+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezért veszélyes az alvási apnoé!

Egészség - Kiknek ajánlott alvási apnoé vizsgálatra menni? Az alvási apnoe jelei, diagnózisa és kezelése

Mit érdemes tudni az alvási apnoéról?

Sokszor nem alussza ki magát, nappal is dekoncentráltnak, kimerültnek érzi magát?  Rendszeresen horkol? Ezek a jelek bizony alvászavarra utalnak!

Az egyik legveszélyesebb alvászavar a légzéskimaradásokkal is járó alvási apnoé, amelyet a legjellegzetesebb tünetéről leginkább a horkolással azonosítunk. De mi is történik ilyenkor?

A garatizmok ellazulása vagy más ok miatt a felső légút újra meg újra elzáródik, ezért alvás alatt periodikusan kórosan hosszú légzésszünetek alakulnak ki, csökken a vér oxigéntelítettsége, a pulzusszám és a vérnyomás. Az agy érzékeli az oxigénhiányt, és riasztja, felébreszti az alvót, hogy újra aktivizálja a légút izmait és elkerülje a fulladást. Több száz ilyen mikroébredés következhet be egy-egy éjszaka során, amelyek erősen igénybe veszik a szívet, és lehetetlenné teszik a pihentető, regenerálód, folyamatos alvást.

A kialvatlanság bágyadttá, ingerültté, kimerültté, szétszórttá és aluszékonnyá tesz, rontja a szellemi és fizikai teljesítőképességet, és -aluszékonyságból, dekoncentráltságból adódóan-  balesetek okozója is lehet. Kezeletlenül hagyva pedig súlyos betegségekhez, így magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, agyi és szívinfarktushoz, vezethet.

Tíz jel, ami alapján fontos lenne az alvásvizsgálat

1, Hangos, szaggatott, felhorkanásokkal járó horkolás

2, Éjszakai erős izzadás, nyugtalanság

3, Ingadozó vérnyomás

4, Magas koleszterinszint, koszorúér-betegség

5, Kedvetlenség, állandó fáradtság, dekoncentráltság, napközbeni aluszékonyság

6, Reggelente ismétlődő fejfájás

7, Reggeli szájszárazság

8, A szellemi és fizikai teljesítőképesség romlása

9, Elhízás

10, Visszatérő fül-orr-gégészeti panaszok

Ezeken kívül - az EU-előírásoknak megfelelően- a gépjármű-vezetői engedélyhez is szükséges egészségi alkalmassági vizsgálat, melynek egyik eleme az alvási apnoé szűrése. Akinél felmerül az alvászavar gyanúja, műszeres alvási apnoé szűrővizsgálatra utalja a háziorvosa. Ez azért is nagyon fontos, mert rengeteg olyan baleset történik a közutakon, amely ezzel a vizsgálattal és az az alapján diagnosztizált problémával és kezeléssel megelőzhető lett volna.

Hogyan zajlik az alvási apnoé szűrővizsgálat?

Az egyéjszakás vizsgálat során alvás közben a betegnek egy karórához hasonló, annál kicsit nagyobb eszközt kell a csuklóján viselnie, ami rögzíti a szívritmust, és a vérben lévő oxigén szintjét, továbbá az eszközhöz tartozó orrszenzort kell az orra alá felerősíteni a levegő áramlásának a méréséhez. Az éjszakai vizsgálat eredményeit a szomnológus szakorvos értékeli ki és az egészségi alkalmasságot vizsgáló orvosnak küldi el. A vizsgálat semmiféle fájdalommal és kellemetlenséggel nem jár, ugyanakkor a probléma diagnosztizálásával és a megfelelő terápia megválasztásával jelentősen javítható az életminőség.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

 

 

 

 

Jean Orsolya - 2019 február 04.
 

 

Keveset alszik? Ezért érezheti erősebbnek a fájdalmat

A kutatások a megfelelő alvás jelentőségét hangsúlyozzák a fájdalomérzet csökkenésében.

Nyitott szájjal alszik gyermeke? Akár komoly gondot is jelezhet!

Alapvetően a légzésre az orrunk való és bár időnként természetes, hogy szájon át veszünk levegőt, hosszú távon ez utóbbi egyáltalán nem egészséges és akár problémát is jelenthet. Ezért ha azt vesszük észre gyermekünkön, hogy állandóan nyitott szájjal alszik, akkor vigyük el szakemberhez és előzzük meg, hogy komolyabb gond legyen belőle.