+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így aludjunk jót várandósság alatt is! – Az első trimeszter

Általános - Az első trimeszter változásai, azok hatása az alvásra és bevált módszerek, melyek segítenek, hogy jól aludhassunk a terhesség első hónapjaiban.

Bár minden életszakaszunkban nagyon fontos, hogy alvásunk minősége és mennyisége megfelelő legyen, a várandósság idején a pihenésnek még nagyobb a jelentősége. Minden trimeszternek egyedi tünet-együttese van, némelyik nehezíti az alvást, míg mások éppen állandó fáradtságérzetet és megnövekedett alvásigényt hoznak magukkal.

Mi történik az első trimeszterben?

Az első három hónapban ugyan kívülről még aligha látszik bármilyen változás, azért a kismama szervezetében jelentős folyamatok zajlanak. Bizonyos hormonok szintje megugrik, biztosítva a beágyazódást és a zigóta életben maradását, fejlődését. A hormonok magas szintje nagyon érzékennyé teszi a várandós nőket és ugyanez – elsősorban a megnövekedett progeszteron- és hCG szint - okozza az extrém fáradtságérzetet is. Ilyenkor a legtöbb nő úgy érzi, bárhol, bármilyen testhelyzetben képes lenne elaludni.

Ugyanakkor a mellekben érzett feszülés, a mellbimbók érzékenysége megnehezítheti az optimális alvóhelyzet megtalálását. Aki megrögzött hason fekvő, az hétről-hétre egyre nehezebben tud kedvenc pozíciójában aludni, először az érzékeny mellek, később pedig a növekvő pocak miatt.

Az egyre nagyobb méretű méh, valamint a progeszteronszint-emelkedéssel intenzívebbé váló vesefunkció miatt éjszaka többször is fel kell kelnünk, hogy meglátogassuk a mellékhelyiséget.
És akkor még nem beszéltünk sok kismama mumusáról: a hányingerről, folyamatos émelygésről, amit bármilyen inger - például az eddig imádott kávé illata is - fokozhat.

Mit tehetünk, hogy jobban aludjunk?

  1. Pihenjünk sokszor, keveset! A napközbeni fáradtságérzet csökkentésére próbáljunk beiktatni délután 2 és 4 között egy maximum 30 perces pihenőt. Ennyi idő alatt a szervezet képes regenerálódni, ennél több azért nem javasolt, mert az már megnehezíti az esti elalvást.
  2. Naponta legalább 2-3 liter folyadékot fogyasszunk, de figyeljünk arra, hogy ezt a mennyiséget főként este 6 előtt igyuk meg, és este 6 után már csak keveset! Ha nem tudunk lemondani a kávéfogyasztásról, azt leginkább délelőtt tegyük, mert a koffein is vízhajtó tulajdonsággal bír, így ha későn isszuk, garantáltan mellékhelyiségre járkálás lesz belőle éjszaka is.
  3. A hányinger, émelygés legjobb ellenszere, ha mindig van nálunk néhány keksz –például Korpovit-, ropi vagy hasonló rágcsa. Éjszaka is tartsuk magunk mellett a ropogtatnivalókat, hogy amint ránk tör a hányinger, kéznél legyenek. Együnk gyakran, kis adagokat, hogy mindig legyen valami a gyomrunkban, de ne tömjük degeszre a hasunkat, mert az ugyancsak rossz közérzetet, émelygést okoz.
  4. Várandósság idején se mondjunk le a mozgásról! Aki terhesség előtt is rendszeresen mozgott és nincs semmilyen ellenjavallat, az bátran folytathatja a sportolást a várandósság alatt is. Arra érdemes odafigyelni, hogy az edzések intenzitása ne legyen túl erős – legjobb, ha kikérjük szakember tanácsát- és inkább reggel, kora délután kerítsünk sort rá, az esti edzés ugyanis megnehezíti az elalvást.
  5. Próbáljunk minél többet a bal oldalunkon aludni! Ez a testhelyzet segíti legjobban a vérkeringést. Kényelmesebbé tehető ez az alváspozíció, ha a térdeink közé vagy a hasunk alá párnát teszünk, ami kellő támasztékot ad.
  6. Legyen napirendünk! Várandósság idején is segít, ha mindig nagyjából ugyanakkor kelünk és fekszünk. A szervezetünk ehhez hozzászokik, és automatikus reflexként érkezik a lefekvés idején az álmosság, reggel pedig magunktól és frissen ébredünk.
Jean Orsolya - 2018 július 23.
 

 

Hiába alszik eleget, mégis fáradt? Ez lehet az oka!

Nagyon kellemetlen, amikor hiába alszunk 7-8 órát éjjel, másnap mégis egész nap fáradtak vagyunk.

Demencia: összefüggésben lehet az álmatlansággal, kialvatlansággal

A túl kevés és a túl sok alvás is szellemi leépüléshez vezethet - derült ki egy nemrég megjelent kutatásból.