+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezért érezzük intenzívebbnek éjszaka a fájdalmakat!

Érdekességek - Bizonyos napszakokban sokkal intenzívebbnek érezzük a fájdalmat, érzékenyebbek vagyunk és felerősödhetnek a kellemetlen érzések. A szakemberek szerint ennek oka a cirkadián ritmusunkban keresendő.

Az idegrendszerünk bioritmusra épül, ami olyan, mint egy naptár. Éjszaka a vegetatív idegrendszer bizonyos dolgokat lelassít, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a fájdalomérzet felerősödik. Sokan, például a krónikus fájdalommal küszködők arra panaszkodnak, hogy éjjel sokkal rosszabb a fájdalom, mint napközben. Pedig az emberek pont arra gondolnának, hogy a pihenés miatt ez elmúlik, mivel megnyugszik a szervezet, de ez sajnos nem így van.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az éjszakai és a hajnali órák lehetnek a legrosszabbak, így a betegségekben szenvedőknek ezekre az időszakokra érdemes felkészülni.

A kutatók azt mondják, leginkább reggel éreznek fájdalmat azok, akik valamilyen gyulladásos betegséggel küzdenek. Ilyen lehet például a migrén, a reuma vagy a fogfájás is. A neurológiai betegségekben szenvedők ezzel szemben inkább az esti órákban kínlódnak. A mozgásszervi problémáknak lehet, hogy pont a reggeli órák a kedvezőbbek.

Szerencsére nem kell minden este úgy álomra hajtanunk a fejünket, hogy tudjuk: később többórás forgolódás vár ránk. Lefekvés előtt nyugodtan bevehetünk egy fájdalomcsillapítót vagy enyhébb, orvos által felírt altatót, hogy nyugodtan végigaludjuk az éjszakát.

A műtét után sem véletlenül adnak a betegnek fájdalomcsillapítót éjszakára, mivel ilyenkor fájdalmasabb a műtét helye. Azonban otthon a pirulákkal óvatosan bánjunk, minden esetben érdemes előtte konzultálni orvosunkkal, hogy miből mennyit szabad bevenni. Ez azért is fontos, mivel betegségenként másfajta fájdalomcsillapításra lehet szükség, emellett egyes gyógyszereknél a túladagolás életveszélyes állapotot is kiválthat.

Sleepwell - 2020 november 03.
 

 

5 meglepő ok, amiért nem alszunk jól!

Az éjszakai felébredés normális jelenség, ám ha ez túl gyakran történik, akkor érdemes alaposan utánajárni az okoknak. Íme 5 meglepő oka annak, hogy nem alszunk jól.

Nyáron is figyelni kell a gyerekek megfelelő alvásidejére

A gyerekeknél nyáron is fontos a rendszeres alvási rutin betartása, az alváshiány hosszabb távon akár mentális egészségügyi problémákat is okozhat.