+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Ezek a tünetek jelezhetik az alvászavart!

Egészség - Az alvászavar tünetei, okai és kezelése

Az alvászavarok egyszerre jelentenek tünetet és betegséget. Minden esetben nagyon fontos, hogy az esetleges alvászavar mielőbb diagnosztizálásra kerüljön, mert nem csak az életminőséget befolyásolja negatívan, de hosszú távon rombolja az immunrendszert, megakadályozza a szervezet regenerálódását, ezáltal nagyon komoly betegségek kialakulását idézheti elő.


Az alvászavar okai

  • Az alvászavarok hátterében viszonylag ritkán áll szervi elváltozás, annál gyakoribb viszont a pszichés eredet. A stresszes életmód, a nehéz életkörülmények, a negatív változások - vagy sokszor egyáltalán maga a változás- pszichés feszültséget okoznak és nem hagyják a nyugodt pihenést, töredezetté teszik az alvást, megnehezítik az elalvást.
  • Sokan napközben tudatosan elnyomják a negatív gondolataikat, feszültségüket, ám éjszaka, amikor már nem tudják teljes mértékben kontrollálni magukat, ezek előjönnek és megakadályozzák a minőségi alvást.
  • Sokszor bizonyos gyógyszer szedése válthat ki -mellékhatásként- alvászavart, ilyenek például teofillintartalmú szerek.
  • Ezen kívül a helytelen életmód, így például a túlzott koffein- vagy alkoholfogyasztás, a napirend és a mozgás hiánya, az egészségtelen táplálkozás vagy akár egy fogyókúra is okozhat ilyen problémát.

Az alvászavar tünetei

Ha az alábbi tüneteket tapasztalja és ezek hosszabb ideje jelen vannak az életében, érdemes szakembert felkeresni:

  • ha állandóan fáradt, fokozatosan romlik a koncentrációs képessége, a teljesítménye
  • ha gyakran ingadozik a hangulata, depresszióval küzd
  • ha éjszaka nem tud aludni, napközben viszont többször is elbóbiskol
  • ha alvása töredezett, gyakran felébred és mindig nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tud visszaaludni
  • ha az alvászavarhoz egyéb furcsa viselkedés is társul
  • ha olyan betegsége van, amely összefügghet az alvászavarral pl.: magas vérnyomás, vagy a pajzsmirigy nem megfelelő működése

Alvászavarok kezelése

Nagyon fontos, hogy a fenti panaszok észlelése esetén ne kísérletezgessük különféle "csodaszerekkel" és módszerekkel, hanem mielőbb forduljunk szakemberhez, aki a tünetek, a kórelőzmény és a szükséges fizikális és laborvizsgálatokat követően az alvászavart komplexitásában kezeli, vagyis nem csak a tüneketet akarja megszüntetni, hanem a valódi okokra is fényt derít és az alapján kezdi meg a terápiát.

Az altatók szedése nem megoldás, ráadásul kontroll nélkül komoly problémát is okozhat! Az alvássegítő gyógynövények pedig enyhíthetik ugyan a tüneteket, de megszüntetni azokat nem fogják!

Ha pszichofiziológiai alvászavarról van szó, akkor pszichológus bevonása is szükséges a terápiába, aki relaxációs terápiával, a feszültség oldására alkalmas gyógyszerrel segítheti a problémák megszüntetését.


 

Sleepwell - 2019 november 25.
 

 

Mit tegyünk, ha nem tudunk aludni?

Ezért fontos, hogy alvásproblémáinkkal szakemberhez forduljunk!

5 meglepő ok, amiért nem alszunk jól!

Az éjszakai felébredés normális jelenség, ám ha ez túl gyakran történik, akkor érdemes alaposan utánajárni az okoknak. Íme 5 meglepő oka annak, hogy nem alszunk jól.