+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így aludjunk jól a várandósság alatt is ! – 2. rész

Egészség - A második trimeszter történései és bevált módszerek, melyek segítenek, hogy jól aludjunk a terhesség második időszakában is

Míg az első trimeszter igen eseménydús és izgalmas, a második három hónapra a legtöbb kismama a legkellemesebb időszakként emlékszik vissza. Ilyenkor nem csupán a vetélés kockázata csökken, de általában eltűnik a hányinger és a gyakori vizelési inger is, a folyamatos fáradtságot pedig egy energikus állapot váltja fel. A has ugyan növekedésnek indul és már jól láthatóvá válik, de még nem akkora, hogy kényelmetlenséget okozzon.

Mégis milyen problémák léphetnek fel a második trimeszterben?

Bár az émelygés, hányinger, hányás a második trimeszterre általában teljesen megszűnik, helyébe lép egy újabb kellemetlenség, amely gyakran az egész terhességet végigkíséri, ez pedig nem más, mint a gyomorégés. Ennek oka, hogy a növekvő méh nyomást gyakorol a gyomorra, ami a gyomorsavat a nyelőcső felé tolja, a fekvő testhelyzet pedig tovább ronthat a tüneteken.

Jellemzően ugyan a harmadik trimeszterben jelentkezik, azért a másodikban sem ritka a lábikragörcs. Ennek oka lehet a súlygyarapodás – ennek következtében az izmok intenzívebb igénybevétele, a csontokra nehezedő nagyobb terhelés - és a megnövekedett ásványi anyag és vitaminszükséglet. Rendszeres izomgörcs esetén az orvosok a terhességi vitaminok mellett ezért javasolják pluszban kalcium és magnézium szedését.

A második trimeszterre már kézzelfogható valósággá válik a terhesség, szemmel láthatóan nő a pocak és a baba, ami sok anyukát az öröm mellett aggodalommal tölt el: vajon jó anya lesz-e, minden rendben zajlik-e majd a szülésnél, hogyan oldja meg az újszülött körüli teendőket, egyáltalán képes lesz-e mindent kézben tartani. Ezek a félelmek pedig sokszor álmatlan éjszakákat, rémálmokat okoznak.

Mi segíthet a második trimeszterben, hogy jól aludjunk?

  • A gyomorégés elkerülése érdekében érdemes evés után - nagyjából 3-4 órán át - kerülni a fekvő helyzetet, mivel az emésztés folyamata a terhesség alatt egyébként is sokkal tovább tart, mint egyébként. Ha evés után legalább 4 órán át ülve maradunk, vagy sétálunk egyet, a gyomorsavak is a helyükön maradnak, amivel megkönnyíthetjük a dolgot.
  • Együnk többször, keveset! Ez megakadályozza, hogy üres legyen a gyomrunk illetve, hogy túlegyük magunkat. Gyomorégés, túlzott savképződés esetén kerüljük a zsíros, csípős, olajban sült ételeket, a citrusféléket, a paradicsomot, a szénsavas, cukros üdítőket!
  • A megfelelő alváspozíció megválasztása is rengeteget segíthet: alvás közben a fej és a nyak legyen minél magasabban – párnával alátámasztva - hogy a gyomorsav ne tudjon a gyomorból a nyelőcsőbe áramlani. Alvás közben forduljunk oldalra és húzzuk fel térdeinket egészen a csípőnkig. Helyezzünk egy párnát a térdeink közé, a hasunk alá és a hátunkhoz. Ez segíthet megszüntetni a hát alsó részére nehezedő nyomást.
  • A lábikragörcsöt a kalcium- és magnéziumhiány okozza. A szénsavas üdítőkben található foszforsav csökkenti a kalcium felszívódását, ezért jobb, ha lemondunk ezeknek a fogyasztásáról. Ezzel egy időben iktassunk be az étrendünkbe minél több kalciumban gazdag ételt (spenótot, mandulát, brokkolit, hüvelyes zöldséget, tofut).
  • A feszültség és éjszakai rémálmok elűzésében segít, ha megtanulunk relaxálni és megkeressük a nekünk leginkább megfelelő mozgásformát. Az úszás, az aquanatal, a kismama jóga, a séta segíthet az ellazulásban, de más relaxáló tevékenységek is ugyanolyan jól működhetnek pl. egy kellemesen meleg fürdő, sőt a triptofánban gazdag ételek fogyasztása (pl. pulykahús, banán) is nyugodtabbá teheti az éjszakai alvást.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 július 26.
 

 

A kialvatlanság iszonyúan megnöveli a szívinfarktus kockázatát

Közel 70 százalékkal növeli a szívinfarktus kockázatát a kevés, rossz minőségű alvás.

Frontérzékenység: ezért viselheti meg a szervezetet az időjárási front

A frontok fejfájást, vérnyomás-ingadozást, fáradékonyságot, alvászavart és koncentrációs zavarokat is okozhatnak.