+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ez a legbiztonságosabb alváspozíció a baba számára!

Egészség - Háton, hason vagy az oldalán feküdjön a baba?


Optimális körülmények alváshoz

  • Ha a baba már meg tud fordulni, álmában is megtalálja a neki legmegfelelőbb testhelyzetet. Ha nagyon sokat mozgolódik, fészkelődik, erősítsünk puha rácsvédőt a kiságyra, ez megakadályozza, hogy a rács között kidugott lábszára beakadjon, vagy forgolódás közben beüsse a fejét.
  • A baba matraca legyen kemény - a legjobb a kókuszmatrac- semmiképpen sem süppedős!
  • Ne legyen túl meleg a kicsi szobájában, az ideális hőmérséklet 18-22 C°.
  • Ne hagyjuk égve éjszakára a lámpákat, egy irányfény vagy egy sólámpa teljesen elegendő.

Hason vagy háton biztonságosabb?

Amíg önállóan nem képes megfordulni, a bölcsőhalál megelőzése szempontjából a hanyatt fekvő helyzet a legbiztonságosabb. A tragédia pontos okai nem ismertek, ám a bölcsőhalált szenvedő babák többségét hason fekvő helyzetben találták. Ha a hasán alszik a pici, az orra és a matrac közötti légrésben felhalmozódhat a kilélegzett szén-dioxid, és több más ok mellett ez a légzés leállását eredményezheti. A hátán fekvő baba koponyája átmenetileg ellaposodhat, ám a csontok még hosszú ideig képlékenyek, később szép formájú lesz a feje.

Ortopéd orvosok javasolják, hogy az ébrenléti idő kétharmadát hason fekve töltse a baba. Ez a későbbi mozgásfejlődés alaphelyzete: először a fejét emeli meg a baba, később feltámaszkodik a karjára, egyik karját kinyújtva megragadja a játékát, végül kúszni kezd. A hason fekvő helyzet erősíti a hát, nyak, váll, mellkas izmait, támogatja az értelmi fejlődést, mert a baba a későbbi, függőleges testhelyzethez hasonló nézőpontból fedezheti fel a világot.

Ha nagyon tele a baba pocakja, nem büfizett, vagy rendszeresen bukik, átmenetileg az oldalán is feküdhet, hogy az esetleg visszabukott tej kicsuroghasson a száján. Ám csak rövidebb időt javasolnak az ortopéd orvosok oldalt fekvő helyzetben, így ugyanis a baba testsúlya az egyik vállát és csípőjét terheli. Magától nem is marad meg ebben a helyzetben, előbb-utóbb a hasára vagy a hátára dől.

Koraszülött, refluxos vagy légzési nehézséggel küzdő babáknál a kissé megemelt fejrész enyhít a problémákon. Ne használjunk párnát a kiságyban, hanem az ágyrács fejvégét rögzítsük kissé magasabbra a lábrésznél.

Forrás: babaszoba

Sleepwell - 2022 december 20.
 

 

Veszélyes vagy sem a kicsivel egy ágyban aludni?

Miért jó a gyerekeknek a szülőkkel való együttalvás és meddig egészséges? Az együttalvás pozitívumai és lehetséges negatívumai.

Így neveljünk jól alvó gyereket!

Egyre több szülő panaszkodik gyermeke rossz alvási szokásaira, ami azért is megterhelő egy szülőnek, mert a nem alvó, fáradt gyerek nyűgös és nyugtalan. Sorra vettük, mi segíthet ilyen esetben és tanácsot adunk, hogyan tanítsuk meg gyermekünket aludni!