+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezen az 3 dolgon múlik a baba altatása!

Egészség - Mindenféle hókuszpókusz helyett elég erre a 3 dologra odafigyelni ahhoz, hogy a baba könnyen el tudjon aludni.

Ingerszabályozás

A kisbabáknak még nem elég fejlett az idegrendszere ahhoz, hogy a folyamatos változásokhoz gond nélkül alkalmazkodni tudjon. Bár vannak olyan nagyon nyugodt temperamentumú babák, akiknek látszólag mindegy, hol tesszük le őket aludni, gond nélkül elalszanak, azért nem ez a tipikus. Sokkal inkább az, hogy ha túl sok inger éri napközben a piciket, nem tudnak megnyugodni és ez elsősorban az alvásukon látszik meg. Nehezen fognak elaludni és a szokottnál is többször ébrednek meg éjszaka. Éppen ezért fontos, hogy már a kezdetektől legyen napirendünk, és legyenek olyan időszakok napközben, amelyek a lenyugvásról szólnak. Legalább a nagy alvása legyen a babának a megszokott, otthoni környezetben, főként, ha izgágább típusú, és akkor az esti altatással sem lesz gond.

Fények és zajok

Nincs jobb módszer a baba biológiai órájának a beállítására, mint ha éjszaka sötét van a szobában, nappal viszont világos. Használjunk sötétítőfüggönyt, vagy redőnyt és lehetőleg kerüljük az éjjeli lámpa használatát, mikor már alszik a kicsi. Ha ez nem megoldható, akkor kék fény helyett alacsony teljesítményű, vörös fényű izzót használjunk, az agy ugyanis egyedül a vörös fényt nem képes napfényként érzékelni.

A fény mellett a hangokra lehet még nagyon érzékeny a kicsi. Bár néhány babára kifejezetten jótékony hatással van az úgynevezett "fehér" háttérzaj, például egy ventilátor (mosógép, távoli porszívó) hangja, az optimális mégis az, ha az éjszaka hangulatát a lehető legnagyobb csönddel hangsúlyozzuk.


Hőmérséklet és páratartalom

A legjobb, ha a baba szobájában nincs sem túl meleg, sem túl hideg. A szakértők leginkább 16 és 20 Celsius fok közötti hőmérsékletet ajánlanak, ideálisnak pedig a 18 Celsius fokot tartják.

Ahhoz, hogy a baba éjszaka jól tudjon aludni, fontos, hogy az alvóruhája, takarója, ágynemű huzata puha, természetes anyagból legyen, ne szúrjon, ne dörzsöljön. A pamut ruhaneműk elvezetik az izzadságot, ha a babának melege van, és melegen tartják, ha a szoba hőmérséklete alacsonyabb.

Altatásnál a hűvösebb hőmérséklet az ideális,mert az alvás mechanizmusának beindulásához a testhőmérsékletnek le kell csökkennie, hajnali három és négy óra között pedig hajlamosak vagyunk fázni, mert ez az az idő, amikor a testhőmérséklet alvás közben a legalacsonyabb. Ha a baba ilyenkor rendszerint felébred, lehet, hogy fázik, tegyünk rá még egy könnyű takarót!

A baba szobájában a páratartalom 60-70%-os legyen, mivel egészségügyi szempontból ez a legoptimálisabb. Ha ennél kevesebb, használjunk ultrahangos párásító készüléket!


Forrás: Judy Barratt - Hogyan altassunk kisbabát?

Sleepwell - 2019 augusztus 05.
 

 

Így neveljünk jól alvó gyereket!

Egyre több szülő panaszkodik gyermeke rossz alvási szokásaira, ami azért is megterhelő egy szülőnek, mert a nem alvó, fáradt gyerek nyűgös és nyugtalan. Sorra vettük, mi segíthet ilyen esetben és tanácsot adunk, hogyan tanítsuk meg gyermekünket aludni!

Így csökkenthető a bölcsőhalál kockázata!

Mi okozza a bölcsőhalált és mit tehetünk a megelőzésére? Íme a válaszok!