+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ha az orrdugulás nem hagy aludni

Egészség - Ezek a természetes módszerek segítenek, hogy megszűnjön az orrdugulás és újra jót aludhassunk!


Mi okozhat orrdugulást?

Különösen téli időszakban fordul elő gyakran, hogy a hideg levegő lehűti az orrnyálkahártyát, ami így veszít ellenálló képességéből. Ennek eredménye lehet az orrnyálkahártya-duzzanat, melynek jelei az orrdugulás és az orrfolyás.

Az orrnyálkahártya fő feladata a kórokozók, szennyeződések beljebb jutásának megakadályozása. Amikor elkezd folyni az orrunk és bedugul az orrunk, ez annak a jele, hogy a vírusoknak, baktériumoknak sikerült áttörniük a védelmi vonalat és az orrnyálkahártya váladék termelésével igyekszik megszabadulni a betolakodóktól. Ez a fokozott nyálkahártya-működés viszont duzzanattal jár.

Az orrlégzés nem csupán a jobb közérzethez szükséges, de a pihentető alváshoz is. Lássuk hát, mit tehetünk, ha bedugult az orrunk és emiatt nem tudunk aludni?

Bevált módszerek az orrdugulás megszüntetésére

  1. Igyunk sokat! Ahhoz, hogy az orrnyálkahártya megfelelő mennyiségű váladékot tudjon termelni, folyadékra van szüksége. Ezért ha megfázás, nátha okozza az orrdugulást, a mielőbbi gyógyulás egyik fontos eszköze, hogy legalább 3 liternyi folyadékot vegyünk magunkhoz. Ez lehet ásványvíz, gyógytea, frissen facsart levek és leves is.
  2. A belobbant orrnyálkahártya nyugtatására alkalmas a kamillateás inhalálás is, amely a gyulladás enyhítésével az orrdugulás mértékét is csökkenti vagy akár átmenetileg meg is szüntetheti.
  3. A természet patikájában számos olyan (gyógy)növényt találunk, melynek torok- és az orrtisztító, fertőtlenítő hatása van. Ilyen a fekete retek, a torma, a gyömbér és a fokhagyma is. Reszeljünk le egy fekete retket, nyomkodjuk ki alaposan a levét és mézzel, citrommal elkeverve igyuk meg! Ugyancsak hatásos, ha egy ujjnyi gyömbért vagy egy-két fokhagymát lereszelünk, mézet és citromlevet adunk hozzá és elfogyasztjuk. A frissen reszelt tormából egy kiskanálnyit tegyünk a nyelvünkre, forgassuk át a szánkban, majd köpjük ki.
  4. Sokszor az orrdugulást éppen a kiszáradt és emiatt irritált orrnyálkahártya okozza. Ilyen esetekben a hálószoba levegőjének párásítása lehet a megoldás. Télen érdemes antibakteriális hatású illóolajat párologtatni a lakásban (ha tudjuk, hogy valamelyik allergiás reakciót vált ki nálunk vagy valamelyik családtagnál, akkor azt természetesen kerüljük): eukaliptuszt, levendulát, borsmentát, citromot, fahéjat, grépfrútot vagy narancsot.
  5. Az infralámpás kezelés is segít csökkenteni az orrnyálkahártya duzzanatát és kitisztítani az orrmelléküregeket.
  6. Van olyan, hogy semmi más nem segít és a nyugodt éjszakához szükség van orrspray alkalmazására. Enyhébb tünetek esetén a tengeri sós vizes spray is elegendő lehet, de van, amikor ez már nem használ. Mindenképpen olyan készítményt válasszunk, ami nem károsítja az orrnyálkahártyát és ezt se használjuk 4-5 napnál tovább! Mindig kérjük ki orvos illetve patikus tanácsát, ő melyik készítményt ajánlja. Ha kisgyerekről van szó, nekik teljesen más orrspray való, felnőttek számára készült terméket soha ne adjunk nekik!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

 

Jean Orsolya - 2019 január 14.
 

 

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!

Ezek az alváshiány negatív hatásai!

A statisztikák szerint az emberek csaknem harmada szenved alvászavarban, de alváshiánya ennél jóval többnek van! Pedig az alváshiány nagyon alattomos, mert hosszú távon az egészségünket teljes alááshatja.