - 2022 április 19.
 

 

Ha a mikrobiom egyensúlyban van, enyhíthetőek az idegesség szervezetre gyakorolt hatásai

Egészséges bélflórával harcolhatunk a stressz ellen

Száraz, fájó torokkal ébred, pedig nincs is megfázva? 3 gyakori ok is kiválthatja!

Száraz torokkal ébredni kellemetlen, de nem csak betegség okozhatja.