+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így függ össze a rák az alváshiánnyal!

Érdekességek - Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a jó alvás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de mi ennek a magyarázata?

A mozgás és a jó alvás pozitív hatásai

Régóta ismert tény, hogy a rendszeres sportolás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Egy az Egyesült Államokban végzett vizsgálat szerint a testmozgás véd az emlőrák ellen. A National Cancer Institute (Nemzeti Rákkutató Intézet) munkatársai folytatva ezt a vizsgálatot megállapították, hogy azok a nők, akik sokat mozognak és rendszeresen legalább 7 órát alszanak, nagyobb védettséget élveznek a rák minden formájával szemben.

A rendszeres mozgás azonban csak akkor tudja védő hatását kifejteni, ha megfelelő mennyiségű és minőségű alvással párosul, az alváshiány ugyanis jelentősen csökkenti a testmozgás immunrendszer-erősítő hatását!

James McClain és munkatársai 6000 amerikai nő egészségügyi adatait elemezték. 1998-ban rögzítették sportolási és alvási szokásaikat. Tíz évvel később azt találták, hogy közülük 604-en betegedtek meg rákban, ebből 186-an emlőrákban. Az adatokat elemezve a kutatók megállapították, hogy a rendszeresen mozgó és sokat alvó nők körében 50 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő, mint azok között, akik sportos életet éltek, de nem aludtak eleget.

A kutatást vezető James McClain, az eredményeket összegezve megállapította, hogy kiadós pihenés nélkül a testmozgás keveset használ a rákmegelőzésben, a kettő csak együtt hatékony.

S hogy miért van pozitív hatással a kiadós alvás egészségünkre és hogyan véd a rákos megbetegedések ellen?

Teljesen bizonyosat még azok a kutatók sem tudnak mondani, akik a témában végeznek kutatómunkát, így különféle magyarázatok lehetségesek:

• A jó alvás alapjában véve erősíti az immunrendszert, amely ezáltal képes elbánni a ráksejtekkel és megakadályozni a rendellenes sejt¬szaporodást.
• A növekedési hormon intenzív termelődése a mélyalvás során egyrészt védi a sejteket az elfajulástól, másrészt serkenti az egészséges sejtek szaporodását.
• A melatonin nevű alváshormon védi a sejteket az úgynevezett szabad gyököktől. Ezekről az agresszív, nagy reakcióképességű molekulákról azt gyanítják, hogy bizonyos körülmények között károsítják a sejtek génállományát, ezzel elősegítik a rákos sejtburjánzást. A melatonin lassítja a sejtek osztódását, ami megfékezheti az egyébként gyorsan osztódó ráksejtek szaporodását. Feltételezhető, hogy a melatonin e hatása révén akár a ráksejtek elpusztítására is képes lehet.

 

Jean Orsolya - 2018 május 21.
 

 

Mit tegyünk, ha alvajáró a gyermekünk?

Az alvajárás lehetséges okai és kezelése

Ezekről az ételekről senki sem gondolná, hogy nehezítik az elalvást!

7 étel, amelyben rejtett koffein van