+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Ezért veszélyes a kialvatlanság terhesség alatt!

Egészség - Terhesség alatt sokkal gyakoribbak az alvászavarok, de minden esetben érdemes utánajárni a kiváltó okoknak, mert a kialvatlanság és az elhanyagolt alvásproblémák komoly gondot is okozhatnak.

Vizsgálatok alapján a várandós nők mintegy 80 százaléka szembesül alvási problémákkal, elsősorban a harmadik trimeszterben. Míg egyes esetekben azonosítható a kiváltó okuk, és a panaszok például szorongásra, hangulatingadozásokra, alvási apnoéra vagy nyugtalan láb szindrómára vezethetők vissza, addig számos esetben nem derül fény az ok(ok)ra.

Álmatlan éjszakák fiziológiai változások miatt

Sok szakember a terhességgel járó hormonális változásokra vezeti vissza a kismamák alvászavarait. Emellett, anyagcserebeli változások és olyan fiziológiás hatások, mint például a túl gyakori hólyagtelítődés is kiválthatnak el- vagy átalvási nehézségeket. Az izomtónus terhességgel együtt járó gyengülése, és a következményes alvási apnoe vagy horkolás sokakat zavarhat. A növekvő magzat által a gyomorra vagy a húgyhólyagra kifejtett nyomás refluxbetegséghez, vizelési panaszokhoz vezethet, ilyen módon zavarva meg az éjszakák nyugalmát. A kismamák jelentős része deréktáji fájdalmakra panaszkodik, ami szintén inszomniát válthat ki.

A kialvatlanság depresszióssá és cukorbeteggé tehet

A terhesség alatti hangulatváltozásokon és hangulati mélypontokon általában ront a rossz alvásminőség. Megfigyelték, hogy a terhesség alatti insomnia a terhesség utolsó időszakában fokozza a depresszió kockázatát. Mindez pedig negatív hatással lehet a vajúdás folyamatára és a szülés módjára is.

A kialvatlanság, a felborult alvás és ébrenlét ciklusok a post partum depresszió rizikóját is növelik. Minden egyes alvásidőből „ellopott” óra 4 százalékkal növeli a kismamáknál a vércukorszintet, és ezzel együtt a diabétesz rizikóját.

Mi a megoldás?

A terhesség alatti alvászavarok kezelésében a legfontosabb szerepe a nem-farmakológiai lehetőségeknek, így például az alváshigiéniára való fokozott odafigyelésnek, a relaxációs technikáknak, valamint a kognitív terápiának van. Bizonyos esetekben az alvászavart kiváltó ok felszámolása megoldást hozhat: például nyugtalan láb szindróma esetén a folsav- és a vaspótlás kedvező hatásúnak bizonyul.

A gyógynövények közül elsősorban a citromfű, illetve annak a készítményei javasolhatók a kismamáknak; főként akkor, ha nyugtalanság, szorongás áll a panaszok hátterében.

Forrás: News Medical

Jean Orsolya - 2019 június 13.
 

 

Így aludjunk jót várandósság alatt is! – Az első trimeszter

Az első trimeszter változásai, azok hatása az alvásra és bevált módszerek, melyek segítenek, hogy jól aludhassunk a terhesség első hónapjaiban.

3 alvással kapcsolatos tévhit...

...És az igazság! A 3 leggyakoribb alvással kapcsolatos tévhit, amely akár károsíthatja az egészségünket!