+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Ezek a legegészségebb alváspozíciók!

Egészség - A legjobb alvási póz, ha hátfájós, ha horkol vagy ha gyakran ég a gyomra.

A gerinc- és nyakkímélő pozitúra

Ha hát- és derékfájással küzd, akkor az Ön számára a legjobb a háton alvás. A legtöbb szakember szerint ugyanis ez a pozitúra kíméli leginkább a gerincet és a nyakat, mert nem kényszeríti egyiket sem túlzott meggörbülésre és a matrac is kellő alátámasztást nyújt.

Legjobb a szépségnek

Ha a cél a szépségünk megőrzése, akkor ugyancsak a háton fekve alvás javasolt, mivel így az arcunkat nem nyomjuk össze a párnával, és kevesebb ránc kialakulásával jár együtt. A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha túl sok párnát használunk, ez ugyanis túlságosan nagy terhet ró a nyakra és légzési nehézségeket is okozhat.

Horkolás elleni alváspozíció

Ha Ön horkol, semmiképpen se aludjon a hátán! Ilyenkor a hason és az oldalt fekvő pozitúra az ajánlott.

Ha gyomorégéssel küzd

Az oldalt fekvő pozíció különösen azoknak előnyös, akik gyakori gyomorégéssel vagy refluxbetegséggel küzdenek, a bal oldalon való fekvés ugyanis enyhítheti a tüneteket. Ám mivel ebben a pozícióban a vállunkra nehezedik a test, a váll és a nyak izmai megfeszülhetnek, emiatt pedig sajgó háttal ébredhetünk reggel.

A legegészségtelenebb alváspóz

A szakemberek a hason alvást tartják a legegészségtelenebb pozíciónak, egyetlen előnye az, hogy csökkentheti a horkolást és az alvási apnoé tüneteit, de közben megterheli a gerincet és a nyakat is, mert "kiegyenesíti" a gerinc természetes görbületét. Ha csak hason fekve tudunk jót aludni, próbáljuk ki, hogy a csípőnk alá teszünk egy párnát!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Orsi - 2018 július 09.
 

 

Így befolyásolják a felnőttkori egészséget a serdülőkori alvási szokások!

A serdülőkori alvás minősége és mennyisége meghatározhatja a felnőttkori egészségi állapotunkat és a betegségeinket.

Tesztelje tudását! Érdekességek az alvásról, melyeket nem biztos, hogy tudott!

Tudja, hogy melyik állat bír ki akár egy hónapot is huzamosabb alvás nélkül? És azt, hogy az állatoknál is előfordulnak alvászavarok?  Válaszoljon a 6 kérdésre és ellenőrizze a válaszait!