+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Ez a különbség a férfiak és a nők alvászavara között!

Érdekességek - Ezek a férfiak és a nők tipikus alvásproblémái! És íme a magyarázat!

Melyik alvászavar kire jellemző?

Az mindenképpen közös a két nemben, hogy az alvászavar egyikőjüket sem kíméli, ám míg az alvási apnoé szindróma inkább a férfiakra, az álmatlanság és a nyugtalan láb szindróma a nőkre jellemzőbb.

Ha összehasonlítjuk, melyik nemre jellemzőek általánosságban az alvászavarok, ebben a férfiak vezetnek. Az alvászavarokkal foglalkozó szakemberek sokéves tapasztalatai szerint a férfiaknál azért gyakoribb az alvási apnoé előfordulása, mert közöttük több a túlsúlyos, ami már önmagában is megnöveli ennek a szindrómának a kockázatát. A nőket pedig bizonyos életkorig védi az ösztrogén hormon, amely a garatizom tónusára is hatással van. Sajnos, ezt a védettséget azonban ők is elveszítik a menopauza - a változó kor- beköszöntével, és közöttük is megnő az alvási apnoésok száma.

Az pedig, hogy több az álmatlansággal küzdő hölgy, leginkább lelki beállítottságukkal magyarázható: a nők eleve aggodalmaskodóbbak, jobban lelkükre vesznek dolgokat, így amint van egy kis probléma, nem bírnak jól aludni, egész éjjel képesek rágódni egy-egy dolgon, jár az agyuk és képtelenek kikapcsolni, lazítani. 

A férfiak ugyan kevésbé rágódnak éjszaka, náluk viszont azért fordulnak elő gyakrabban alvászavarok, mert "két végén égetik a gyertyát",  túlpörgetik magukat, így terelik el a figyelmüket a problémákról. Ráadásul az életmódjuk,  napirendjük is kaotikusabb: akár késő este is elmennek edzeni, rendszertelenül fekszenek és kelnek, össze-vissza esznek, ráadásul a sok kávé is sokat tesz az alvászavarért.

Igazából mindkettő -az alvási apnoé és az inszomnia, azaz az álmatlanság is- komoly egészségügyi problémákat okozhat és rontja az életminőséget, ha nem kerül időben felismerésre és nem kezdik kezelni. 

A nőket érintő alvászavarok

Az inszomnia, mely nőknél gyakoribb, minden harmadik embert érint. Az illető vagy elaludni nem tud, vagy éjjel sokszor felébred s ezután már nehezen tud visszaaludni, esetleg korábban felébred a kelleténél. Ha az inszomnia hosszabb időn át fennáll, sajnos rossz hatással van a test regenerálódására, fokozza a diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját.

A nyugtalan láb szindróma szintén hölgyeknél gyakoribb. Mozgási rendellenességről van szó, amely alvászavart okoz. A páciens lefekvés után intenzív késztetést érez, hogy mozgassa a lábát. A kényszermozgás állandóan ismétlődik, így gátolva az elalvást vagy az éjszaka átalvását. Okai máig nem tisztázottak – ám tény, hogy a nőknél másfélszer sűrűbben tapasztalható, mint férfiaknál.

A férfiak réme: az alvási apnoé

Az alvási apnoé férfiaknál fordul elő gyakrabban. Akár már egészen fiatal korban is megjelenhet. Az alvási apnoé szindróma során ellazulnak a légzőizmok, ezért a felső légút ismétlődően beszűkül vagy összezáródik – az alvó pedig akár 10 másodpercnél hosszabb ideig nem jut levegőhöz. Amikor az agy érzékeli az oxigénhiányt, az illető felébred, ám ez a legtöbbször nem tudatos. A légút izmai aktiválódnak, s újraindul a légzés. A folyamat azonban egy éjjel akár 60-szor is megismétlődhet és nem jön létre mély alvás.

Az alvási apnoé esetén jellemző a hangos és egyenetlen horkolás, kisebb-nagyobb szünetekkel. Sokszor maga a beteg nem is tud róla, hogy hangosan horkol, erre többnyire a partnere hívja fel a figyelmet, de árulkodó jel lehet számára, ha napközben fáradt, ingerlékeny, nem tud kellő mértékben koncentrálni, vagy időnként akár el is bóbiskol. A probléma meglétére utalhat, ha gyakran fáj ébredéskor a feje, kiszáradt a szája, valamint hogy gyomorsava visszacsorog a nyelőcsőbe.

Ha a kellemetlen tünetek több hétig fennállnak és rendszeresen előfordulnak (legalább háromszor hetente), valamint nappal is olyan tüneteket tapasztalunk, mint a fáradtság, fejfájás, a gyomor savassága, nem szabad halogatni, fel kell keresni szakorvost, aki a megfelelő vizsgálatokkal pontos diagnózist állít fel és ez alapján személyre szabott kezelési tervet készít.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 január 24.
 

 

Nyugtalanul alszik a baba? Ez lehet az oka!

Ahhoz, hogy a kisbabánk jó alvó legyen és az éjszakák nyugodtan teljenek, elsősorban türelemre és időre van szükség, hiszen az alvást tanulni kell és idegrendszeri érettségre van hozzá szükség. A nyugtalan alvás ugyanakkor sok esetben hozzátartozik a kicsik természetes fejlődéséhez.

Ebben áll az álmok jelentősége!

Mit üzennek az álmaink? Egyáltalán van annak jelentősége, hogy mit álmodunk? Mit mondanak a neves pszichológusok, Freud és Jung az álmokról?