+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így altassuk el a szorongó gyereket!

Egészség - 5 bevált tipp, hogy a szorongásra hajlamos kisgyerek újra nyugodtan tudjon aludni

Nem csak a felnőtteknek vannak problémáik, félelmeik, hanem a gyerekeknek is. Bár felnőtt fejjel nem tűnik komolynak, gyermekünk számára azonban nagyon is az, ha összeveszett a legjobb barátjával, leszidta a tanító néni vagy valamit nem sikerült úgy megcsinálni, ahogy szerette volna. Ne vegyük ezeket félvállról és ha gyermekünk elmeséli nekünk, esetleg segítséget kér, ne legyintsünk rá, hanem legyünk partnerek a problémája megoldásában.

Ha egy kisgyereket valami bánt, szorong valami miatt, előfordulhat, hogy a felgyülemlett feszültség az alvására is kihat és negatívan befolyásolja azt. Van, aki nem tud elaludni egyedül, mert fél. Mások elalszanak, de éjjel sokszor felébrednek, vagy rémálmok gyötrik őket. A két probléma összefügghet: a gyermek nem tud elaludni, mert szorong, és még jobban szorong, mert nem tud elaludni. Ezek az elalvási nehézségek pedig megnehezítik az egész család életét.

Hogyan kezeljük szorongó gyermekünk elalvási nehézségét?

1. Alakítsunk ki napirendet és tartsuk is hozzá magunkat!

A napirend nagyon fontos minden életkorban, de kisgyermekeknél különösen. Este elég akár tíz perc - negyed óra is, hogy gyermekünk átessen a "holtponton" és aztán órákig ne legyen képes elaludni. Figyeljük meg, csemeténknél mikor jön el ez a holtpont, és akkor ne halogassuk, dugjuk ágyba! Ha elcsípjük ezt a pillanatot, sokkal könnyebb lesz számára az elalvás. Na akarjuk túl korán sem lerakni ehhez az időponthoz képest, mert akkor sem fog tudni elaludni.

2. Minden nap mozogjon sokat a friss levegőn!

Gyerekek számára nincs jobb stresszlevezetés, mint az önfeledt szaladgálás a friss levegőn. Tévedés, hogy télen túl hideg van a kinti játékhoz! Akár esik, akár fúj, mindig arra törekedjünk, hogy minél több időt lehessünk a szabadban. Csak akkor fog megbetegedni, ha nem az időjárásnak megfelelően van felöltöztetve!

3. Vegye körül rend a szobájában!

A tanulás, játék végeztével mindig tegyünk rendet gyermekünk szobájában és szellőztessünk ki, hogy friss legyen a levegő. Estére soha ne fűtsünk be túlságosan a gyerekszobában, állítsuk a termosztátot 18-20 fok közé, mert ez az ideális hőmérséklet alváshoz.

4. Beszélgessünk minden nap!

Minden nap legyen legalább fél óra, amikor csak a gyermekünkre koncentrálunk (ha több gyermekünk van, akkor is legyen mindig mindegyikükre külön-külön időnk) és beszélgetünk, mesélünk, képeket, mesekönyvet nézegetünk. Az összebújás, a testkontaktus, a nevetés mindig pozitív energiákkal tölti fel gyermekünket (és minket, szülőket is).


5. Lefekvés előtt már ne számítógépezzen!

Sok gyermek szobájában van már tévé, vagy számítógép. És sokan néznek a kicsik közül is elalvás előtt tévét, a nagyobbak meg még egy pillantást vetnek a mobiljukra. Ez nem segíti elő az alvás előtti relaxált állapotba jutást. Habár úgy érezhetjük, hogy a szemünk elfárad, a vibráló képernyő, és a rengeteg inger inkább felébreszti az agyat. Sokkal hatékonyabb a szorongó gyermek esetén az esti mese olvasása, nagyobbak esetén egy regény olvasgatása az ágyban.

6. Relaxáljunk együtt!

Tanítsuk meg gyermekünknek, hogyan relaxálhat. Kisgyermekkorban a relaxációs mesék segítségével könnyű elsajátítani a progresszív izomrelaxáció módszerét. Kamaszkorban pedig már kiválóan alkalmazható az autogén tréning módszere. Minden nap végezve ezeket a gyakorlatokat, 4-6 hét után segítenek az elalvásban. Eleinte azonban elég akár egy lazító légzőgyakorlatot megtanítani vagy egy olyan kis mesét, amelyet ha elalvás előtt magában elmormol, eltereli a figyelmét a szorongást keltő dolgokról.

Amit NE tegyünk

A gyermek szorongását komolyan kell venni, de az önálló elalváshoz, és a saját ágyban alváshoz ragaszkodni kell.  Persze egy-egy alkalommal, amikor rosszat álmodott vagy beteg, nyugodtan magunkhoz vehetjük a szülői ágyba, de ez ne váljon rendszerré, mert a gyermeknek egy bizonyos életkor fölött (kb. 5-6 év), miután megnyugtattuk, meg kell tanulnia egyedül is elaludni. Ha ez nem megy, kérjük szakember segítségét!

 

Sleepwell - 2019 szeptember 09.
 

 

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!

Így neveljünk jól alvó gyereket!

Egyre több szülő panaszkodik gyermeke rossz alvási szokásaira, ami azért is megterhelő egy szülőnek, mert a nem alvó, fáradt gyerek nyűgös és nyugtalan. Sorra vettük, mi segíthet ilyen esetben és tanácsot adunk, hogyan tanítsuk meg gyermekünket aludni!