+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Hallott már a rózsaszín zajról? Így segíti az alvást!

Érdekességek - A fehér zajról jó eséllyel többen hallottunk már, de létezik rózsaszín zaj is, ami az idősebb korosztály számára jelenthet megoldást az alvászavarokra. De mi is az a rózsaszín zaj?

A kor előrehaladtával gyakran előfordul, hogy egyre rosszabbul alszunk, és ez a memória romlásához is hozzájárulhat. Az egyesült államokbeli Evanstonban található Northwestern Egyetem kutatói szerint mindkét problémára megoldást jelenthet a rózsaszín zaj.

A rózsaszín zaj és az alvás

A rózsaszín zaj egy kellemes, nyugtató hang, melyben minden oktáv egyenlő energiával rendelkezik. Kiegyensúlyozottan váltakoznak benne a magas és az alacsony frekvenciák. Nevét onnan kapta, hogy ezeken a frekvenciaértékeken a látható fény rózsaszínben jelenik meg.

A rózsaszín zaj az a háttérzaj, amit a hétköznapokban hallunk. A Northwestern Egyetemen kutatták, hogyha ezt a rózsaszín zajt bekapcsolják idős emberek számára, míg ők alszanak, nem csak az alvásuk minőségén tudnak javítani, de még a memóriájukat is élesíteni tudják.

Az alvás egy időszakát gyors-szemmozgás-nélküli (Non-Rapid-Eye-Movement, NREM) fázisnak vagy lassú hullámú alvásnak (LHA) nevezik, amely fontos a memória fejlődésének szempontjából. Ahogy öregszünk, azonban az LHA minősége csökken. Kutatások bebizonyították, hogy az NREM alvási szakasz az idősebb korosztály számára negatívbefolyással bírhat a memóriára nézve.

Rózsaszín zaj kutatása

Dr. Zee és a munkatársai 13 idősebb személyt kértek fel, 60-84 év között, hogy vegyenek részt a kutatásukban. Minden felnőttnek egy éjszakát álszimulációban és egy éjszakát akusztikus stimulációban kellett tölteniük, melyek között egy hét telt el. A akusztikus stimuláció alatt rózsaszín zaj gerjesztette hullámokat küldtek az agy felé, miközben a kísérleti alanyok aludtak.

Mindkét kísérlet után a személyeknek kettő visszaemlékezős tesztet kellett kitölteniük: egyet mielőtt elmentek aludni, és egyet rögtön azután, hogy felkeltek. Átlagban háromszor annyira vágott az eszük azoknak, akik tényleg akkusztikus stimulációban vettek részt mint azoknak, akik csak az ál-stimulációban.

A rózsaszín zaj hatása a memóriára

"Ez egy innovatív, egyszerű és biztonságos, nem gyógyszerészeti felfedezés, ami nagyon sok embernek segíthet abban, hogy szellemileg egészséges maradjon."mondta Dr. Zee.

A kutatók tanulmányukban felfedezték, hogy a rózsaszín zaj egy egyszerű, biztonságos gyógyszermentes megoldást jelenthet az alvásproblémákra, további előnye pedig, hogy javíthatja az agy egészségi állapotát, és csökkentheti a korral járó memóriaromlás mértékét is.

Forrás: Egészségkalauz

Sleepwell - 2021 december 07.
 

 

Az alvás és más hatékony módszerek a memóriazavar megelőzéséért

A memóriazavart egykor az idősek betegségének hívták, a legújabb vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy egyre több fiatal küzd hasonló problémákkal. Vajon mi ennek az oka és mi tehetünk a memóriazavar megelőzéséért?

Reggel gyakran ébred kiszáradt szájjal és fejfájással? Alvási apnoe is lehet az oka!

Az alvás alatti légzészavart nem szabad félvállról venni, kezelés nélkül ugyanis több súlyos betegséggel is összefüggésbe hozható.