+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Ezért veszélyes a kialvatlanság terhesség alatt!

Egészség - Terhesség alatt sokkal gyakoribbak az alvászavarok, de minden esetben érdemes utánajárni a kiváltó okoknak, mert a kialvatlanság és az elhanyagolt alvásproblémák komoly gondot is okozhatnak.

Vizsgálatok alapján a várandós nők mintegy 80 százaléka szembesül alvási problémákkal, elsősorban a harmadik trimeszterben. Míg egyes esetekben azonosítható a kiváltó okuk, és a panaszok például szorongásra, hangulatingadozásokra, alvási apnoéra vagy nyugtalan láb szindrómára vezethetők vissza, addig számos esetben nem derül fény az ok(ok)ra.

Álmatlan éjszakák fiziológiai változások miatt

Sok szakember a terhességgel járó hormonális változásokra vezeti vissza a kismamák alvászavarait. Emellett, anyagcserebeli változások és olyan fiziológiás hatások, mint például a túl gyakori hólyagtelítődés is kiválthatnak el- vagy átalvási nehézségeket. Az izomtónus terhességgel együtt járó gyengülése, és a következményes alvási apnoe vagy horkolás sokakat zavarhat. A növekvő magzat által a gyomorra vagy a húgyhólyagra kifejtett nyomás refluxbetegséghez, vizelési panaszokhoz vezethet, ilyen módon zavarva meg az éjszakák nyugalmát. A kismamák jelentős része deréktáji fájdalmakra panaszkodik, ami szintén inszomniát válthat ki.

A kialvatlanság depresszióssá és cukorbeteggé tehet

A terhesség alatti hangulatváltozásokon és hangulati mélypontokon általában ront a rossz alvásminőség. Megfigyelték, hogy a terhesség alatti insomnia a terhesség utolsó időszakában fokozza a depresszió kockázatát. Mindez pedig negatív hatással lehet a vajúdás folyamatára és a szülés módjára is.

A kialvatlanság, a felborult alvás és ébrenlét ciklusok a post partum depresszió rizikóját is növelik. Minden egyes alvásidőből „ellopott” óra 4 százalékkal növeli a kismamáknál a vércukorszintet, és ezzel együtt a diabétesz rizikóját.

Mi a megoldás?

A terhesség alatti alvászavarok kezelésében a legfontosabb szerepe a nem-farmakológiai lehetőségeknek, így például az alváshigiéniára való fokozott odafigyelésnek, a relaxációs technikáknak, valamint a kognitív terápiának van. Bizonyos esetekben az alvászavart kiváltó ok felszámolása megoldást hozhat: például nyugtalan láb szindróma esetén a folsav- és a vaspótlás kedvező hatásúnak bizonyul.

A gyógynövények közül elsősorban a citromfű, illetve annak a készítményei javasolhatók a kismamáknak; főként akkor, ha nyugtalanság, szorongás áll a panaszok hátterében.

Forrás: News Medical

Jean Orsolya - 2019 június 13.
 

 

Így aludjunk jót várandósság alatt is! – Az első trimeszter

Az első trimeszter változásai, azok hatása az alvásra és bevált módszerek, melyek segítenek, hogy jól aludhassunk a terhesség első hónapjaiban.

Tesztelje tudását! Érdekességek az alvásról, melyeket nem biztos, hogy tudott!

Tudja, hogy melyik állat bír ki akár egy hónapot is huzamosabb alvás nélkül? És azt, hogy az állatoknál is előfordulnak alvászavarok?  Válaszoljon a 6 kérdésre és ellenőrizze a válaszait!