+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Alvászavarok babakorban

Egészség - A leggyakrabban előforduló alvásproblémák babakorban

 

Babák alvási szokásai

Vannak "jóalvó" és "nem-jó-alvó babák". Míg az előbbi csoportba tartozó csöppségek bárhol, bármikor pillanatok alatt képesek elaludni, az utóbbiak csak nehezen, rengeteg ringatás, simogatás és hordozás árán merülnek álomba és akkor is csak rövid időre. Ez persze a két véglet, közte vannak azok a babák, akik nappal mintaalvók, éjszaka viszont akár nyolcszor is felébrednek és visszaaltatást igényelnek, és az sem ritka, hogy a pici bár éjszaka nagyon jól alszik, napközben nem nagyon akar pihenni és esetleg félórára elbóbiskol.

A babák alvási szokásai nagyon eltérőek, nem csupán személyiségük, de környezetük is hatással van arra, hogy mennyit és milyen körülmények között alszanak. Az sem mindegy, hogy egyetlen gyermekként a teljes csöndet szokják meg vagy harmadikként érkezve az állandó nyüzsgésben kell tudniuk elaludni.

Az viszont biztos, hogy bármilyen habitusú is a baba, nagyon fontos mindegyikük számára a kiszámítható napirend, az anyával való szoros testi kontaktus, a szerettek által nyújtott biztonságérzet, a levegőzés.

Alvászavarok babakorban

Az alvásnak két fázisa van: az egyik a REM azaz a gyors szemmozgások szakasza, a másik pedig a non-REM fázis. A babák alvászavarainak nagy része a non-REM fázisban jelentkezik. Jellemzői a rángások, légzészavarok, nagyobbaknál bevizelés. Ezek általában átmenetiek, az agy érésével vannak összefüggésben és a kor előrehaladtával enyhülnek vagy megszűnnek. Ezeket parasomniás jelenségeknek nevezzük.Vannak azonban olyan alvászavarok, amelyek a különböző életkorokban jellemzőek.

Éjszakai izomrángás

Az elalvás idején jellemző izomrángások élettani jelenségek. Esetenként a végtagokra, de az egész testre is kiterjedhetnek. Gyakrabban figyelhetők meg csecsemőkön, 2 éves korra általában visszafejlődnek.

Légzéskimaradások előfordulása az alvás alatt

A csecsemőkorra veszélyes SIDS - hirtelen csecsemőhalál - a légzésszabályozás éretlenségével hozható összefüggésbe. Lényege, hogy alvás alatt légzéskimaradás jelentkezik. Mai napig nem tudni pontosan, hogy mi okozza, egy azonban bizonyos, hogy a babaszobában a túlzott meleg a SIDS-re hajlamosít, illetve a szakértők szerint jobb, ha a kicsi inkább háton alszik és nem a hasán. Azt is megfigyelték a problémával foglalkozó szakemberek, hogy lényegesen ritkább a a hirtelen csecsemőhalál előfordulása ott, ahol a baba a szülőkkel egy szobában alszik, magyarázatul pedig azt adták, hogy a baba átveszi a szülők légzésének ritmusát, míg ha egyedül van, "elfelejthet" levegőt venni.

Hypersomnia - a nappali ébrenlét kóros mértékű csökkenése

Míg az első hónapokban teljesen természetes, hogy a csecsemő szinte az egész napot átalussza - így védve magát a túl sok ingertől, amelyet éretlen idegrendszere még nem lenne képes feldolgozni-, később, amikor már kúszik, mászik és felfedezi a világot, problémára utalhat, ha túl sokat alszik. A gyengeség, folyamatos fáradtság, kóros aluszékonyság, nem megfelelő izomtónus belgyógyászati, idegrendszeri, genetikai betegségre utalhat, ezért ezzel a problémával mielőbb szakemberhez kell fordulni.

Insomnia - elalvási nehézség, korai ébredés

Babáknál, főként az első hónapokban nem nagyon lehet insomniáról beszélni, hiszen a nehezített elalvást okozhatja kólika - hasfájás -, éhség, vagy egyéb kényelmetlenséget okozó tényező - túl meleg, túl hideg, pelenka átázása -. Inkább óvodás- és iskolás korúakra jellemző, hogy a felületes alvásból ismételten felébred a gyermek. Kisgyermekeknél sokszor tapasztalható a nehéz elalvás, amely normális jelenségnek tekinthető. Iskoláskorban ez már inkább szorongás, lelki megterhelés, tanulási nehézség állhat a háttérben.

Ha azonban óvodás- vagy iskoláskorú gyermekünk nem képes végigaludni az éjszakákat - kivéve azokat az eseteket, amikor beteg, lázas-, gyakran felébred, nem tud visszaaludni, napközben pedig emiatt nagyon fáradt, aluszékony, érdemes alvásszakértőhöz fordulni, mert az elhanyagolt alvászavarok komolyabb problémát, fejlődésbeli lemaradást is okozhatnak.

Alvászavarok megelőzése


Az alvászavarokat leghatékonyabban úgy előzhetők meg, ha gyermekünk számára biztosítjuk a fejlődéséhez nélkülözhetetlen feltételeket: a nyugodt, szeretetteljes, biztonságot adó környezetet, a napirendet, az esti fektetés előtti rítusokat, a kiegyensúlyozott táplálást. Ne arra törekedjünk, hogy gyermekünk csak teljes csöndben tudjon elaludni, de a nyugodt alváshoz szükséges a zajmentes környezet, az elsötétítés és persze a megfelelően kényelmes fekhely,  és az alváshoz optimális szobahőmérséklet.

 

Sleepwell - 2021 június 08.
 

 

Veszélyes vagy sem a kicsivel egy ágyban aludni?

Miért jó a gyerekeknek a szülőkkel való együttalvás és meddig egészséges? Az együttalvás pozitívumai és lehetséges negatívumai.

Ezek az alvászavar jelei csecsemő- és kisgyermekkorban

Mire figyeljünk oda? Milyen szokásokat alakítsunk ki, hogy gyermekünk jó alvóvá váljon? Milyen jelek utalhatnak problémára és mit tehetünk ilyenkor?