+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezért lehet veszélyes az éjszakai fogcsikorgatás!

Egészség - Felnőtteknél és gyerekeknél is előfordul, hogy éjszaka rendszeresen csikorgatják a fogukat. Ennek több oka is lehet, de mindenképpen érdemes utánajárni, hogy elkerüljük a probléma súlyosbodását és annak negatív következményeit.

A fogcsikorgatás nem tudatos!

A fogcsikorgatás legtöbbször éjszaka tapasztalható jelenség, és akárcsak a felnőtteknél, a gyerekek esetében is előfordulhat, igaz, az utóbbiaknál sokkal gyakrabban.

Ha egy gyerek csikorgatja a fogát, a kellemetlen hangon kívül, amivel ez jár, az is megfigyelhető, hogy közben a gyerek erősen összeszorítja a fogsorát. A fogcsikorgatás az alvó gyereknél nem tudatos cselekvés, ezért annak egyáltalán nincs értelme, ha leszidjuk őt ezért vagy megkérjük, hogy legközelebb ne tegye.

Aminek viszont annál inkább van létjogosultsága, az az, hogy utánajárunk, mi okozza és hogyan szüntethető meg.

A fogcsikorgatás lehetséges okai

Stressz

A fogcsikorgatás oka lehet a napközbeni stressz, ami miatt alvás közben a gyerek erősen összeszorítja a fogsorát. A stressz adódhat az óvoda, iskola miatti teljesítmény és megfelelési szorongásból, társaival való konfliktusából vagy ha a szülők között feszültséget érez és emiatt nem érzi magát biztonságban.

Negatív változások

Iskolaváltás, szülők válása, költözés, a család életében bekövetkező negatív változások például egy közeli hozzátartozó halála olyan érzelmi sokkot válthat ki a gyerekből, ami pszichoszomatikus tüneteket okoz, például a gyerek tikkelni kezd, vagy éppen csikorgatja a fogát.

Állkapocs nem megfelelő állása

Alvás közbeni fogcsikorgatás előfordulhat a gyerek állkapcsának nem megfelelő állása miatt is. Ennek egyéb jelei, ha a gyerek nem tudja rendesen kinyitni a száját, állkapcsa kattog mozgás közben, vagy épp fáj.

Fogak nem megfelelő állása

A fogcsikorgatást a fogak rossz elhelyezkedése vagy egy-egy egyenetlen fogtömés is előidézheti. Az állkapocs és a fogak rendellenességei esetén érdemes gyermekfogszakorvost felkeresni.

A fogcsikorgatás negatív következményei

A fogak összeszorításával óriási nyomás nehezedik a fogsorra, a fogzománc, az íny sérülhet, a rágóizmok, az állkapocsízület megterhelődik. A fogakat erősen roncsoló dologról van szó, a gyerekek esetében ráadásul, akiknél épp cserélődnek, az új fogak rossz pozícióban nőhetnek ki a fogcsikorgatás miatt. A meglévő fogak helyzete is változhat, sőt, azok ki is lazulhatnak.

Tartós vagy gyakori fogcsikorgatás esetén mindenképp fogszakorvoshoz kell fordulni, aki segít az okok felderítésében és a megoldásban, illetve ha a szülő szerint indokolt, illetve ha a fogcsikorgatás nem múlik, súlyosbodik, akkor pszichológussal is érdemes találkozni, aki segíthet kideríteni az esetleges lelki feszültséget, ami a fogcsikorgatás hátterében áll.

 

Sleepwell - 2019 augusztus 12.
 

 

A 7 leggyakoribb alvászavar

Ezek a legtipikusabb alvásproblémához vezető okok és így kezelhetők

Egy friss tanulmány szerint ezen az oldalunkon sokkal egészségesebb aludni. Elmondjuk, miért!

Ha eddig úgy gondolta, az égvilágon semmi jelentősége nincs, hogy melyik oldalán alszik, akkor tévedett! Egy tanulmány is alátámasztja, hogy a bal a jobb és ennek 5 nyomos oka van.