+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ha kialvatlan, a fájdalomcsillapító sem hat!

Érdekességek - Az alvásmegvonás fokozza a fájdalommal szembeni érzékenységet, a kialvatlanság pedig jelentősen csökkenti a fájdalomcsillapítók hatékonyságát.


Nem csak az emberek lehetnek kialvatlanok!

Az emberek jelentős része túl keveset alszik. Közülük sokan túl későn kerülnek az ágyba, mert késő estig tévéznek vagy neteznek. Ugyanez a jelenség azonban nem csupán az emberek sajátja, az állatok is hajlamosak a normális „menetrendtől” való eltérésekre. Amennyiben az egerek ketrecébe a lefekvési idejük előtt még valami érdekes dolgot bedobnak, a kíváncsiságuk felülkerekedik a fáradtságukon.

Az alváshiány megváltoztathatja a fájdalom érzékelését és csillapításának módját?

A Harvard Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan hat az egerek ébren tartása a fájdalom érzékelésére és a különböző fájdalomcsillapító szerek hatására. A kérdés kiemelt fontosságú, mivel ismert, hogy az emberek jelentős része nem csak alvásproblémákra panaszkodik,minden ötödik ember krónikus fájdalmaktól is szenved.

Az alváshiányosak fájdalomküszöbe alacsonyabb a normálisnál. Mint az a Nature Medicine folyóiratban közöltekből kiderül, az akut vagy krónikus alvásmegvonás fokozhatja a fájdalommal szembeni érzékenységet. Egerekkel végzett kísérletek alapján bebizonyosodott, hogy az alváshiányos egyedeknél a fájdalomküszöb az egyébként szokásosnál alacsonyabb. Minél inkább kimerültek voltak az állatok, annál alacsonyabbra került a fájdalomküszöb. Az ötnapos alvásmegvonás az egyébként egészséges egerek esetében jelentősen lecsökkent fájdalomküszöböt eredményezett.

Állatkísérletes eredmények alapján alváshiányos esetekben a klasszikusnak számító fájdalomcsillapítókal - mint az ibuprofén vagy a morfin- nem sikerült a fájdalommal szembeni válaszreakciót normál mederbe terelni. Érdekes módon a koffein és a modafinil azonban képes a normális fájdalomérzékenység visszaállítására, miközben „kipihent” egereknél egyik hatóanyag sem rendelkezik ilyen hatással.

Modafinil és koffein – az insomniások fájdalomcsillapítói

Amennyiben az állatkísérletes eredmények humán területen is érvényesek, akkor ezek az eredmények újra rámutatnak arra a régóta hangoztatott elvre, ami szerint az alvás gyógyító erejű. Az alvás terápiás haszna a krónikus fájdalommal küzdő, alvásdeficites betegek esetében a fájdalomküszöb emelése révén tapasztalható.

Ezen túlmenően az állatkísérletek eredményei alátámasztják az analgetikus kombinációkban (pl. paracetamol+koffein) alkalmazott koffein terápiás hatásosságát. A kutatást publikáló szakemberek véleménye alapján az alváshiányos betegeknél előnyös lehet a koffeines fájdalomcsillapító szerek preferálása.

Forrás: Deutsches Aerzteblatt

Jean Orsolya - 2018 november 19.
 

 

Ezek a gyógynövények segítenek a hőség okozta álmatlanság ellen

Természetes módszerekkel a hőség miatti kimerültség, nyugtalanság és álmatlanság ellen

Vegyük észre magunkon a kiégés jeleit!

Már egy ideje semmi sem tudja felvidítani? Motiválatlan és fáradt? Lehet, hogy Önt is a burnout szindróma fenyegeti! Vegye észre a jeleket és előzze meg a bajt!