+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ennyire élünk egészségesen, mi magyarok!

Egészség - Egy 6000 fős kutatás megdöbbentő eredményei a magyarok egészségi állapotáról és arról, hogy a magyarok nem jó alvók.

Mint arra a Walmark friss Egészség Index felmérése rámutatott, hazánkban még mindig kevés halat eszünk, nem vesszük komolyan a napi három fő- plusz két kisétkezést, illetve a lakosság több mint harmada 1,4 liter folyadéknál kevesebbet iszik naponta.

Sok az ülőmunka, kevés a mozgás

A felmérésben résztvevők több mint fele (55%) ülőmunkát végez, avagy a nap legnagyobb részét ugyanabban a testhelyzetben tölti, közel minden harmadik válaszadó pedig naponta 6 óránál is többet nézi a számítógép képernyőjét.
A sport ennek ellenére a Walmark felmérését kitöltők 72%-ának életében legalább alkalmanként megjelenik, majdnem minden második ember pedig saját bevallása szerint a mindennapjai részének érzi a testmozgást. Ám arra a kérdésre, hogy szoktak-e nyújtani, a válaszadóknak csak a harmada felelt igennel. Azoknak, akik alkalmanként sem sportolnak, a legfőbb indokuk az idő vagy energia hiánya, ezt követi, hogy sokan nem lelik örömüket a mozgásban, netán valamilyen egészségügyi problémával küzdenek.

Étkezésben egyre tudatosabbak vagyunk

A felmérés alapján a dietetikusok által javasolt napi három fő- és két kisétkezést 42% tartja be, de a napi rendszerességű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra egyre többen (76%) odafigyelnek. Szintén jók az arányok (80%) a fehérjefogyasztás tekintetében, és hüvelyeseket is a válaszadók 65%-a fogyaszt legalább hetente egyszer. Nem ilyen biztató a helyzet, ha a halakról van szó. A válaszadók mindössze 24%-ának kerül legalább heti egyszer valamilyen halféle a tányérjára, és csak közel 2,5% esetében indokolja mindezt vegetáriánus életmód vagy ételallergia. Emellett a magyarok kétharmada havonta legalább kétszer fogyaszt zsíros húst, zsíros sajtot és nehéz, olajban sütött ételeket. A Walmark felmérése szerint folyadékfogyasztás tekintetében sem állunk túl jól: a tesztet kitöltők 35%-a naponta maximum 1,4 liter folyadékot visz be szervezetébe, ám ennél magasabb azok aránya, akik rendszeresen cukros üdítőket isznak.

Nem tudunk leszokni

Hiába valljuk, hogy rendszeresen sportolunk és odafigyelünk a zöldség- valamint gyümölcsbevitelre, ha nem tudunk lemondani káros szokásainkról. Az egészségtudatosabb kitöltők körében különösen megdöbbentőnek tűnik az az adat, miszerint majdnem minden harmadik ember rendszeresen, további 9% pedig alkalmanként dohányzik. Alkoholt gyakran vagy naponta 14% fogyaszt, a felmérésben résztvevők 56%-a alkalmi fogyasztónak, 29%-a pedig absztinensnek vallotta magát.

Elégedettségi index

A Walmark Line felmérésében résztvevő közel 6000 ember 66%-a egészségesnek vallotta magát. Az egészségtudatot ugyanakkor nemcsak a betegségek hiánya, a helyes táplálkozás vagy a testmozgás befolyásolja, hanem az is, hogy mindennapjaink milyen környezetben telnek. A válaszadók harmada zajos vagy szennyezett lakókörnyezetben él, és csak közel 10% válaszolta, hogy teljesen élvezi, amit napi munkája során csinál. Azonban 42% alapvetően elégedettnek, 36% pedig semlegesnek érezte magát azzal kapcsolatban, hogy értékesen telnek-e a mindennapjai. Ennek egyik oka lehet, hogy a stressz kisebb-nagyobb mértékben a válaszadók közel 70%-ának az életében jelen van: ezek az emberek gyakran érzik úgy, hogy nyomás alatt vannak. Így talán nem meglepő, hogy csak 44% tud nyugodtan aludni éjjelente.

Jó hír azonban, hogy azok, akik élvezik a munkájukat, kevesebbet stresszelnek, elégedettek a mindennapjaikkal, illetve rendszeresen fogyasztanak friss zöldséget és gyümölcsöt, a többi válaszadó átlagához viszonyítva ritkábban kapnak el betegségeket. Érdemes tehát mindent megtenni az egészségünk érdekében, és ha kell, segítséget kérni akár a táplálkozás, akár a testmozgás, akár a stresszcsökkentés területén!

 

Jean Orsolya - 2019 március 20.
 

 

Babaaltatáshoz mobilapp? Működik!

Ha már mindent bevetettünk, hogy végre aludjon a babánk, mégsem jártunk sikerrel, íme egy megoldás, ami a mi esetünkben is működhet!

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!