+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az alvásvizsgálat életet menthet!

Egészség - Hogyan zajlik egy alvásvizsgálat, mikor ajánlott, és milyen betegségek szűrhetők ki vele?

Az alvásvizsgálat jelentősége és menete

Ha egy kisgyereknél alvásprobléma lép fel, amely hosszú távon sem múlik el és a kicsi egészséges fejlődését veszélyezteti, mindenképpen érdemes szakorvost felkeresni, aki a megfelelő vizsgálatokkal utánajár, mi okozhatja a gondot. Ha a gyermek alvási nehézségei hátterében valamilyen betegség áll, a kivizsgálás részeként gyakran sor kerül alvásvizsgálatra is. Hosszú időn át erre csak kórházi körülmények között nyílt lehetőség, de ma már van olyan klinika – például a Sleepwell Alvásklinika -, amely lehetővé teszi, hogy a kisgyermek otthonában kerüljön sor az alvásvizsgálatra.

Hogyan zajlik az alvásvizsgálat?

Ha a kórházban történik a vizsgálat, akkor ez általában egy egyéjszakás ott tartózkodást jelent, amely során a gyermek éjszakai alvását vizsgálják különböző műszerek segítségével. Természetesen a kicsiket nem kell egyedül hagyni, az anyuka vele aludhat a szobában. Ez azért is fontos, mert a vizsgálat akkor adja a legtöbb információt, ha a baba, kisgyerek – a körülményekhez képest – nyugodtan alszik. Az alváslaborban töltött éjszaka csak a kivizsgálás egy része, ezen kívül még laborvizsgálatok, illetve szükség esetén egyéb szakvizsgálatok is történnek (kardiológia, neurológia, fülészet).

Mikor szükséges az alvásvizsgálat?

• újszülöttkori apnoé (légzéskimaradás),
• ha légzészavart észlelt a szülő (légzéskimaradás, furcsa légvétel),
• jelzett a légzésfigyelő és a kivizsgálás indokolja az alvásvizsgálatot,
• bölcsőhalálban elhunyt babák testvéreinél,
• obstruktív alvási apnoé gyanúja,
• gyakori rémálmok, alvajárás
• egyéb alvászavarok esetén.

Emellett az alváslaborban tanácsokkal segítik azokat a szülőket is, ahol a gyermeknél az alvásprobléma hátterében nem betegség áll.

Miből áll az otthoni alvásvizsgálat?

Az otthoni alvásvizsgálatot egy ún. poligráfiás készülékkel végzik a szakemberek. Ezt a készüléket egy éjszakára, az alvás idejére kell felvenni a páciensnek és a vizsgálatot követő napon kell visszahoznia. A készülék közben minden adatot eltárol, ezeket Dr. Benedek Pálma főorvos, alvásszakértő leolvassa és kiértékeli.

Mi az a poliszomnográfiás készülék?

A poliszomnográfiás készülék két érzékelőből áll: A kéz egyik ujjára felhelyezett érzékelő a szervezet oxigén ellátottságát és a szívfrekvenciát méri, az orr elé illesztett szenzor regisztrálja a ki-, és belélegzett levegő áramlását.
A poliszomnográfiás készülékkel felismerhetők azok a finomabb eltérésék az éjszakai légvételek során, melyek még nem okoznak jól regisztrálható oxigén szint csökkenést, de az alvás minőségét akár súlyos mértékben rontják, napközbeni álmosságot, felületes alvást, vérnyomás ingadozást, szívfrekvencia ingadozást, esetleg éjszakai szívritmuszavart okozhatnak. A mért adatokat a mellkasi pánton elhelyezkedő mobil telefonhoz hasonló műszer regisztrálja.

Kinél alkalmazható az otthoni alvásvizsgálat?

Az otthoni alvásvizsgálat mindenkinél alkalmazható. Egy feltétele van, az pedig az előzetes szakorvosi vizit alvásspecialista szakorvosnál.

A cikket dr. Benedek Pálma alvásszakértő, fül-orr-gégész főorvos lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 augusztus 09.
 

 

Ki mondta, hogy az alvászavar éjszakai betegség?

Az alvászavaroknak számtalan oka lehet, ezért is mondják azt a szakemberek, hogy az alvászavar nem elsősorban éjszakai betegség. Nagyon fontos, hogy ne csak a tünetekre koncentráljunk, hanem a panaszok hátterében meghúzódó valódi okokat is feltárjuk és orvosoljuk.

Már kutatások bizonyítják a lefekvés előtti kütyüzés egészségkárosító hatásait

Beszippantotta Önt is a digitális világ? Esténként a telefonjával fekszik, a laptopjával kel? És csodálkozik, hogy rosszul alszik?