+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ez a legbiztonságosabb alváspozíció a baba számára!

Egészség - Háton, hason vagy az oldalán feküdjön a baba?


Optimális körülmények alváshoz

  • Ha a baba már meg tud fordulni, álmában is megtalálja a neki legmegfelelőbb testhelyzetet. Ha nagyon sokat mozgolódik, fészkelődik, erősítsünk puha rácsvédőt a kiságyra, ez megakadályozza, hogy a rács között kidugott lábszára beakadjon, vagy forgolódás közben beüsse a fejét.
  • A baba matraca legyen kemény - a legjobb a kókuszmatrac- semmiképpen sem süppedős!
  • Ne legyen túl meleg a kicsi szobájában, az ideális hőmérséklet 18-22 C°.
  • Ne hagyjuk égve éjszakára a lámpákat, egy irányfény vagy egy sólámpa teljesen elegendő.

Hason vagy háton biztonságosabb?

Amíg önállóan nem képes megfordulni, a bölcsőhalál megelőzése szempontjából a hanyatt fekvő helyzet a legbiztonságosabb. A tragédia pontos okai nem ismertek, ám a bölcsőhalált szenvedő babák többségét hason fekvő helyzetben találták. Ha a hasán alszik a pici, az orra és a matrac közötti légrésben felhalmozódhat a kilélegzett szén-dioxid, és több más ok mellett ez a légzés leállását eredményezheti. A hátán fekvő baba koponyája átmenetileg ellaposodhat, ám a csontok még hosszú ideig képlékenyek, később szép formájú lesz a feje.

Ortopéd orvosok javasolják, hogy az ébrenléti idő kétharmadát hason fekve töltse a baba. Ez a későbbi mozgásfejlődés alaphelyzete: először a fejét emeli meg a baba, később feltámaszkodik a karjára, egyik karját kinyújtva megragadja a játékát, végül kúszni kezd. A hason fekvő helyzet erősíti a hát, nyak, váll, mellkas izmait, támogatja az értelmi fejlődést, mert a baba a későbbi, függőleges testhelyzethez hasonló nézőpontból fedezheti fel a világot.

Ha nagyon tele a baba pocakja, nem büfizett, vagy rendszeresen bukik, átmenetileg az oldalán is feküdhet, hogy az esetleg visszabukott tej kicsuroghasson a száján. Ám csak rövidebb időt javasolnak az ortopéd orvosok oldalt fekvő helyzetben, így ugyanis a baba testsúlya az egyik vállát és csípőjét terheli. Magától nem is marad meg ebben a helyzetben, előbb-utóbb a hasára vagy a hátára dől.

Koraszülött, refluxos vagy légzési nehézséggel küzdő babáknál a kissé megemelt fejrész enyhít a problémákon. Ne használjunk párnát a kiságyban, hanem az ágyrács fejvégét rögzítsük kissé magasabbra a lábrésznél.

Forrás: babaszoba

Sleepwell - 2022 december 20.
 

 

Hogyan hatnak ránk az altatók? Minden, amit az altatók szedésével kapcsolatban tudni érdemes

„Nem tudok aludni!” - ez az egyik leggyakoribb panasz, amellyel orvoshoz vagy épp az interneten forgalmazott illegális szerek forgalmazóihoz fordulnak a betegek. De vajon tudjuk-e, milyen altatót, hogyan szedjünk és meddig?

Komolyan befolyásolhatja alvásunkat a hold

Közismert tény, hogy a mesterséges világítás képes megzavarni alvásunkat, úgy tűnik azonban, hogy a természetes fényeknek is lehet hasonló hatásuk – írja a ScienceAlert.